Κυριακή, 27/05/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ήπειρος Επίκεντρο ο «Κλεισθένης Ι»
Επίκεντρο ο «Κλεισθένης Ι» Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 10 Μαΐου 2018 17:34

kleisthenis10 5 2018

Συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο - Με ψήφισμα στην Αθήνα ο Περιφερειάρχης για την συνέλευση της Ένωσης Περιφερειών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

Ο “Κλεισθένης” τέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου ενόψει και του έκτακτου συνεδρίου που θα γίνει σε λίγες μέρες στην Αθήνα για το νομοσχέδιο που αλλάζει το τοπίο στην αυτοδιοίκηση. Αιχμή του δόρατος η απλή αναλογική!

Το περιφερειακό συμβούλιο κλήθηκε να καταθέσει τις απόψεις του αναφορικά με την αλλαγή που φέρνει ο “Κλεισθένης” που έχει τεθεί σε διαβούλευση.

Ξεκάθαρα “όχι” στο νομοσχέδιο είπε ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης υπογραμμίζοντας ότι “δεν φοβάται την απλή αναλογική αλλά την ακυβερνησία”.

Στην εισήγησή του είχε ξεκάθαρη θέση και δεν άφησε κανένα σημείο που να μην αναλύσει υπογραμμίζοντας ότι συντάσσεται με την απόφαση της ΕΝΠΕ να “επιστρέψει το νομοσχέδιο στο υπουργείο” και να συνεχιστεί ο διάλογος ενσωματώνοντας τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί απο τους αιρετούς.

“Ποιος δεν θέλει την απλή αναλογική; Και γιατί να μην την θέλει;” αναρωτήθηκε δημόσια για να απαντήσει λέγοντας ότι “Η κεντρική διοίκηση έχει δώσει δείγματα ασυνεννοησία σε ευθεία αντίθεση με την αυτοδιοίκηση.

Αναφερόμενος στο ιστορικό όλης της υπόθεσης ο κ. Καχριμάνης ανέφερε: "Το Υπουργείο Εσωτερικών και επί Υπουργίας Π. Κουρουμπλή και ιδίως επί Υπουργίας Π. Σκουρλέτη, ξεκίνησε μια διαδικασία, την οποία χαρακτήρισαν «Μεταρρύθμιση». Μεταρρύθμιση ακούγαμε, διατάξεις δεν βλέπαμε, και περιοριζόμασταν σε ο, τι διαβάζαμε στα Μ.Μ.Ε.. Έως ότου την περασμένη εβδομάδα δόθηκε στη δημοσιότητα το Νομοσχέδιο, το οποίο δεν περιλαμβάνει καμιά σχεδόν από τις ουσιαστικές προτάσεις που είχε κάνει η Ένωση Περιφερειών. Προτάσεις επεξεργασμένες, σχεδόν ομόφωνες, που βγήκαν από την εμπειρία των επτά χρόνων του νέου θεσμού, από λειτουργικά ζητήματα που έχουν προκύψει και τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν ώστε να μπορέσει η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση να εκπληρώσει το ρόλο της.

Το νομοσχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα, στην πραγματικότητα έχει μια στόχευση: Την αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Οι υπόλοιπες διατάξεις αποτελούν «περιτύλιγμα» της απλής αναλογικής και απέχουν πολύ από το να χαρακτηριστούν μεταρρύθμιση. Επιγραμματικά θα αναφέρω ορισμένες από τις επισημάνσεις που έχει κάνει η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος, από τις οποίες προκύπτουν οι ανακολουθίες των συντακτών και εμπνευστών του Νομοσχεδίου:

- Δεν έχει ενσωματωθεί ούτε μία από τις τεκμηριωμένες προτάσεις των Αυτοδιοικητικών Θεσμών.

- Δεν γίνεται αναφορά σε αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και ενίσχυση των Περιφερειών με πόρους και προσωπικό, που τόσο έχουν ανάγκη προκειμένου να εξυπηρετούν αποτελεσματικά τον πολίτη.

