Τετάρτη, 23/05/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ήπειρος Επίσκεψη Γαβρόγλου, με φόντο τις αντιδράσεις
Επίσκεψη Γαβρόγλου, με φόντο τις αντιδράσεις Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 10 Μαΐου 2018 14:37

panep ioan10 5 2018

Αναστέλλει συμβολικά τις εκπαιδευτικές και διοικητικές λειτουργίες του, το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας

Με φόντο το… εκρηκτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, λόγω του σχεδίου νόμου για τον ενιαίο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του υπουργού Παιδείας στην Ήπειρο. Ο κ. Γαβρόγλου, ξεκινάει σήμερα Πέμπτη, τετραήμερη περιοδεία στη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα και την Άρτα .

Στις τρεις αυτές πόλεις ο υπουργός Παιδείας θα έχει συναντήσεις με στελέχη εκπαίδευσης και θα συμμετάσχει στην ημερίδα που διοργανώνει η Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Την ίδια ώρα, οι αντιδράσεις για τη συγχώνευση του ΤΕΙ Ηπείρου, οξύνονται. Το «χορό» άνοιξε η Σχολή Καλών Τεχνών και ακολουθεί το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής. Η Συνέλευση του Τμήματος αποφάσισε ομόφωνα να αναστείλει συμβολικά τις εκπαιδευτικές και διοικητικές λειτουργίες του Τμήματος για σήμερα Πέμπτη, διακηρύσσοντας την αντίθεσή της στο Σχέδιο Νόμου που κατατέθηκε για σύντομη διαβούλευση.

Το Τμήμα συμφωνεί κατ’ αρχήν με την ιδέα της ενοποίησης του χώρου της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ωστόσο, διαφωνεί με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, όπως και με τις συνοπτικές διαδικασίες που ακολουθούνται για την εφαρμογή του.

«Συγκεκριμένα, θεωρούμε ότι το Σχέδιο Νόμου παρουσιάζει ουσιαστικές αδυναμίες ως προς την επιστημολογική του θεμελίωση και χαρακτηρίζεται σε επιμέρους σημεία του από διατυπώσεις ξένες προς τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα και ζητούμενα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες.

Επίσης διατηρούμε σοβαρότατες επιφυλάξεις για τον Κέντρο Ερευνών Ηπείρου (Κ.Ε.ΗΠ.) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ιδιαίτερα σε σχέση με την συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου του και τον χαρακτήρα του σχεδιαζόμενου ινστιτούτου ανθρωπιστικών και κοινωνικών σπουδών, ο οποίος δεν συνάδει με τους σύγχρονους διεθνείς προσανατολισμούς των σχετικών επιστημονικών κλάδων.

Επιπλέον, δηλώνουμε τον έντονο προβληματισμό μας για την προτεινόμενη διάσπαση της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων», όπως αναφέρεται στην απόφαση.

Οι καθηγητές

Την αντίθεσή της στο Σχέδιο Νόμου, διατυπώνει με ανακοινωθέν η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» και καλεί τους καθηγητές να αντισταθούν.

«Ας μην αφήσουμε την (υπαρκτή) αυθαιρεσία του σχεδίου νόμου για την απορρόφηση του ΤΕΙ Ηπείρου από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το οποίο έβαλε σε ‘διαβούλευση’ η κυβέρνηση να επισκιάσει τις τους λόγους για τους οποίους γίνονται όσα γίνονται, ούτε το αν αυτά που γίνονται ανταποκρίνονται στις ανάγκες του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ. Οι απαντήσεις στα ουσιαστικά αυτά ερωτήματα δίνονται στο πρόσφατο κείμενο της ΔΗΠΑΚ Π.Ι (28/03/2018). Συνοψίζουμε τα βασικά σημεία: Γιατί γίνονται; Για να εξυπηρετήσουν δύο στόχους ενταγμένους στο πλαίσιο του λεγομένου «Ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας» (ΕΧΑΕ), που σκοπό έχει να θέσει όλους τους εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς πόρους και υποδομές της ΕΕ στην υπηρεσία της επιχειρηματικής ανταγωνιστικότητας (κερδοφορίας)» σημειωνει.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας

Τέλος, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ηγουμενίτσας, μετά από έκτακτη συνεδρίασή του, ζητά να ιδρυθεί και να λειτουργήσει άμεσα το πανεπιστημιακό τμήμα Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας στην Ηγουμενίτσα.

Παράλληλα, να υιοθετήσει ο Υπουργός την ακαδημαϊκή άποψη, ότι το τμήμα Διοίκησης επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ηπείρου μπορεί να μετεξελιχθεί σε πανεπιστημιακό τμήμα διαπολιτισμικής επικοινωνίας, καθώς υπάρχουν ήδη οι υποδομές και το προσωπικό που θα στηρίξουν το νέο τμήμα.

Στο Ψήφισμα υπογραμμίζεται ότι «Η πρόταση για το πανεπιστήμιο ‘Ιωαννίνων’ ενώ φαίνεται να έχει λογική αποκέντρωσης και ανάπτυξης, διακρίνεται από ασάφειες και αδικίες, δεν αξιολογεί τα πλεονεκτήματα και τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής και στην ουσία κάνει αποκλεισμούς, αφού αναπτύσσεται στις τρεις από τις τέσσερις πρωτεύουσες των νομών της περιφέρειας Ηπείρου. Η τέταρτη πρωτεύουσα αποκλείεται, τουλάχιστον, για το άμεσο μέλλον.

Είναι αδιανόητο να κάνει εγγραφές τη νέα χρονιά το τμήμα του ΤΕΙ που καταργείται, όπως επίσης ενώ έχει φοιτητές, να καλούνται οι καθηγητές να κάνουν άμεσα αίτηση μετάταξης, δημιουργώντας έτσι κενά στο εκπαιδευτικό προσωπικό και προκαλώντας τεράστια σύγχυση.

Είναι αντιφατικό να ιδρύει στην μία παράγραφο πανεπιστημιακό τμήμα στην Ηγουμενίτσα το νωρίτερο το 2019-2020 και στην άλλη παράγραφο να καλεί τη σύγκλητο να το Ιδρύσει όταν και αφού υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις».

ΒΙΚΥ ΚΩΣΤΑ

 

papastratos300x250