Τρίτη, 22/05/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ελλάδα Άρχισαν οι διεργασίες ενόψει Απλής Αναλογικής
Άρχισαν οι διεργασίες ενόψει Απλής Αναλογικής Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 01 Μαΐου 2018 15:35

ekloges topika1 5 18

ΘΑ ΤΡΕΞΟΥΝ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ένα βήμα πριν από τη θέσπιση της απλής αναλογικής ως εκλογικό σύστημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί η δημόσια διαβούλευση που ξεκίνησε με το σχέδιο νόμου για τη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που παρουσίασε η κυβέρνηση την Παρασκευή.

Το Υπουργείο Εσωτερικών απέστειλε στην Ένωση Περιφερειών, την ΚΕΔΕ και στους εκπροσώπους των εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης το σχέδιο νόμου με το κωδικό όνομα Πρόγραμμα «Κλεισθένης Ι» και η διαδικασία διαβούλευσης θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα, 14 Μαΐου.

Ήδη έχουν ξεκινήσει διεργασίες ανάμεσα στα όργανα της Αυτοδιοίκησης ώστε να είναι έτοιμοι για να παρουσιάσουν τις θέσεις τους, ενώ στο χορό σταδιακά αναμένεται να μπουν και τα κόμματα.

Το σχέδιο νόμου αναπτύσσεται σε τέσσερα μέρη, στο πρώτο εκ των οποίων συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, πρόταση κατηγοριοποίησης των Δήμων με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, διατάξεις σχετικές με τα όργανα διοίκησης της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, καθώς και το νέο εκλογικό σύστημα για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών αρχών. Θεσπίζεται δηλαδή το σύστημα της απλής αναλογικής «ως το σύστημα εκείνο που στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα οδηγήσει στην αναζήτηση και επίτευξη συναίνεσης, σύγκλισης και συνεργασίας ανάμεσα στις παρατάξεις που μετέχουν στα όργανα διοίκησης, ενώ παράλληλα θα κινητοποιήσει πολίτες και υγιείς δυνάμεις, οι οποίες μέχρι σήμερα αποκλείονταν λόγω των στρεβλώσεων του ισχύοντος πλειοψηφικού εκλογικού συστήματος από τη συμμετοχή στα κοινά σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το υπουργείο.

Σύμφωνα με τη νομοθετική πρόταση αποσυνδέεται ακόμα η εποπτεία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, διασφαλίζεται το υψηλό επίπεδο και η επιστημονική επάρκεια των Εποπτών ΟΤΑ, καθώς επίσης αναπροσδιορίζεται το εύρος του ελέγχου νομιμότητας. Ενισχύονται επίσης οι θεσμοί συμμετοχής και δημοσίου διαλόγου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και θεσπίζεται το πλαίσιο για τη διεξαγωγή δημοτικού και περιφερειακού δημοψηφίσματος. Επιπλέον περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής δράσης και τη βελτίωση της οικονομικής λειτουργίας των ΟΤΑ.

 

papastratos300x250