- Υπάρχει υπαναχώρηση ακόμη και στο θέμα των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, για τις οποίες κατ’ επανάληψη τόσο ο Υπουργός όσο και ο Γενικός Γραμματέας διαβεβαίωναν ότι θα τις περιορίσουν στα όρια που θέτει το Σύνταγμα.

- Δεν διευθετούνται οι επικαλυπτόμενες αρμοδιότητες και διευθύνσεις Περιφερειών και Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

Θα περιοριστώ ως προς αυτά, για να αναφερθώ στον κύριο σκοπό του Νομοσχεδίου, που είναι η καθιέρωση της απλής αναλογικής" τόνισε .

Αμέσως μετά συνέχισε την τοποθέτησή του λέγοντας: "Το πρώτο ερώτημα που μπαίνει, είναι αν σήμερα το πρόβλημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι το εκλογικό σύστημα.

Το αντίθετο συμβαίνει. Η εκλογή των οργάνων είναι απόλυτα δημοκρατική κι εκείνος που αποφασίζει εν τέλει είναι ο λαός, είτε στο τέλος της πενταετίας, είτε στο τέλος της τετραετίας, όπως το θέλει τώρα η Κυβέρνηση.

Αν πάσχει κάπου η Αυτοδιοίκηση, είναι σε πόρους, αρμοδιότητες, προσωπικό.

Τότε λοιπόν γιατί η Κυβέρνηση δείχνει τόσο μεγάλη επιμονή;

Είναι προφανές ότι επιδιώκει να εξυπηρετήσει πολιτικές στοχεύσεις εκτός του χώρου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να δημιουργήσει δηλαδή συμμαχίες και ερείσματα στο γενικότερο πολιτικό σύστημα. Κατανοητό. Πλην όμως θα πρέπει να δούμε και σε τι ολισθηρό δρόμο οδηγεί την Αυτοδιοίκηση.

Να ξεκαθαρίσω, ότι εμείς δεν φοβόμαστε την απλή αναλογική. Και είναι αλήθεια ότι σε κάποιους ακούγεται ευχάριστα και ως εκείνη που ως δια μαγείας θα λύσει προβλήματα και θα «θεραπεύσει πάσαν νόσο του πολιτικού συστήματος».

Πρέπει όλοι όμως να δούμε την επόμενη ημέρα των εκλογών. Όταν Περιφέρειες και Δήμοι θα εγκλωβιστούν σε διαδικασίες ατέρμονων συζητήσεων, συναλλαγών, ακόμη και εκβιασμών για ένα αξίωμα ή και για ένα έργο.

Και μη πει κανείς, ότι αυτά είναι κινδυνολογία, γιατί έχουμε παραδείγματα στο παρελθόν που δημότικές αρχές, με το σημερινό σύστημα, έχουν χάσει την πλειοψηφία στα δημότικά συμβούλια, με την πρώτη αλλαγή αντιδημάρχων. Φανταστείτε τι θα γίνει στο μέλλον, όταν θα πρέπει να συνεργαστούν δύο ή και τρεις παρατάξεις για να ψηφίζονται διάφορα θέματα" υπογράμμισε.

Όπως είπε ο περιφερειάρχης "Στην πράξη θεσμοθετείται και νομιμοποιείται η συναλλαγή. Κι αυτή την θεσμική παρεκτροπή είχε διορθώσει ο «Καποδίστριας» που δεν επέτρεπε τον ορισμό σε θέσεις διοίκησης συμβούλων από τις παρατάξεις της μειοψηφίας.

Η Κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως επιχείρημα την απλή αναλογική που ψήφισε για την εκλογή βουλευτών.

