Κυριακή, 27/05/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ιωάννινα «Ναι» στο διάλογο, όχι στην ακραία αντιπαράθεση
«Ναι» στο διάλογο, όχι στην ακραία αντιπαράθεση Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 10 Μαΐου 2018 13:27

nai dialogo10 5 2018

Κατώτερο των περιστάσεων το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων

Κατώτερο των περιστάσεων χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, το οποίο συνεδρίασε το βράδυ της Τρίτης, καλώντας σε ειλικρινή διάλογο μέσα σε ένα εύλογο χρονικό πλαίσιο.

Μετά από μια πολύωρη διαδικασία όπου αναπτύχτηκαν επιχειρήματα υπέρ και κατά του «Κλεισθένη 1» εγκρίθηκε με τις ψήφους των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας - πλην του Λευτέρη Δοβανά- και της μείζονος αντιπολίτευσης που προσέθεσε τις δικές της παρατηρήσεις, το ψήφισμα που κατέθεσε η Δημοτική Αρχή και ανάγνωσε στο Σώμα ο Δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας.

«Το νομοσχέδιο είναι κατώτερο των περιστάσεων και δεν προωθεί καμιά ουσιαστική μεταρρύθμιση στην οργάνωση και λειτουργία του κράτους. Εμείς ως ανεξάρτητη αυτοδιοικητική παράταξη επικεντρώνουμε την αγωνία μας στο μέλλον της Αυτοδιοίκησης και την αυτοτέλειά της. Παράλληλα θεωρούμε ότι η στάση του Υπουργείου Εσωτερικών απέναντι στην Αυτοδιοίκηση με την ασφυκτική προθεσμία για δήθεν διαβούλευση ήταν απαξιωτική για το θεσμό και τη δημοκρατία και τέλος τονίζουμε πως είναι αναγκαίο και από την μεριά της ΚΕΔΕ να σταματήσει η ακραία αντιπαράθεση. Οφείλουμε να συνομιλούμε με την εκάστοτε κυβέρνηση. Να προτείνουμε, να διεκδικούμε. Έτσι κατοχυρώνουμε στην κοινωνία το ρόλο της αυτοδιοίκησης», είπε ο κ. Μπέγκας.

Ακολούθησαν οι παρεμβάσεις των επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου που ανέπτυξαν με επιχειρήματα τη θέση τους υπέρ ή κατά του «Κλεισθένη 1», ενώ ενδιαφέρουσες ήταν και οι τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης.

Η αντιπολίτευση

Την εκτίμηση πως το νέο νομοσχέδιο καταργεί την διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης εξέφρασε στην τοποθέτησή του ο Ν. Γκόντας.

Υπέρ της μεταρρύθμισης τάχθηκε ο Λ. Νάτσης, όπως και υπέρ της απλής αναλογικής, επισημαίνοντας όμως μία σειρά προβλέψεων και παραμέτρων που χρειάζονται βελτίωση, γιατί ενδέχεται να δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα από αυτά που καλούνται να επιλύσουν.

Ο Δημ. Πάνου από την παράταξη «Γιάνεννα Τώρα» τάχθηκε υπέρ της μεταρρύθμισης και της απλής αναλογικής, ασκώντας κριτική διαχρονικά στις πλειοψηφίες των δημοτικών συμβουλίων, που ασκούσαν την πολιτική τους, αξιοποιώντας ένα εκλογικό σύστημα «κομμένο και ραμμένο» στα μέτρα τους.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» με τον Δ. Τασούλα απέρριψε το νομοσχέδιο, στη λογική όμως πως η κυβέρνηση ενισχύει την λογική της ιδιωτικοποίησης και της επιχειρηματικότητας στην αυτοδιοίκηση, ενώ στην πρώτη του παρουσία στο δημοτικό συμβούλιο ο Β. Καφαράκης για την ΔΡΑΣΥ επισήμανε ότι η απλή αναλογική απλώς κατοχυρώνει την ισοτιμία της ψήφου και δεν εξασφαλίζει την αλλαγή των εφαρμοζόμενων πολιτικών.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία το ψήφισμα που πρότεινε η δημοτική αρχή, το οποίο υποστήριξαν με την ψήφο τους οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας πλην του κ. Δοβανά και η παράταξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι παρατάξεις «Πολίτες για την Ανατροπή» και «Γιάννενα Τώρα», καταψήφισαν το προτεινόμενο ψήφισμα ενώ διαφορετικό ψήφισμα κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση, το οποίο υποστηρίχθηκε από τη ΔΡΑΣΥ.

Το ψήφισμα

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων στη συνεδρίαση της 8 Μαΐου 2018, εξέτασε το περιεχόμενο του Νομοσχεδίου που αφορά τη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μετά από διαλογική συζήτηση για το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, κατέληξε στα παρακάτω:

- Είκοσι χρόνια μετά από την πρώτη ουσιαστική μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση (Καποδίστριας 1997) και οκτώ χρόνια εφαρμογής του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», μεταρρυθμίσεων που άλλαξαν ριζικά την πορεία της Αυτοδιοίκησης και της δομής του κράτους, η χώρα είναι έτοιμη για το επόμενο βήμα, με στόχο την προώθηση Νέου Μοντέλου Διοικητικής Οργάνωσης και Λειτουργίας του κράτους, με αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων, πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, Δημοκρατικό Προγραμματισμό, ενίσχυση της τοπικής αυτονομίας.

