Τρίτη, 22/05/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ελλάδα Ο «Κλεισθένης» ελέγχει την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Ο «Κλεισθένης» ελέγχει την Τοπική Αυτοδιοίκηση Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 03 Μαΐου 2018 13:37

kalpes3 5 18

Απόσυρση του σχεδίου νόμου και άμεση συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό ζητά η ΕΝΠΕ – Στα «κάγκελα» και η ΚΕΔΕ

ΒΙΚΥ ΚΩΣΤΑ

Μια «καυτή» περίοδος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχει ήδη ξεκινήσει μετά την κατάθεση σε δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου «Κλεισθένης 1» από το υπουργείο Εσωτερικών, έπειτα από μήνες αναμονής και αναβολών.

Η αλλαγή του εκλογικού νόμου στις αυτοδιοικητικές εκλογές με τη θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής και η μείωση της θητείας των Δημάρχων στα τέσσερα χρόνια αποτελούν τις βασικότερες και ίσως μοναδικές μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνει. Παράλληλα, ελάχιστος είναι ο χρόνος συζήτησης επί του νομοσχεδίου εφόσον η δημόσια διαβούλευση, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, θα ολοκληρωθεί στις 14 Μαΐου.

Ο «Κλεισθένης 1» αποτελείται από 237 άρθρα, εκ των οποίων σχεδόν τα 100 αφορούν την εφαρμογή της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά και τον τρόπο σύστασης και λειτουργίας των περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων υπό τις νέες συνθήκες που θα διαμορφωθούν. Χαρακτηριστικά, περιλαμβάνονται ρυθμίσεις όπως η εκλογή πρόεδρου, αντιπροέδρου και γραμματέα του δημοτικού συμβουλίου από τις τρεις, αντιστοίχως, παρατάξεις που έλαβαν τα μεγαλύτερα ποσοστά ψήφων στις εκλογές.

Με μια ματιά, εμφανώς συνάγεται ότι απέχει σημαντικά από το να θυμίσει ολοκληρωμένη «Μεταρρύθμιση», με την έννοια που η ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει βιώσει την έννοια όταν θεσμοθετήθηκαν οι ιστορικές νομοθετικές πρωτοβουλίες του «Καποδίστρια» και «Καλλικράτη», που είχαν ανατρέψει δημιουργικά κάθε πτυχή αυτοδιοικητικής οργάνωσης και λειτουργίας.

Στα «κάγκελα» βρίσκονται ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ, με το Δ.Σ. της Ένωσης Περιφερειών να ζητά απόσυρση του σχεδίου νόμου και άμεση συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλο και τον Πρωθυπουργό κ. Αλ. Τσίπρα και τους Δημάρχους να προειδοποιούν με δυναμικές κινητοποιήσεις.

Η ΕΝΠΕ

Στη χθεσινή του συνεδρίαση το ΔΣ της ΕΝΠΕ καθόρισε το εξής πλαίσιο δράσης: Έως Τετάρτη 9 Μαΐου: Σύγκληση εκτάκτως των Περιφερειακών Συμβουλίων, Παρασκευή 11 Μαΐου: Συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΝΠΕ – ανοικτή σε όλα τα μέλη του Συνεδρίου της Ένωσης και το Σάββατο 12 Μαΐου κοινό συνέδριο ΕΝΠΕ – ΚΕΔΕ με βάση την απόφαση του προηγούμενου συνεδρίου των δύο Ενώσεων.

Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, σημειώνει ότι «Το Σχέδιο Νόμου είναι η χειρότερη νομοθετική παρέμβαση για την Αυτοδιοίκηση. Στην ουσία αφορά μόνο την αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Οι υπόλοιπες διατάξεις έχουν ενσωματωθεί στο Σχέδιο Νόμου ως… περιτύλιγμα», τόνισε ο κ. Κ. Αγοραστός και ξεκαθάρισε πως «αυτό το Σχέδιο Νόμου

- Δεν είναι μεταρρύθμιση και φυσικά δεν είναι η μεταρρύθμιση που έχουν ανάγκη η Αυτοδιοίκηση, η κοινωνία, η πατρίδα μας.

