Τετάρτη, 23/05/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ιωάννινα Σύγχρονη γνώση γύρω από τα αλλεργικά νοσήματα των παιδιών
Σύγχρονη γνώση γύρω από τα αλλεργικά νοσήματα των παιδιών Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 03 Μαΐου 2018 10:03

alergika3 5 2018

Στα Γιάννενα, το 5ο Σχολείο Παιδοαλλεργιολογίας

Η Ελληνική Παιδοαλλεργιολογική Εταιρεία στις 4 - 6 Μαΐου διοργανώνει στα Ιωάννινα (Ξενοδοχείο du Lac) το 5ο Σχολείο Παιδοαλλεργιολογίας. Πρόκειται για τη συνέχεια των προηγούμενων «Σχολείων» που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια με μεγάλη επιτυχία στη Βόρεια Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Καβάλα).

Η επιστημονική αυτή εκδήλωση απευθύνεται κυρίως στον ιατρό που ασκεί πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας στα παιδιά, πρωτίστως τον παιδίατρο, το γενικό ιατρό και κάθε άλλο ιατρό συναφούς ειδικότητας αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο επαγγελματία υγείας.

Στόχος της εκδήλωσης, είναι η κατά το δυνατόν διαδραστικότερη παρουσίαση ολοκληρωμένης και σύγχρονης γνώσης γύρω από τα αλλεργικά νοσήματα των παιδιών, που αποτελούν πλέον καθημερινά κλινικά προβλήματα. Ως ομιλητές κλήθηκαν έμπειροι και διακεκριμένοι συνάδελφοι που γνωρίζουν το αντικείμενό τους σε βάθος. Η θεματολογία που θα αναπτυχθεί επιλέχθηκε με προσοχή, ώστε να καλυφθούν οι σημαντικότερες εκφάνσεις των αλλεργικών νοσημάτων, τα οποία έχουν ιδιαιτέρως αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Μερικά από τα θέματα που θα αναπτυχθούν είναι η τροφική αλλεργία, η δερματική αλλεργία, η αλλεργία στα φάρμακα, ο εμβολιασμός του αλλεργικού παιδιού και το παιδικό άσθμα.

Η πρόεδρος της Εταιρείας, Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδοαλλεργιολογίας Σοφία Τσαμπούρη σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αναφέρθηκε στην αύξηση του φαινομένου των παιδικών αλλεργιών, τονίζοντας πως σαφείς εκτιμήσεις και αποδείξεις για τους λόγους της αύξησης αυτής δεν υπάρχουν.

«Υπάρχει όμως αυτό που λέμε θεωρία υγιεινής. Ότι τα νοσήματα αυτά αυξάνονται, λόγω του δυτικού τρόπου ζωής, με παιδιά να μεγαλώνουν σε αυστηρά πυρηνικές οικογένειες και σε περιβάλλον όπου γίνεται κατάχρηση των αντιβιοτικών. Προφανώς και η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο», σημείωσε η καΤσαμπούρη για να αναφερθεί και στις μεθόδους διάγνωσης και θεραπείας.

«Οι θεραπείες που ακολουθούμε είναι συγκεκριμένες και είμαστε σε καλύτερο επίπεδο από το παρελθόν αφού μπορούμε να γνωρίζουμε ποιο είναι το αλλεργιογόνο και να δώσουμε την κατάλληλη θεραπεία ακόμη και προληπτικά. Υπάρχουν όμως και αλλεργίες στις οποίες δεν κάνουμε παρεμβάσεις, όπως είναι οι τροφικές αλλεργίες που στις περισσότερες περιπτώσεις περιμένουμε από τον οργανισμό του παιδιού να αναπτύξει ανοχή στη συγκεκριμένη τροφή», τόνισε η κα Τσαμπούρη.

Την ικανοποίησή του που το Σχολείο αυτό θα πραγματοποιηθεί στην πόλη των Ιωαννίνων εξέφρασε και ο Καθηγητής Παιδιατρικής Νικ. Χαλιάσος.

Η Ελληνική Παιδοαλλεργιολογική Εταιρεία έχει ιδρυθεί από το 2002, ενώ τα τελευταία 9 χρόνια έχει διοργανώσει πανελλήνια συνέδρια καθώς και ημερίδες/κλινικά φροντιστήρια-σχολεία σε όλη την Ελλάδα. Σκοπός της εταιρείας είναι η ενημέρωση και προαγωγή της σύγχρονης επιστημονικής γνώσης των επαγγελματιών υγείας σε θέματα σχετικά με τις αλλεργικές παθήσεις στα παιδιά καθώς επίσης, η παροχή τεκμηριωμένης πληροφόρησης στους γονείς των αλλεργικών παιδιών, μέσα από την ιστοσελίδα της εταιρείας: www.pedallso.gr.

 

papastratos300x250