Τρίτη, 22/05/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ιωάννινα «Είς σάρκα μίαν» Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ
«Είς σάρκα μίαν» Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 04 Μαΐου 2018 15:38

panepist4 5 2018

Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την ενοποίηση των δύο Ιδρυμάτων – Οι νέες Σχολές, τα νέα Τμήματα, τα βασικότερα σημεία και οι αντιδράσεις

Βίκυ Κώστα

Το δρόμο της ενοποίησης, παίρνουν όπως αναμενόταν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ Ηπείρου, ακολουθώντας το παράδειγμα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας, ο ακαδημαϊκός χάρτης στην Ελλάδα επανασχεδιάζεται από την αρχή, με τα ανώτατα ιδρύματα να μειώνονται και τα ΤΕΙ να… πανεπιστημιοποιούνται.

Αυτό, θα συμβεί και σε τοπικό επίπεδο, μετά την δεύτερη ενοποίηση Πανεπιστημίου και ΤΕΙ που γίνεται στη χώρα.

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων έθεσε χθες σε δημόσια διαβούλευση, το σχέδιο νόμου «Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων», μετά το ομόφωνο πόρισμα της Επιτροπής που είχε συσταθεί για τη διερεύνηση συνεργειών ή συγχωνεύσεων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το ΤΕΙ Ηπείρου.

Ο Υπουργός Κώστας Γαβρόγλου, στο μήνυμά του αναφέρει: «Τίθεται σήμερα σε δημόσια διαβούλευση η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για την αναδιάρθρωση του πανεπιστημίου Ιωαννίνων με την απορρόφηση σε αυτό του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου. Για το εν λόγω εγχείρημα, στις 15-11-2017 συγκροτήθηκε από το Υπουργείο Επιτροπή, στην οποία μετείχαν ακαδημαϊκοί εγνωσμένου κύρους και εκπρόσωποι των διοικήσεων των δύο ιδρυμάτων. Ύστερα από συστηματικές συνεδριάσεις και διεξοδικές συζητήσεις καταρτίσθηκε και παραδόθηκε τον Ιανουάριο του 2018 στο Υπουργείο ομόφωνο πόρισμα, το οποίο και αποτέλεσε τη βάση για τη σύνταξη του νομοσχεδίου. Δεδομένης της σπουδαιότητας της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σας καλεί να συμμετέχετε στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, διατυπώνοντας τις απόψεις και τις παρατηρήσεις σας στις σχετικές ρυθμίσεις. Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 14 Μαΐου 2018 και ώρα 09:00΄».

Από την 1η Οκτωβρίου 2018 το ΤΕΙ Ηπείρου απορροφάται από το Πανεπιστήμιο, ενώ ο εξοπλισμός, τα εργαστήρια, τα αρχεία και οι βιβλιοθήκες των Τμημάτων και Σχολών του Ιδρύματος, μεταφέρονται στα αντίστοιχα Τμήματα και Σχολές του Πανεπιστημίου.

Στα βασικά σημεία του σχεδίου νόμου, περιλαμβάνονται η συμμετοχή του Πρύτανη του ΤΕΙ στο Πρυτανικό Συμβούλιο, με δικαίωμα ψήφου μόνο σε θέματα που αφορούν στα προγράμματα σπουδών των Τμημάτων του ΤΕΙ, η λειτουργία Τμήματος στην Ηγουμενίτσα, παρά την αρχική πρόβλεψη για «λουκέτο» του ΤΕΙ στην περιοχή, την ίδρυση δύο ερευνητικών κέντρων, ενώ απουσιάζει η αναφορά στα διετή προγράμματα σπουδών.

Ίδρυση Σχολών και Τμημάτων

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ιδρύονται την 1η Οκτωβρίου του 2018 οι παρακάτω Σχολές:

α) Σχολή Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, με έδρα την πόλη της Άρτας,

β) Σχολή Γεωπονίας, με έδρα την πόλη της Άρτας.

γ) Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, με έδρα την πόλη των Ιωαννίνων.

Η ακαδημαϊκή λειτουργία των ιδρυόμενων Σχολών αρχίζει από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020.

Παράλληλα, η Σχολή Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων μετονομάζεται σε Σχολή Οικονομικών Επιστημών.

Την ίδια στιγμή, το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, αποκτά και νέα Τμήματα. Πρόκειται ουσιαστικά για Τμήματα που λειτουργούσαν υπό τη σκέπη του ΤΕΙ Ηπείρου και πλέον εντάσσονται σε Σχολές του Πανεπιστημίου.

Ειδικότερα, ιδρύονται την 1η Οκτωβρίου του 2018 τα παρακάτω Τμήματα:

α) Τμήμα Νοσηλευτικής, με έδρα την πόλη των Ιωαννίνων, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Υγείας,

β) Τμήμα Λογοθεραπείας, με έδρα την πόλη των Ιωαννίνων, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Υγείας,

γ) Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία, με έδρα την πόλη των Ιωαννίνων, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών,

δ) Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, με έδρα την πόλη της Πρέβεζας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών,

ε) Τμήμα Μουσικών Σπουδών, με έδρα την πόλη της Άρτας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Καλών Τεχνών,

στ) Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, με έδρα την πόλη της Άρτας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών,

ζ) Τμήμα Γεωπονίας, με έδρα την πόλη της Άρτας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Γεωπονίας.