- Όχι μόνο δεν λύνει προβλήματα αλλά, τουναντίον, είναι βέβαιο ότι θα πολλαπλασιάσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΟΤΑ στην καθημερινότητά τους».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας σημείωσε ότι «συνιστά εμπαιγμό για την Αυτοδιοίκηση και ιδίως την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση το γεγονός ότι:

- Δεν έχει ενσωματωθεί στο Σχέδιο Νόμου ούτε μία από τις τεκμηριωμένες προτάσεις των Αυτοδιοικητικών Θεσμών. Δεν γίνεται καν αναφορά σε αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και ενίσχυση των Περιφερειών με πόρους και προσωπικό, που τόσο έχουν ανάγκη προκειμένου να εξυπηρετούν αποτελεσματικά τον πολίτη.

- Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών υπαναχώρησε ακόμη και στο θέμα των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, για τις οποίες κατ’ επανάληψη τόσο ο Υπουργός όσο και ο Γενικός Γραμματέας διαβεβαίωναν ότι θα τις συρρικνώσουν.

- Μια Κυβέρνηση που βρίσκεται στην εξουσία 40 μήνες να αναφέρει ότι χρειάζεται άλλους 4 μήνες για να αντιληφθεί ποιες είναι οι επικαλυπτόμενες αρμοδιότητες και Διευθύνσεις Περιφερειών και Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

- Να κρατούν κρυφό το Σχέδιο Νόμου για 14 ολόκληρους μήνες και να το δίνουν για διαβούλευση μόλις… 10 εργάσιμες ημέρες».

Ο κ. Αγοραστός ανέφερε ότι «το συγκεκριμένο Σχέδιο Νόμου μας γυρίζει δύο χρόνια πίσω στο χρόνο, στην εποχή που συγκροτήθηκε η επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» και διερωτήθη: «Αλήθεια, τι νόημα είχε να συσταθεί Επιτροπή και να γίνουν τόσες ανθρωποώρες συζητήσεων αφού το μόνο το οποίο τους ενδιαφέρει και το οποίο περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Νόμου είναι η αλλαγή του εκλογικού συστήματος;»

Για το εκλογικό σύστημα, ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας αφού υπενθύμισε ότι υπάρχει ήδη απόφαση του ΔΣ της ΕΝΠΕ κατά της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος στην Αυτοδιοίκηση, ξεκαθάρισε: «Στις Περιφέρειες δεν φοβόμαστε την απλή αναλογική, η οποία είναι αλήθεια ότι παρουσιάζεται ελκυστική στον πολίτη. Ωστόσο, ποιος σκέπτεται την επόμενη ημέρα; Η εφαρμογή της είναι βέβαιο ότι καταδικάζει Περιφέρειες και Δήμους σε εγκλωβισμένη ακυβερνησία. Μόνοι κερδισμένοι οι ολιγάρχες που με μικρές χορηγίες θα ελέγχουν εύθραυστες πλειοψηφίες στα Συμβούλια. Αδιαμφισβήτητα, πρόκειται για κυνικό παιχνίδι εξουσίας με στόχο τον έλεγχο της Αυτοδιοίκησης».

Η ΚΕΔΕ

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ΚΕΔΕ, που θέτει την απόσυρση του νομοσχεδίου, ως όρο προκειμένου να ξεκινήσει οποιαδήποτε διαδικασία διαβούλευσης και συζήτησης με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, για τις αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Την απόσυρση του νομοσχεδίου αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Δ.Σ της ΚΕΔΕ. Την διαφωνία του εξέφρασε μόνο κ. Μπίρμπας, ενώ υπέρ της απόσυρσης του νομοσχέδιο τάχθηκε η Ελπίδα Παντελάκη, εκ μέρους του ΚΚΕ, με τη διαφορά ότι δήλωσε ότι είναι υπέρ της απλής αναλογικής.

Επιπλέον ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλη κάλεσε όλα τα δημοτικά συμβούλια των δήμων να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο που δόθηκε για διαβούλευση, αφού όπως υποστήριξε αυτό το «κείμενο δεν μπορεί να αποτελέσει πεδίο συζήτησης».

Οι πλειονότητα των Δημάρχων δήλωσε ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα προκληθεί χάος στους Δήμους.

Το Δ.Σ της ΚΕΔΕ, αποφάσισε να πάρει τις τελικές αποφάσεις του στις 12 Μαΐου, σε διευρυμένη συνεδρίαση.

Επίσης οι δήμαρχοι προανήγγειλαν δυναμικές κινητοποιήσεις στην περίπτωση που το υπουργείο προχωρήσει τις διαδικασίες με το υπάρχων νομοσχέδιο.

 

papastratos300x250