Τρίτη, 22/05/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Πολιτισμός «Μεγάλη Χίμαιρα», για δεύτερη ημέρα στο Πνευματικό Κέντρο
«Μεγάλη Χίμαιρα», για δεύτερη ημέρα στο Πνευματικό Κέντρο Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 27 Απριλίου 2018 10:49

megali xeimaira27 4 18

Η παράσταση που αγαπήθηκε όσο λίγες την τελευταία δεκαετία, μετά από τρεις θριαμβικές σεζόν, αμέτρητες διακρίσεις και βραβεία, και 100.000 θεατές, παρουσιάστηκε χθες στο κοινό των Ιωαννίνων με διπλή παράσταση, ενώ μια ακόμη παράσταση θα δοθεί σήμερα.

Ο λόγος για τη «Μεγάλη Χίμαιρα», το επικό ερωτικό μελόδραμα, στην οποία παρακολουθούμε την ιστορία μιας παθιασμένης με την ελληνική κλασική παιδεία Γαλλίδας, της Μαρίνας Μπαρέ, που έρχεται να ζήσει στην Ελλάδα ερωτευμένη και παντρεμένη με έναν Έλληνα εφοπλιστή. Ερχόμενη σε επαφή, όμως, με την ίδια τη χώρα των ονείρων της, συναντά τις δικές της Χίμαιρες: το δραματικό τοπίο, τραχύ κι αισθησιακό ταυτόχρονα, την παρασύρει σε μια μοιραία δίνη πάθους, πυροδοτεί τα παλιά ψυχολογικά της τραύματα και την οδηγεί στην αυτοκαταστροφή.

Ο Καραγάτσης σε αυτό το μυθιστόρημα, που κλείνει τη γνωστή τριλογία «Γιούγκερμαν - Λιάπκιν - Χίμαιρα», μελετάει ενδελεχώς τη δυνατότητα προσαρμογής των ξένων στην ελληνική πραγματικότητα, αλλά και την αμφιθυμία των Ελλήνων απέναντι στη Δύση. Κρύβει καλά τον ακραίο και κατάμαυρο ρομαντισμό του κάτω από ένα πέπλο κυνισμού ή ακόμη και ωμότητας. Βαθιά απελπισμένος ο ίδιος, μετατρέπει τη Μαρίνα σε χίμαιρα, αρνούμενος την έννοια της αγάπης. Νομίζουμε ότι πετυχαίνουμε, ερωτευόμαστε, δημιουργούμε πνευματικά. Όλα εν τέλει καίγονται κάτω από το σκληρότατο ελληνικό φως. Σαν μύγες μαγευόμαστε από το άγνωστο, για να γίνουμε παρανάλωμα σε μια στιγμή. Αυτή τη μοιραία στιγμή περιγράφει ο Καραγάτσης.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Κ. Γκόγκος σημείωσε: «Όπως γνωρίζετε αποστολή του Πνευματικού Κέντρου είναι να δημιουργεί τη δυνατότητα και την ευκαιρία στους πολίτες της περιοχής μας να έρχονται σε επαφή με σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα.

Να δημιουργεί δηλαδή ευκαιρίες και ερεθίσματα πολιτισμού. Κορυφαίες ορχήστρες και μουσικοί, σημαντικές εκθέσεις και θεατρικές παραστάσεις που έχουν γίνει σημείο αναφοράς».

Στην παράσταση αναφέρθηκαν τόσο ο σκηνοθέτης της, κ. Τάρλοου, ο οποίος ευχαρίστησε το Πνευματικό Κέντρο για την πρόσκληση, αλλά και το κοινό της περιοχής που αγκαλιάζει την παράσταση και αναφέρθηκε στις δυσκολίες και την ευθύνη για τη διασκευή και μεταφορά ενός από τα σημαντικότερα μυθιστορήματα μας.

Παράλληλα έκανε εκτενή αναφορά στο ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο της παράστασης, καθώς και τις σχέσεις που αναπτύσσονται με την επαφή διαφορετικών αντιλήψεων και κοινωνικών συνθηκών.

Στη συνέχεια οι ηθοποιοί της παράστασης αναφέρθηκαν αναλυτικά για τους ρόλους τους και την προσέγγιση, αλλά και στην ανταπόκριση του κοινού.

Οι συντελεστές είναι: Διασκευή: Στρατής Πασχάλης, σκηνοθεσία: Δημήτρης Τάρλοου, σκηνικά - κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου, μουσική: Κατερίνα Πολέμη, φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου, κίνηση - χορογραφία: Ζωή Χατζηαντωνίου, σκηνοθεσία κινηματογραφικού μέρους: Χρήστος Δήμας, βοηθοί σκηνοθέτη: Άννα Πασπαράκη, Δήμητρα Κουτσοκώστα, Ελένη Μιχαηλίδου, βοηθός σκηνογράφου: Τίνα Τζόκα, βοηθός χορογράφου: ΚορίναΚόκκαλη, φωτογραφίες: ΒάσιαΑναγνωστοπούλου.

Παίζουν οι: Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Μάξιμος Μουμούρης, Δημήτρης Μοθωναίος, Σοφία Σεϊρλή, Ειρήνη Φαναριώτη, Αναστασία Γιαννιώτη, Ειρήνη Μπρουλιδάκη, Μυρτώ Μπρουλιδάκη, ΜανιώΤάρλοου, ΡάσμηΤσόπελα, Δημήτρης Τάρλοου.

Προπώληση: ticketservice.gr, Public και viva.gr, Ταμείο Πνευματικού Κέντρου, Αναγνώστης, Κουμπλομάτης, Χάρτεξ

Διάρκεια: 150 λεπτά, με διάλειμμα.

 

papastratos300x250