η) Τμήμα Ψυχολογίας, με έδρα την πόλη των Ιωαννίνων, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών,

Νέα Τμήματα

Πέρα από τα γνωστά Τμήματα, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων «μεγαλώνει» με τα παρακάτω νέα Τμήματα:

α) Τμήμα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής, με έδρα την πόλη της Άρτας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Γεωπονίας,

β) Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, με έδρα την πόλη των Ιωαννίνων, το οποίο εντάσσεται στην Πολυτεχνική Σχολή,

γ) Τμήμα Ειδικής Αγωγής, με έδρα την πόλη των Ιωαννίνων, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Αγωγής,

δ) Τμήμα Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας, με έδρα την πόλη της Ηγουμενίτσας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών.

H έναρξη της εκπαιδευτικής λειτουργίας τους, αναμένεται να αρχίσει το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021. Η ακριβής ημερομηνία ορίζεται με απόφαση της Συγκλήτου.

Ο πρώτος κύκλος διαρκεί οκτώ ακαδημαϊκά εξάμηνα, ενώ για τη λειτουργία τους, «ανοίγουν» 8 θέσεις μελών ΔΕΠ για το καθένα.

Κατ’ εξαίρεση η απαιτούμενη διάρκεια φοίτησης για την απόκτηση πτυχίου στο Τμήμα Γεωπονίας, στο Τμήμα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής και στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών ορίζεται σε δέκα ακαδημαϊκά εξάμηνα.

Ερευνητικό Κέντρο

Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ιδρύεται ερευνητικό κέντρο ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, υπό την εποπτεία της Συγκλήτου και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με την επωνυμία «Κέντρο Ερευνών Ηπείρου» (Κ.Ε.ΗΠ.).

Σκοπός του Κ.Ε.ΗΠ, είναι η διεξαγωγή βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας, η αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας, η συμβολή στην εξειδίκευση νέων επιστημόνων, η παροχή υπηρεσιών σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, η διαμεσολάβηση ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα για την ανάπτυξη ερευνητικών μονάδων στις επιχειρήσεις, η προβολή της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό, ιδίως στους τομείς: α) των βιοεπιστημών, β) του περιβάλλοντος και αειφόρου ανάπτυξης, γ) των επιστημών υλικών και υπολογισμών και δ) των νεοελληνικών σπουδών, της ελληνικής γραμματείας, ιστορίας, και τεχνών.

Το Κ.Ε.ΗΠ., το οποίο διοικείται από επταμελές (7μελές) διοικητικό συμβούλιο αποτελείται από τα ακόλουθα ινστιτούτα:

α) βιοεπιστημών, με εξειδίκευση σε θέματα λειτουργικής γονιδιωματικής, βιολογίας της ανάπτυξης, καθώς και έρευνας σχετικής με τη διάγνωση ή τη θεραπεία ανθρώπινων νόσων,

β) περιβάλλοντος και αειφόρου ανάπτυξης με εξειδίκευση στις τεχνολογίες ελέγχου και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, στη διατήρηση της βιοποικιλότητα, και στην εφαρμογή μοντέλων ανάπτυξης βασισμένων στην αειφορία με έμφαση στην προστασία των υδατικών και εδαφικών πόρων και στα χαρακτηριστικά της αγροδιατροφής,

γ) επιστήμης υλικών και υπολογισμών με εξειδίκευση στο σχεδιασμό, ανάπτυξη και εφαρμογές των επιστημών και τεχνολογιών νέων υλικών καθώς και σε ψηφιακές καινοτομίες αξιοποίησης τεχνολογιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών,

δ) ανθρωπιστικών και κοινωνικών σπουδών με εξειδίκευση στις νεοελληνικές σπουδές, στην ελληνική γραμματεία, την εκπαίδευση, την ιστορία και τις τέχνες.