Υπάρχει όμως μια ουσιώδης διαφορά: Αν στη Βουλή χαθεί η δεδηλωμένη, υπάρχει διέξοδος στην προσφυγή σε εκλογές. Οι Περιφέρειες και οι Δήμοι, που θα βρίσκουν διέξοδο αν δεν μπορεί να ψηφιστούν τεχνικά προγράμματα, προϋπολογισμοί κλπ.;

Να σας πω και κάτι πιο απλό: Πως θα δικαιολογείται ένας Περιφερειάρχης, ένας Δήμαρχος σε περίπτωση μιας βλάβης, ενός ατυχήματος για έργο που δεν έγινε επειδή δεν θα έχει ψηφιστεί το πρόγραμμα από τα Συμβούλια;

Η Κυβέρνηση επί τρία χρόνια σχεδιάζει την «μεταρρύθμιση», αλλά τώρα θέτει χρονικό όριο ελάχιστων ημερών για να γίνει διαβούλευση.

Η βιασύνη είναι ανεξήγητη και ειδικά όταν για τις εκλογές μεσολαβεί τουλάχιστον ένας χρόνος ακόμη. Άρα περιθώρια περαιτέρω συζητήσεων υπάρχουν.

Και αυτό ζητάμε ως Ένωση Περιφερειών, ως Περιφερειακή Αρχή. Να γίνει διάλογος επί της ουσίας, επί όλων των θεμάτων, ακόμη και για το εκλογικό σύστημα, το οποίο να γίνει αναλογικότερο, αλλά να υπάρχει κυβερνησιμότητα. Να αξιολογηθεί η λειτουργία του θεσμού, να εξετάσουμε τι και γιατί δεν εφαρμόστηκε από τον «Καλλικράτη» και μετά να πάμε παρακάτω:

Στόχος θα είναι όμως μια πραγματική μεταρρύθμιση, που θα εξασφαλίζει κυβερνησιμότητα και αποτελεσματικότητα σε Περιφέρειες- Δήμους, διαφάνεια στη λειτουργία τους, ενίσχυση με πόρους – προσωπικό, εκχώρηση αρμοδιοτήτων.

Στο διάλογο αυτό μπορούμε να προσέλθουμε με τις προτάσεις και τις θέσεις των συνεδρίων της Ένωσης Περιφερειών και με άλλες που θα προστεθούν στη συνέχεια.

Γι’ αυτό λοιπόν το αίτημα που προβάλλουμε είναι απόσυρση του νομοσχεδίου και έναρξη ενός ειλικρινούς διαλόγου Υπουργείου- Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σε διαφορετική περίπτωση να γνωρίζουν οι πολίτες ότι έρχονται πολύ χειρότερες ημέρες για την αυτοδιοίκηση, τις αναπτυξιακές παρεμβάσεις που απαιτούνται, την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας.

Οι μετά βεβαιότητας κερδισμένοι θα είναι τελικά όσοι θα θέλουν να εξυπηρετήσουν επιχειρηματικά ή ατομικά συμφέροντα, μέσω ελέγχου μειοψηφιών" ανέφερε θέλοντας να καταδείξει με εμφατικό τρόπο το μέγεθος των προβλημάτων που θα δημιουργηθούν.

Επικεντρώνοντας ο κ. Καχριμάνης ανέφερε: "Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, έχουμε ένα υψηλό επίπεδο εκπροσώπησης και πολιτικής συμπεριφοράς- ανεξάρτητα των διαφωνιών μας. Κανένας όμως δεν μπορεί να προεξοφλήσει ότι στο μέλλον στα έδρανά του δεν θα καθίσουν και εκπρόσωποι κάποιων «ολιγαρχών», όπως τους ονόμασε και ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ.

Καταλήγοντας λέμε λοιπόν, ναι στην πρόταση της ΕΝΠΕ για απόσυρση του Νομοσχεδίου, άμεση συνάντηση με Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρωθυπουργό, Πολιτικούς Αρχηγούς και έναρξη διαλόγου από μηδενικής βάσης με στόχο την πραγματική μεταρρύθμιση της λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κι αυτή τη θέση θα την καταθέσουμε στο έκτακτο συνέδριό μας, που θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή" κατέληξε.

