Τρίτη, 22/05/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ελλάδα Εξαρθρώθηκε «πολυεθνικό» κύκλωμα κοκαΐνης με «τζίρο» πάνω από 350 χιλ. ευρώ
Εξαρθρώθηκε «πολυεθνικό» κύκλωμα κοκαΐνης με «τζίρο» πάνω από 350 χιλ. ευρώ Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 04 Μαΐου 2018 16:35

eksarhrothike4 5 2018

Μετά από πολύμηνη έρευνα της Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων –Τα μέλη του, προμηθευόταν ποσότητες κάνναβης και κοκαΐνης από την Αλβανία και τις διακινούσε σε Γιάννενα, Αττική, Ρόδο και Κω

Μετά από πολύμηνη έρευνα της Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων «έπεσε στα χέρια της» πολυμελές κύκλωμα διακίνησης κοκαΐνης και κάνναβης που είχε απλωθεί σ' ολόκληρη σχεδόν την Ελλάδα.

Συνολικά, συνελήφθησαν 19 μέλη του, τα οποία είχαν συγκροτήσει την εγκλημστική ομάδα από τον Ιανουάριο του 2017.

Από τότε μέχρι σήμερα, κατάφεραν να γεμίζουν τις… πιάτσες με 150 περίπου κιλά ακατέργαστης κάνναβης και ένα περίπου κιλό κοκαΐνης, ενώ εκτιμάται ότι αποκόμισαν σχεδόν μισό εκατομμύριο ευρώ!

Οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, με τη συμμετοχή και αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρόδου.

εκτέλεσαν ταυτόχρονα την περασμένη Τετάρτη, συντονισμένες επιχειρήσεις σε περιοχές των Ιωαννίνων, της Αττικής και της Ρόδου και πέρασαν χειροπέδες σε 12 Έλληνες, πέντε Αλβανούς, έναν Μολδαβό και μία Ρουμάνα.

Ειδικότερα, συνελήφθησαν:

- στα Ιωάννινα, εννέα άνδρες και μία γυναίκα, ηλικίας 63, 39, 52, 24, 62, 37, 33, 37, 35, και 44 ετών αντίστοιχα.

- στη Ρόδο, οκτώ άτομα (δύο Έλληνες, 40 και 56 ετών, τέσσερις Αλβανοί(τρεις άνδρες, 32, 37 και 29 ετών και μία 38χρονη), ένας 30χρονος Μολδαβός και μία 31χρονη Ρουμάνα).

- σε περιοχή της Αττικής, ένας 61χρονος Αλβανός.

Επιπλέον, ταυτοποιήθηκαν για τη συμμετοχή τους στην εγκληματική ομάδα ακόμη δέκα άτομα, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνεται και μεγάλος αριθμός κατηγορουμένων, οι οποίοι είτε προμήθευαν την οργάνωση με ναρκωτικές ουσίες, είτε αγόραζαν από τα μέλη της ναρκωτικές ουσίες.

Σε βάρος των εμπλεκόμενων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα – κατά περίπτωση - αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, παράβασης των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά και τα όπλα, καθώς και για κυκλοφορία παραχαραγμένων νομισμάτων.

Η διάρθρωση της εγκληματικής ομάδας

Η πολυμελής εγκληματική οργάνωση ήταν διαρθρωμένη σε δύο ομάδες με τοπικούς πυρήνες - «υπαρχηγούς», αλλά με κοινό αρχηγό.

Ο πρώτος πυρήνας, με αρχηγό τον 63χρονο Έλληνα συλληφθέντα και μέλη εννέα από τους συλληφθέντες (Έλληνες, ηλικίας 24 έως 62 ετών), διακινούσε ποσότητες ναρκωτικών στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων.

Ο δεύτερος πυρήνας, με αρχηγό τον 32χρονο Αλβανό και μέλη τους υπολοίπους οκτώ συλληφθέντες (δύο Έλληνες, 40 και 56 ετών), τέσσερις Αλβανοί (τρεις άνδρες, 37, 29 και 61 ετών και μία 38χρονη), ένας 30χρονος Μολδαβός και μία 31χρονη Ρουμάνα, διακινούσε ποσότητες ναρκωτικών στις περιοχές της Ρόδου, της Κω και της Αττικής.