Και Πρότυπο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο

Στο σκοπό και στις δραστηριότητες του ειδικού νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων» η οποία ιδρύθηκε με το π.δ. 264/2001 (Α΄ 190) περιλαμβάνεται επίσης η οργάνωση, διαχείριση και λειτουργία του «Πρότυπου Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου» (Π.Α.ΤΕ.Π.Η.) σε έκταση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Σκοπός του Π.Α.ΤΕ.Π.Η. είναι σε συνεργασία με τη Γεωπονική Σχολή να σχεδιάζει και να πραγματοποιεί παραγωγικές δραστηριότητες αγροτικής και οικολογικής κατεύθυνσης, που ενσωματώνουν καινοτόμα επιστημονικά και τεχνολογικά δεδομένα, διατηρώντας μια διαρκή λειτουργική διασύνδεση με την επιστημονική κοινότητα, την αγορά, τον καταναλωτή και την κοινωνία, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Ειδικότερα, στους στόχους του περιλαμβάνεται: α) η στοχευμένη έρευνα (ενίσχυση, δημιουργία και ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών στον τομέα της αγροδιατροφής, παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων και τροφίμων ζωικής και φυτικής προέλευσης με ταυτόχρονη διατήρηση, ανάδειξη και εμπλουτισμό των φυσικών πόρων και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος με πρότυπες δράσεις, β) η εκπαίδευση σπουδαστών της Γεωπονικής Σχολής, καθώς και η επιμόρφωση και κατάρτιση, μέσω του ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. ή του Κ.Ε.Ε. του ιδρύματος, σε θέματα όπως οι εναλλακτικές μορφές παραγωγής και νέες τεχνολογίες βέλτιστης αγροτικής παραγωγής, η διαχείριση και προστασία του περιβάλλοντος, η εφαρμογή γνώσεων για την παραγωγή προϊόντων με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, η αναγνώριση και αναπαραγωγή γηγενών αυτοφυών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, η παραγωγή και ανάδειξη καινοτόμων προϊόντων με ιδιαίτερα και ευεργετικά χαρακτηριστικά για την υγεία του ανθρώπου (βιοτρόφιμα), η εφαρμογή καινοτόμων συστημάτων καλλιέργειας (υδροπονικά, αεροπονικά), η ανάπτυξη τεχνικών γενετικής βελτίωσης, γ) η ανάπτυξη δράσεων ενημέρωσης και εξοικείωσης με τον αγροδιατροφικό κλάδο και τις επιμέρους δραστηριότητες του πρωτογενή τομέα, περιλαμβάνοντας ακόμη και δράσεις αναψυχής, όπως ιδίως θεματικές εκθέσεις και ημερίδες, οργανωμένες επισκέψεις, επιδείξεις και ξεναγήσεις στους χώρους του Π.Α.ΤΕ.Π.Η..

Προτάσεις και αντιδράσεις

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι προτάσεις που θα κατατεθούν, καθώς και οι αντιδράσεις, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ήδη έκδηλες…

Η ένταξη του Τμήματος Λαϊκής – Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου που ανήκει στη Σχολή Καλών Τεχνών, έχει θέσει τη Σχολή σε θέση μάχης, σύμφωνα με τον Κοσμήτορα της Σχολής κ. Μπίτσικα.

Επίσης, σύγχυση δημιουργείται με την ίδρυση του Τμήματος Ψυχολογίας, που εντάσσεται στη νέα Σχολή Κοινωνικών Επιστημών.

Την ίδια στιγμή όμως παραμένει το Τμήμα ΦΠΨ, με τον Τομέα Ψυχολογίας να έχει εκφράσει στο πλαίσιο του προηγούμενου διαλόγου την ξεκάθαρη τάση απόσχισης από το Τμήμα.

Για θάνατο του ΤΕΙ Ηπείρου, κάνει λόγο σε δήλωσή του, ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Γιόγιακας, παρά τη δημιοργία νέου Τμήματος.

Όπως σημειώνει, «ο Υπουργός δε δεσμεύεται σε τίποτα και αρκείται να μοιράζει ψεύτικες ελπίδες.

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: τη δημιουργία του νέου τμήματος μπορεί να εγγυηθεί μόνο η εξέλιξη του σημερινού.

Υπάρχει και έτοιμη πρόταση για το πρόγραμμα σπουδών, και εξασφαλισμένο το μεγαλύτερο μέρος του διδακτικού προσωπικού.

Γι’ αυτό και το νέο Τμήμα Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας πρέπει να ιδρυθεί την 1-10-2018.

Ο Υπουργός, ο Πρύτανης του ΤΕΙ Ηπείρου και ο τοπικός βουλευτής της συμπολίτευσης πρέπει να λογοδοτήσουν για την εξέλιξη αυτή, πρώτα στους φοιτητές και τους διδάσκοντες, κι έπειτα στην κοινωνία της Ηγουμενίτσας».

Στο ITV, η πρώτη ανακοίνωση

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ITV το βράδυ της Τετάρτης ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας Σπ. Γεωργάτος ανακοίνωσε ουσιαστικά τις αλλαγές που επέρχονται στο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Ηπείρου, κάνοντας λόγο για μία προσπάθεια που εξυπηρετεί μία βασική λογική.

«Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός ισχυρού και εύρωστου ακαδημαϊκού ιδρύματος που θα αξιοποιεί στο έπακρο το αξιόλογο ερευνητικό δυναμικό του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχουμε σπάσει τα πολιτικά στεγανά του παρελθόντος, η συζήτηση είναι ανοιχτή και διάφανη και γίνεται με ακαδημαϊκά κριτήρια», τόνισε ο κ. Γεωργάτος.

 

papastratos300x250