- Το προτεινόμενο Νομοσχέδιο είναι κατώτερο των περιστάσεων. Μετά από σχεδόν 2,5 χρόνια συζητήσεων, την ώρα που η χώρα έχει ανάγκη από μια δημιουργική ανατροπή προκειμένου να αντιμετωπιστούν στη ρίζα τους τα προβλήματα που την οδήγησαν στη χρεοκοπία και την κρίση, προωθείται ένας Νόμος πρόχειρος, ο οποίος απλά παραπέμπει στο μέλλον τις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, καθιστά ακόμη πιο σφικτό τον εναγκαλισμό της Αυτοδιοίκησης από την Κεντρική Εξουσία και μάλλον δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα επιχειρεί να επιλύσει.

- Το Νομοσχέδιο, όπως κατατέθηκε, χωρίς καμία πρόβλεψη για τη συνταγματικά κατοχυρωμένη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων και με αμφιλεγόμενες προτάσεις: για τις σχέσεις μεταξύ των επιπέδων Διοίκησης, τον ελεγκτή νομιμότητας (ο οποίος δεν προτείνεται ως ανεξάρτητη αρχή), την καταστατική θέση των αιρετών, την ένταξη του πρασίνου στα ανταποδοτικά, τον τρόπο λειτουργίας των κοινοτήτων, δεν προωθεί καμία ουσιαστική μεταρρύθμιση στην οργάνωση και τη λειτουργία του κράτους.

- Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος και η θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής, που είναι η μοναδική προτεινόμενη ουσιαστική αλλαγή, σε καμιά περίπτωση δεν συνιστά από μόνη της μεταρρύθμιση και το σημαντικότερο, χωρίς ισχυρά θεσμικά αντίβαρα, ένας σοβαρός δημοκρατικός θεσμός και το ίδιο το εκλογικό σύστημα κινδυνεύουν να απαξιωθούν ανεπανόρθωτα.

- Η στάση του αρμόδιου Υπουργείου απέναντι στην Αυτοδιοίκηση και τους λειτουργούς της, με την «εν κρυπτώ» διαμόρφωση του Νομοσχεδίου και την εκβιαστική πρόβλεψη ασφυκτικής προθεσμίας δύο εβδομάδων για, δήθεν, διαβούλευση, είναι απαξιωτική και προσβλητική για το θεσμό, για την κοινωνία και για τη Δημοκρατία.

Με βάση τα παραπάνω, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει:

- Να απαιτήσει την άμεση έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, προκειμένου ο νέος νόμος να είναι αποτέλεσμα συγκλίσεων και συνθέσεων και να προωθεί πραγματικά τη μεταρρύθμιση που έχει σήμερα ανάγκη ο τόπος.

- Να απαιτήσει από το αρμόδιο Υπουργείο και την ΚΕΔΕ να σταματήσουν την ακραία αντιπαράθεση μεταξύ τους και να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, με γνώμονα το συμφέρον και μόνο της χώρας και των θεσμών.

- Να ζητήσει από την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό επαρκή χρόνο διαβούλευσης με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την κοινωνία, τουλάχιστον δύο μηνών, για τη διαμόρφωση προτάσεων και ρυθμίσεων, οι οποίες θα δίνουν ουσιαστικές απαντήσεις σε όλα τα κρίσιμα για τη λειτουργία του κράτους θέματα που αναφέρθηκαν παραπάνω.

- Για τον Εκλογικό Νόμο, ο οποίος προκαλεί και τη μεγαλύτερη αντίδραση, είναι απαραίτητο να διερευνηθεί από κοινού, άμεσα και να θεσμοθετηθεί ένα σύστημα αναλογικής εκπροσώπησης, σύμφωνα με τις πάγιες θέσης της Αυτοδιοίκησης, το οποίο θα ενεργοποιεί την κοινωνία, θα εμβαθύνει τη δημοκρατία, θα προωθεί συναινέσεις, συγκλίσεις και συνθέσεις και θα επιτρέπει στους Δήμους να κυβερνηθούν.

Ο Δ. Δωδώνης

Τον έντονο προβληματισμό του για τις αλλαγές που επιφέρει στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης το σχέδιο νόμου «Κλεισθένης Ι» εξέφρασε το Δημοτικό Συμβούλιο Δωδώνης, το οποίο συζήτησε το θέμα ενόψει και του κοινού συνεδρίου της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ.

Το Δημοτικό Συμβούλιο κρίνει ότι το νομοσχέδιο δεν απαντά στα κρίσιμα θεσμικά ζητήματα της αυτοδιοίκησης και δεν αντιμετωπίζει τα πραγματικά προβλήματα που έχουν αναδειχθεί από την εφαρμογή του Καλλικράτη και μέχρι σήμερα.

«Η συζήτηση έχει επικεντρωθεί στην απλή αναλογική και το εκλογικό σύστημα. Όμως αυτό από μόνο του δεν μπορεί να απαντήσει στα πραγματικά και καθημερινά προβλήματα των Δήμων. Ακόμη και θετικά σημεία που υπάρχουν όπως η κατηγοριοποίηση των ΟΤΑ, είναι ατελή και συνοδεύονται από πολλά κενά», υπογράμμισε στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης.

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Κώστας Κατσανάκης ανέφερε ότι παρά την τριετή κυοφορία το σχέδιο νόμου δεν αποτελεί τελικά μια ριζοσπαστική πρόταση για την αυτοδιοίκηση. Αντίθετα αφήνει πολλά κενά και μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερα προβλήματα. Zήτησε δε παράταση του χρόνου διαβούλευσης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο θεωρεί απαραίτητη την αποσαφήνιση πολλών κρίσιμων ζητημάτων και διατάξεων του νομοσχεδίου και εκτιμά ότι θα πρέπει να επανέλθει διορθωμένο και συμπληρωμένο για διαβούλευση με τους φορείς της αυτοδιοίκησης.

 

papastratos300x250