Τρίτη, 22/05/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ήπειρος ΠΕΔ ΗΠΕΙΡΟΥ - Σοβαρό ζήτημα κυβερνησιμότητας και λειτουργικότητας των Δήμων
ΠΕΔ ΗΠΕΙΡΟΥ - Σοβαρό ζήτημα κυβερνησιμότητας και λειτουργικότητας των Δήμων Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 10 Μαΐου 2018 13:40

ped ipeirou10 5 2018

Έκτακτη γενική συνέλευση συγκαλεί η ΚΕΔΕ σήμερα Πέμπτη και ώρα 11.00 π.μ., με αντικείμενο τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων σχετικά με τις δράσεις που θα αναλάβει η Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών «Κλεισθένης Ι», που αφορά στη Διοικητική Μεταρρύθμιση.

Το πλαίσιο πρωτοβουλιών που θα καθοριστεί κατά την έκτακτη γενική συνέλευση, λαμβάνοντας υπόψη και τις σχετικές αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων και των ΠΕΔ όλης της χώρας, θα τεθεί υπό συζήτηση στην κοινή Συνεδρίαση ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ, την Παρασκευή 11 Μαΐου, στον ίδιο χώρο.

Σε μήνυμά του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογραμμίζει:«Με αφετηρία την Γενική μας Συνέλευση στέλνουμε ισχυρό μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας της Αυτοδιοίκησης. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να αποδεχθούμε ένα νομοσχέδιο, το οποίο δεν προωθεί καμία απολύτως αλλαγή, καμία απολύτως μεταρρύθμιση, πέραν της αλλαγής του εκλογικού νόμου. Η αλλαγή του συνόλου του περιεχομένου του νομοσχεδίου είναι ο μοναδικός μας στόχος, μέσα από την έναρξη ενός ειλικρινούς διαλόγου με την Κυβέρνηση. Μαζί με τους εργαζόμενους και τις τοπικές κοινωνίες θα είμαστε απέναντι σε όσους επιχειρήσουν τη διάλυση των Δήμων μας».

Το κλίμα που διαμορφώνεται έχει να κάνει με τη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου διαλόγου για όλα τα ανοιχτά ζητήματα και όχι μόνο για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Αυτό περιγράφηκε και στην χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση της ΠΕΔ Ηπείρου με τον πρόεδρο Γ. Λώλο να τονίζει πως αυτό που φοβίζει την αυτοδιοίκηση δεν είναι η απλή αναλογική, αλλά ότι το σύστημα που προωθεί η κυβέρνηση δεν μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη.

«Υπάρχει σοβαρό ζήτημα κυβερνησιμότητας και λειτουργικότητας των δήμων και γι’ αυτό ζητούμε την απόσυρση του νομοσχεδίου, τη διαβούλευση τουλάχιστον για δύο μήνες και την κατάθεση ενός νομοσχεδίου που έχει πραγματικά ανάγκη η τοπική αυτοδιοίκηση, μέσα από το οποίο θα διασφαλίζεται η διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ», τόνισε ο Γ. Λώλος.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης τόνισε πως το νομοσχέδιο έχει πολλά θετικά στοιχεία, που θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο νέο μοντέλο λειτουργίας των Δήμων, όμως υπάρχουν άλλες προβλέψεις που θα δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα.

«Δεν είμαστε έτοιμοι ως τοπικές κοινωνίες να ακολουθήσουμε το προτεινόμενο μοντέλο που θα προκύψει από την απλή αναλογική. Θα έχουμε ακυβερνησία στους Δήμους και θα αυξηθεί η συναλλαγή που ήδη υπάρχει και σήμερα», σημείωσε ο δήμαρχος Πωγωνίου.

 

papastratos300x250