Τετάρτη, 23/05/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ήπειρος Ανοίγουν τα «χαρτιά» τους για το Σχέδιο Νόμου, οι Πρυτανικές Αρχές
Ανοίγουν τα «χαρτιά» τους για το Σχέδιο Νόμου, οι Πρυτανικές Αρχές Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 08 Μαΐου 2018 14:45

pritanikes8 5 2018

Τα κυριότερα σημεία που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν – Στα Γιάννενα, εκτός απροόπτου την Παρασκευή, ο Κ. Γαβρόγλου

127 Σχόλια- Προτάσεις, είχαν κατατεθεί μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας, επί του Σχεδίου Νόμου για τη συγχώνευση του ΤΕΙ Ηπείρου με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Τα 53 έγιναν στο Άρθρο 03 – Ίδρυση Τμημάτων στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τα 48 στο Άρθρο 05 – Φοιτητές του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, τα 17 στο Άρθρο 04 – Προσωπικό

Τα 8 στο Άρθρο 01 – Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, και ένα στο Άρθρο 02 – Ίδρυση Σχολών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Το Σχέδιο Νόμου ήδη βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση από τις 3 Μαΐου, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 14 Μαΐου, στις 9 το πρωί.

Κάποιες από τις προτάσεις και ενστάσεις, θα κατατεθούν και ενώπιο του υπουργού Κ. Γαβρόγλου, ο οποίος θα βρίσκεται εκτός απροόπτου την Παρασκευή στα Γιάννενα.

Μία ημέρα νωρίτερα, συνεδριάζει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου συνεδριάζει την Πέμπτη.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Γ. Καψάλης αναφέρθηκε στα κυριότερα σημεία που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Οι επισημάνσεις του αφορούν και εκφράζουν το σύνολο των Πρυτανικών Αρχών, όπως διευκρίνισε, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο να προστεθούν και άλλες στη συνεδρίαση της Συγκλήτου.

Τα κυριότερα σημεία

Όσον αφορά στο προσωπικό, οι πρυτανικές αρχές θεωρούν αναγκαία την άμεση προκήρυξη 5-6 θέσεων μελών ΔΕΠ για κάθε ένα από τα νέα Τμήματα.

«Αυτό είναι αναγκαίο, καθόσον τα Τμήματα αυτά διαθέτουν ήδη μικρό αριθμό μελών ΔΕΠ, ο οποίος θα μειωθεί ακόμη περισσότερο, λόγω αναμενόμενων αφυπηρετήσεων. Παράλληλα, όμως, είναι βέβαιο ότι τα νέα μέλη ΔΕΠ, που θα επιλεγούν με ακαδημαϊκές διαδικασίες Πανεπιστημίου, θα δώσουν νέα ώθηση και δυναμική στα νέα Τμήματα, ενώ θα συμβάλουν καθοριστικά και στη διαμόρφωση των επικαιροποιημένων Προγραμμάτων Σπουδών τους. Επίσης, η λειτουργία των νέων Τμημάτων δεν θα επηρεάσει την κατανομή και τις διεκδικήσεις για μέλη ΔΕΠ από τα υπόλοιπα Τμήματα του Πανεπιστημίου, για πολλά από τα οποία το ζήτημα του προσωπικού κατέχει δεσπόζουσα θέση», σημείωσε ο κ. Καψάλης.

Όσον αφορά στην πολυσυζητημένη ένταξη του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής από τη Σχολή Καλών Τεχνών, υποστήριξε ότι οι ομόφωνες αποφάσεις του Τμήματος και της Σχολής που θέτουν ως στόχο την ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με τη μορφή που έλαβε το Τμήμα και την κατεύθυνση των εικαστικών σπουδών, θα πρέπει να υιοθετηθούν από το υπουργείο.

Επίσης, ως προς την ίδρυση του Τμήματος Ψυχολογίας τόνισε πως η πρόταση δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα στην ολότητά του.

«Για παράδειγμα πως θα γίνει η μετακίνηση προσωπικού με απόφαση μόνο της Συγκλήτου και πως θα έχουμε δύο τμήματα με παρεμφερή γνωστικά αντικείμενα; Αναρωτήθηκε ο κ. Καψάλης.

Ο Γ. Καψάλης υιοθέτησε την άποψη των μελών ΔΕΠ του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, ότι υφίσταται ουσιαστική συνάφεια στο πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος και του προτεινόμενου Τμήματος Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας.

«Κατά συνέπεια προτείνεται το υπάρχον προσωπικό του Τμήματος να μην ενταχθεί στα διάφορα Τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αλλά να υλοποιήσει το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας, με την υποστήριξη και του νέου προσωπικού που θα προστεθεί στο Τμήμα. Κατά συνέπεια, η έναρξη λειτουργίας και αυτού του Τμήματος προτείνεται να οριστεί για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, όπως ισχύει και για όλα τα υπόλοιπα σημερινά Τμήματα του ΤΕΙ Ηπείρου».

Καταλήγοντας ο κ. Καψάλης τόνισε ότι θα προταθεί στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή να ασκείται και διοικητικό έργο από μέλος ΔΕΠ, εφόσον ακολουθείται διαδικασία κρίσης, ανάλογη με εκείνη των καθηγητών α’ βαθμίδας.

Ένα σημείο τριβής όμως με το ΤΕΙ Ηπείρου είναι αυτό που αφορά στην μετακίνηση στη βαθμίδα μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου των «καθηγητών εφαρμογών» του ΤΕΙ που με πρόσφατη ρύθμιση ονομάστηκαν «λέκτορες εφαρμογών».

«Κάποιος που δε διαθέτει διδακτορικό δίπλωμα, δε γίνεται να είναι λέκτορας και κατά συνέπεια μέλος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου», τόνισε χαρακτηριστικά.

 

papastratos300x250