Τρίτη, 22/05/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Πολιτισμός ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ - Τριήμερες εκδηλώσεις «Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού»
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ - Τριήμερες εκδηλώσεις «Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού» Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 10 Μαΐου 2018 09:12

genoktonia10 5 2018

Άφησαν πίσω την πατρίδα τους, όσοι γλίτωσαν από τη φωτιά και το μαχαίρι, και ήρθαν στην Ελλάδα. Στην πατρίδα της καρδιάς τους. Τα χρόνια κύλησαν αλλά οι μνήμες δεν σβήστηκαν και ούτε μπορούν ποτέ να σβηστούν. Άνθρωποι που ξεριζώθηκαν, έχασαν δικούς τους ανθρώπους, γνώρισαν τη φρίκη και τη κτηνωδία, και ήρθαν στην Ελλάδα ξεκινώντας από την αρχή να δημιουργήσουν και να μεταφέρουν τη κουλτούρα τους και τη παράδοσή τους που χάνεται στα βάθη του χρόνου.

Η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε τη γενοκτονία το 1994, και ψήφισε την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο».

Στο πλαίσιο αυτό, η Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με το Δήμο Ιωαννιτών, την Αδελφότητα Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου και το Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Ιωαννίνων, διοργανώνουν εκδηλώσεις «Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού».

Το πρόγραμμα, έχει ως εξής:

- Τετάρτη 16 Μαΐου

Πνευματικό Κέντρο Δ.Κ. Ανατολής

20.30 Παρουσίαση από την Αικατερίνη Μπάκα, Φιλόλογο, Εκπαιδευτικό Δ/θμιας Εκπαίδευσης 2ου Γυμνασίου Ιωαννίνων, Δρ Φιλοσοφίας Παν/μιου Ιωαννίνων «Η Γενοκτονία των Ποντίων - 353.000 νεκροί... Ζητούν δικαίωση!!»

- Σάββατο 19 Μαΐου

Πνευματικό Κέντρο Δ.Κ. Ανατολής

- 20.30 Παρουσίαση κειμένων - μαρτυριών, μονόπρακτο από την Θεατρική Ομάδα της Αδελφότητας Ποντίων & Μικρασιατών Ηπείρου, και τραγούδι από τη χορωδία της Αδελφότητας Ποντίων & Μικρασιατών Ηπείρου «ΑνΑσΠΑλτΟσ ΠΑτρΙΔΑ» με τη μαέστρο Γωγώ Καρβούνη.

Κυριακή 20 Μαΐου

- 10.00 Θεία λειτουργία - δοξολογία στον Ιερό ναό της του Θεού σοφίας Ανατολής

- 10.45 Επιμνημόσυνη δέηση - Καταθέσεις στεφάνων στο Μνημείο «Αλησμόνητων Πατρίδων» (οδός Ιωαννίνων, Ανατολή)

- 11.30 Πνευματικό Κέντρο Δ.Κ. Ανατολής Κεντρική ομιλία από τη συγγραφέα, Θεοδώρα Ιωαννίδου, με τίτλο: «Η θυσία του Ποντιακού Ελληνισμού» την ομιλία θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Γεώργιος Γκόντζος.

 

papastratos300x250