Να φύγει ο κ. Σκουρλέτης...

Θέλοντας να δείξει το μέγεθος της ασυνεννοησίας...με τον υπουργό είπε: “Ο Σκουρλέτης είπε, ότι δεν μπορεί να γίνουν οι αυτοδιοικητικές με τις ευρωεκλογές... για να πει κάτι άλλο λίγε μέρες μετά... ανακοινώνοντας ότι οι αυτοδιοικητικές θα γίνουν με τις εθνικές εκλογές. Στερείται σοβαρότητας ο υπουργός, πρώτο αίτημα να φύγει και να έρθει άλλος να συζητήσουμε. Δεν μπορούμε να συζητήσουμε μαζί του” κατέληξε ο περιφερειάρχης συντασσόμενος με την απόφαση της Ένωσης Περιφερειών.

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης

Ο Βασίλης Τσίκαρης από την “Ήπειρος Ανατροπή”, στην εισήγησή του είπε ότι “είναι υπέρμαχοι της απλής αναλογικής” και έθεσε την διαμάχη στο πολιτικό επίπεδο και στην πολιτική ιδεολογία: “Είναι σαφές ότι το θέμα του εκλογικού συστήματος είναι βαθιά πολιτικό θέμα. Να καταλάβει ο κόσμος γιατί υπάρχει η σύγκρουση. Πέρα από τις αιτίες του καπιταλισμού -που έχει βαθιές ρίζες, έχει και αναφορά στο μοντέλο διακυβέρνησης. Το θέμα της λειτουργίας του περιφερειακού συμβουλίου το έχουμε αναδείξει. Το ιδεολογικό υπόβαθρο είναι αυτό που οδηγεί στην αντίδραση για την απλή αναλογική. Όσοι προβάλουν τέτοια επιχειρήματα δεν κατανοούν ότι αναγνωρίζεται ο ρόλος του κάθε συμβούλου. Αθεράπευτα υπέρμαχοι της απλή αναλογικής”, είπε.

Ο Γιώργος Ζάψας, από την “Συμμαχία Πολιτών” συντάχτηκε με το νομοσχέδιο και γενικά με τις αλλαγές και με την απλή αναλογική. Μάλιστα, μπήκε πολλές φορές στην διάθεση κριτικής στην σημερινή περιφερειακή αρχή λέγοντας ότι με το νομοσχέδιο: “Δεν θα απολογούνται οι αντιπεριφερειάρχες για λογαριασμό του περιφερειάρχη” είπε μεταξύ άλλων.

Ο Κώστας Κωτσαντής από την Λαϊκή Συσπείρωση, άσκησε κριτική στο νομοσχέδιο εξαπολύοντας πυρά κατά της κυβερνητικής πολιτικής, δίνοντας μια σειρά από παραδείγματα που, σύμφωνα με τον ίδιον, αποδεικνύουν ότι “δεν συμβάλλει το νέο νομοσχέδιο στην αυτοδιοίκηση αλλά “ ασκεί ένα γενικό έλεγχο σε όλα όσα γίνονται”. “Όλοι στο μαντρί και όποιος δεν ακούει θα μπορώ.... με την περιφέρεια διορισμένη...να τον καθαρίζω ....τον απείθαρχο” είπε μεταξύ άλλων καταθέτοντας διαφορετική πρόταση της παράταξης. Η παράταξη του κ. Ζήκου απουσίαζε ενω απών και ο επικεφαλής της Ελληνικής Αυγής.

Οι αντιπεριφερειάρχες

Ο κ. Ψαθάς, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι “το νομοσχέδιο είναι εκτός πραγματικότητας καθώς αφαιρεί το δικαίωμα να διοικήσει η πλειοψηφία” χαρακτήρισε την όλη διαδικασία “συναλλαγή για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, και για τις καρέκλες τους”. “Είναι η μπαχαλοποίηση των πάντων...” είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ιωάννου συντάχτηκε με την θέση της περιφερειακής αρχής, λέγοντας ότι “είναι ανέντιμο” αυτό που γίνεται λίγους μήνες πριν τις εκλογές. “Ο κ. Καχριμάνης δεν κάνει συναλλαγές” είπε συγκεντρωτικά.