Το εγκληματικό δίκτυο, υπό τον συντονισμό των δύο αρχηγικών μελών και έχοντας ως βασικό προμηθευτή τον αρχηγό της δεύτερης ομάδας, προμηθευόταν ποσότητες κάνναβης και κοκαΐνης από την Αλβανία, ενώ ακολούθως τα ναρκωτικά αποθηκεύονταν σε ειδικούς χώρους αποθήκευσης «καβάτζες» (υπαίθριους χώρους, κρύπτες σε σπίτια) και μεταφέρονταν στους τόπους προορισμού - διάθεσης με διάφορους τρόπους (π.χ. μέσω μεταφορικών εταιριών σε δέματα ή αποθηκευμένες μέσα σε έπιπλα), όπου επιμερίζονταν και παραδίδονταν στους διακινητές, με σκοπό την περαιτέρω πώλησή τους στις παράνομες αγορές ναρκωτικών.

Από τη μεθοδολογία δράσης, την ιεραρχική δομή και τα λοιπά χαρακτηριστικά της εγκληματικής οργάνωσης, προκύπτει επαγγελματικού τύπου υποδομή για διακίνηση των ναρκωτικών, με σκοπό την αποκόμιση παράνομων κερδών τα οποία υπολογίζονται τουλάχιστον σε 350.000 ευρώ, ενώ διερευνώνται συνολικά τουλάχιστον 235 περιπτώσεις συναλλαγών ναρκωτικών ουσιών, από τα μέλη της προαναφερόμενης οργάνωσης.

Τα μέλη των οργανώσεων, προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους, χρησιμοποιούσαν πλήθος τηλεφωνικών συνδέσεων, που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών («αχυράνθρωπων»), ενώ στις μεταξύ τους τηλεφωνικές συνομιλίες, επικοινωνούσαν με συνθηματικές εκφράσεις και προκαθορισμένο κώδικα συνεννόησης.

Τι βρέθηκε και κατασχέθηκε

Κατά τη διάρκεια των συντονισμένων αστυνομικών ερευνών, πραγματοποιήθηκαν έρευνες, με την συνδρομή δικαστικών λειτουργών και τη συμμετοχή αστυνομικών σκύλων ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών σε διάφορους χώρους (σπίτια, αποθήκες, οχήματα, υπαίθριους και λοιπούς χώρους), σε περιοχές των Ιωαννίνων, της Ρόδου και της Αττικής, όπου συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, βάρους 930,7 γραμμαρίων, λευκή σκόνη άγνωστης χημικής σύστασης, βάρους 61,8 γραμμαρίων, τέσσερις ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας, πληθώρα νάιλον συσκευασιών για αποθήκευση ναρκωτικών ουσιών, μία κυνηγετική καραμπίνα, ένα αεροβόλο πιστόλι, δύο μαχαίρια, δύο σιδερογροθιές, μία συσκευή εκκένωσης ηλεκτρικού ρεύματος ( tazer ) και ένα σπρέι πιπεριού, δύο φυσίγγια, ένα tablet , ένας φορητός υπολογιστής και χειρόγραφες σημειώσεις, το χρηματικό ποσό των 4.565,51 ευρώ, των 15 δολαρίων και 200 λεκ Αλβανίας, το χρηματικό ποσό των 650 ευρώ σε πλαστά χαρτονομίσματα, πληθώρα κινητών τηλεφώνων και καρτών SIM και τρία Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα.

Στο πλαίσιο του προανακριτικού έργου που διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, διερευνάται όλο το εύρος της εγκληματικής δραστηριότητας της οργάνωσης και η ενδεχόμενη διασύνδεσή τους και με άλλες εγκληματικές ομάδες.

Τα μέλη της οργάνωσης, με την κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν αρμοδίως.

 

papastratos300x250