Τρίτη, 22/05/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ελλάδα Ο νέος ΚΟΚ φέρνει …βαριά πρόστιμα και αφαίρεση πινακίδων
Ο νέος ΚΟΚ φέρνει …βαριά πρόστιμα και αφαίρεση πινακίδων Εκτύπωση E-mail
Σάββατο, 28 Απριλίου 2018 13:40

kok28 4 18

Σε ετοιμότητα οι δυνάμεις της τροχαίας για την έξοδο της Πρωτομαγιάς

Ο νέος ΚΟΚ προβλέπει τσουχτερά πρόστιμα σε όσους οδηγούς επιδεικνύουν επικίνδυνη οδηγική συμπεριφορά, ενώ σε μια σειρά περιπτώσεων προβλέπεται ακόμη και αφαίρεση των πινακίδων αλλά και της άδειας κυκλοφορίας.

Πρέπει να τονιστεί ότι εν ώρα οδήγησης, η χρήση κινητού τηλεφώνου επιτρέπεται μόνον όταν αυτό είναι τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοιχτή ακρόαση ή όταν χρησιμοποιείται το κινητό τηλέφωνο με ασύρματο Bluetooth, ενώ η χρήση ακουστικών (hands free) απαγορεύεται. Η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση επιτρέπεται μόνον όταν αυτό είναι τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση ή όταν, χρησιμοποιείται με ακουστικό ασύρματης επικοινωνίας bluetooth.

Πιο συγκεκριμένα, οι έλεγχοι σύμφωνα με τον διοικητή της Τροχαίας Ιωαννίνων κ. Αζέλης έχουν αυξηθεί ενώ οι παραβάτες τιμωρούνται πιο αυστηρά απ' ό,τι μέχρι σήμερα, μέχρι και στο τριπλάσιο του αρχικού ποσού με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Με τον νέο ΚΟΚ οι παραβάσεις χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:Χαμηλής επικινδυνότητας. Μεσαίας επικινδυνότητας και τέλος Υψηλής επικινδυνότητας Τα πρόστιμα είναι ως 100 ευρώ για την πρώτη κατηγορία, από 101 ως 300 ευρώ για τη δεύτερη κατηγορία και ως 600 ευρώ για τις υψηλής επικινδυνότητας παραβάσεις. Ταυτόχρονα την άδεια οδήγησης και τις πινακίδες του οχήματος θα χάνουν για 60 ημέρες οι οδηγοί που: Χρησιμοποιούν κινητό χωρίς τα ακουστικά ή στην ειδική θέση για ανοιχτή ακρόαση. Παρκάρουν σε θέσεις ή διαβάσεις ΑμεΑ. Χρησιμοποιούν την ΛΕΑ. Δεν φορούν ζώνη ή κράνος. Δεν ασφαλίζουν τα παιδιά σε ειδικά καθίσματα ή με τη ζώνη. Πετάνε τσιγάρο ή αντικείμενα που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά

Σημαντικός αριθμός ερευνών έχει δείξει ότι η χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της οδήγησης προκαλεί απόσπαση της προσοχής και αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ατυχήματος.

Στο μεταξύ, αυξημένα θα είναι τα μέτρα της Τροχαίας σε όλη την Ελλάδα, μιας και αναμένεται να υπάρξει μεγάλος αριθμός επισκεπτών ενόψει και της Πρωτομαγιάς. Ο κ. Γιώργος Αζέλης αναφέρθηκε στα μέτρα αυτά ξεκαθαρίζοντας ότι θα πρέπει να τηρείται ο ΚΟΚ και να φορούν οι οδηγοί ζώνη ή κράνος ανάλογα του οχήματος που οδηγούν. Τέλος, λέμε όχι στο ποτό όταν κρατούμε τιμόνι!

«Είναι σημαντικό να επιστρέψουμε όλοι σπίτι μας», είπε ο κ. Αζέλης καλώντας τους οδηγούς να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις της Τροχαίας.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

 

papastratos300x250