Ο Νίκος Καττής αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο λέγοντας ότι “δεν είναι δυνατόν να εξευτελίζονται και να αποδομούνται προγράμματα που θα επιλέξει ο λαός. “Άλλο περιφερειάρχης...άλλο παράταξη, μιας και δεν θα έχει πλειοψηφία. Θα ψηφίζει ο καθένας ό,τι θέλει χωρίς να τηρείται πρόγραμμα προεκλογικό. Συνδιαλλαγή και συμφέροντα...” είπε μεταξύ άλλων.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι

Η διαδικασία ξεκίνησε ...αντίστροφα. Πρώτοι το λόγο πήραν οι περιφερειακοί σύμβουλοι εκφράζοντας τις δικές τους σκέψεις για τον “Κλεισθένη”.

Ο Σ. Πάικας, ξεκίνησε την διαδικασία λέγοντας ότι “η απλή αναλογική ήταν αίτημα χρόνιο των παρατάξεων και κυρίως των αριστερά προσκείμενων” για να συνεχίσει λέγοντας ότι “Δεν κατανοώ ποιους και γιατί τους τρομάζει η διαδικασία”... για να θυμίσει ότι “δεν είναι κτήμα κανενός η αυτοδιοίκηση”.

Ο κ. Γιολδασης, είπε ότι το νομοσχέδιο δεν είναι νέο... ξεκαθαρίζοντας ότι είναι “υπέρ της απλής αναλογικής καθώς έτσι εξασφαλίζεται η συμμετοχή των πολιτών και αποδυναμώνεται το κεντρικό σύστημα”.

Ο κ. Ζιώγας αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο λέγοντας ότι “δεν είναι κεραυνός εν΄αιθρία” και ότι προηγήθηκαν πιο πριν άλλα νομοσχέδια που εξυπηρετούν το κεφάλαιο...” , δείχνοντας την αντίθεση του. Ο κ. Χατζηεφραιμίδης αναφέρθηκε στην απλή αναλογική και υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο και μάλιστα συντάχτηκε στο γενικό πλαίσιο.

Η κα. Φίλη μίλησε για διάλυση της αυτοδιοίκησης και στάθηκε στην σημασία και την αξία της σημειώνοντας ότι “πρέπει να υπάρχει κουλτούρα συνεργασιών” κάτι που όπως είπε έχει αποδειχτεί ότι υπάρχει και σήμερα.

Ο κ. Ντάλας είπε ότι οι πολίτες έπαψαν να μετέχουν στις αποφάσεις και αναδείχτηκε ένας άλλος ρόλος μακριά απο την συμμετοχικότητα των πολιτών, λέγοντας ότι πολλές αποφάσεις λοιδορήθηκαν στην αρχή τους, λέγοντας ότι τίποτα δεν θα είναι εύκολο αλλά τα δύσκολα φέρνουν και τα αποτελέσματα.

Ο κ. Γοργόλης τέλος, μπήκε στην ουσία λέγοντας ότι “δεν φοβούνται την απλή αναλογική” αλλά η διαδικασία οδηγεί σε διάλυση την αυτοδιοίκηση σε διάλυση.

Τι ψήφισαν οι παρατάξεις

Η παράταξη της πλειοψηφίας ψήφισε κατά στο σύνολο του νομοσχεδίου.

Η παράταξη Ήπειρος για την Ανατροπή, ψήφισε υπέρ με συνέχιση της διαβούλευσης.

Η παράταξη Συμμαχία Πολιτών, ψήφισε υπέρ.

Η παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε δική της πρόταση.

 

papastratos300x250