Τετάρτη, 23/05/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ιωάννινα Αντίθετος ο διοικητής του «Χατζηκώστα» στα σενάρια για την δομή Ψυχικής Υγείας
Αντίθετος ο διοικητής του «Χατζηκώστα» στα σενάρια για την δομή Ψυχικής Υγείας Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 27 Απριλίου 2018 10:13

xatzikosta27 4 18

Ο Ευάγγελος Καρβούνης για τα αποτελέσματα της συνάντησης στο υπουργείο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

Στην Αθήνα βρέθηκε ο διοικητής του Νοσοκομείου Χατζηκώστα προκειμένου να έχει συναντήσεις στο Υπουργείο Υγείας. Ανάμεσα στα θέματα που τέθηκαν φαίνεται να ήταν και η πρόταση να περάσει η διοίκηση και ο έλεγχος του Κέντρου Ψυχικής Υγείας, από την διοίκηση του «Χατζηκώστα», στην διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Ανάμεσα στα επιχειρήματα που τέθηκαν ήταν ότι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο έχει την Ψυχιατρική Κλινική και άρα έχει μεγαλύτερη εμπειρία. Ωστόσο, ο κ. Καρβούνης δεν φαίνεται να συμφώνησε καθώς όπως δήλωσε: «Δεν αλλάζεις δομές οι οποίες δουλεύουν». Ο κ. Καρβούνης δεν συντάχτηκε με το όλο σκεπτικό και εμφανίστηκε αντίθετος στην όποια μεταφορά εξηγώντας ότι η δομή δουλεύει κανονικά και έτσι δεν υπάρχει λόγος αλλαγής!

«Δεν συμφωνεί με την μεταφορά δομών στο ΠΠΝΙ ούτε με ΜΚΟ»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Χατζηκώστα που εξέδωσαν ανακοίνωση αναφορικά με την «μεταφορά των Ψυχιατρικών δομών και την λειτουργία του Πολυδύναμου κέντρου »

Πιο συγκεκριμένα αναφέρουν ότι «Το ΔΣ του σωματείου δεν συμφωνεί με την μεταφορά οποιασδήποτε δομής στο ΠΠΝΙ» και συνεχίζουν λέγοντας: «Θεωρούμε ότι οι ψυχιατρικές δομές και το ΚΨΥ και συνολικά ο Ψυχιατρικός τομέας, έχει επιτελέσει και επιτελεί σημαντικό επιστημονικό έργο.. Έχει σημαντική προσφορά με τις προσπάθειες όλων των συναδέλφων στις δομές, παρά τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και την μείωση της χρηματοδότησης τα τελευταία χρόνια.

Ζητάμε την ενίσχυση των δομών σε επιστημονικό και λοιπό προσωπικό, την οικονομική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, την πλήρη και ξεκάθαρη περιγραφή των δομών και του ρόλου που επιτελούν στον οργανισμό του Νοσοκομείου, χωρίς καμιά εμπλοκή ΜΚΟ.

Σχετικά με την λειτουργία του ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ζητάμε τη άμεση λειτουργία του με βάση τα τεχνικά δελτία, ως αποκλειστικά δημόσια κρατική δομή, με δικό του οργανισμό, που να ανταποκρίνεται στα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, με προσλήψεις δικού του μόνιμου προσωπικού και σε καμιά περίπτωση μεταφοράς προσωπικού από το Νοσοκομείο. Χωρίς καμιά εμπλοκή άλλων οργανισμών και ΜΚΟ. Με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και να υπάγεται στο ΓΝΙ Χατζηκώστα.

Είμαστε αντίθετοι με το νομοσχέδιο για την "επανεκκίνηση και ολοκλήρωσης της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης", που αποσκοπεί στο να αποποιηθεί ακόμη περισσότερο το κράτος την ευθύνη για τη νοσηλεία και αποκατάσταση των ψυχικά ασθενών, να την μετακυλήσει στους ασθενείς και τις οικογένειές τους και να διευρυνθεί το πεδίο της επιχειρηματικής δράσης σε αυτόν τον τομέα.

Σύγχρονο αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν Σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, με πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση και κατάργηση όλων των πληρωμών και της επιχειρηματικής δράσης.

Ζητάμε για τα παραπάνω ζητήματα την άμεση δέσμευση της Διοίκησης, της 6ης ΥΠΕ και του Υπουργείου Υγείας» καταλήγει η ανακοίνωση που υπογράφει ο σύλλογος εργαζομένων του Γ.Ν. Χατζηκώστα.

Γενική ανησυχία!

Στο μεταξύ, υπάρχει μια γενικότερη ανησυχία για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση που επιδιώκει η κυβέρνηση. Λίγο μετά την συνάντηση του Υπουργού Υγείας κ. Ξανθού, και εκπροσώπων της ΠΟΕΔΥΝ υπήρξε ανακοίνωση όπου διατυπώνονται οι σχετικές αγωνίες. Όπως αναφέρεται οι εργαζόμενοι ζήτησαν διευκρινήσεις για τις αλλαγές που προωθούνται στο πλαίσιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, εκφράζοντας την αντίθεσή τους σε μέτρα όπως η καθημερινή εφημερία των ψυχιατρικών νοσοκομείων με πληθυσμό αναφοράς και η ένταξη των δημόσιων δομών πρωτοβάθμιας και κοινοτικής ψυχικής υγείας από τα νοσοκομεία στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ). Σε ό,τι αφορά τα ψυχιατρικά νοσοκομεία, ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι το σχέδιο συρρίκνωσης του δημόσιου συστήματος, των διαθεσιμοτήτων και των απολύσεων ανήκει στο παρελθόν

Στην αναμονή για την εκκίνηση των έργων στο παρκινγκ

Στο μεταξύ, η διοίκηση προχωρά σταδιακά την αναβάθμιση των χώρων του νοσοκομείου ώστε να λειτουργεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τους ασθενείς αλλά και για τους εργαζόμενους. Ένα από τα έργα που είχε θέσει προτεραιότητα, ο κ. Καρβούνης ήταν αυτό που αφορούσε το πάρκνγκ του Νοσοκομείου. Το νοσοκομείο- που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στα Γιάννενα, δέχεται εκατοντάδες οχήματα και υπάρχει θέμα σοβαρό με την στάθμευση.

Πριν λίγο καιρό εγκρίθηκε η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης και οι όροι αυτής μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Γ. Χατζηκώστα για την υλοποίηση του έργου: «Αποκατάσταση χώρου στάθμευσης Γενικού Νοσοκομείου Χατζηκώστα» προϋπολογισμού 400.000,00 € (με ΦΠΑ) και ορισμό ενός εκπροσώπου από την Περιφέρεια Ηπείρου με τον αναπληρωτή του για την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης. Με την ανακοίνωση αυτή όλα δείχνουν πως σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν και οι σχετικές εργασίες.

Ένα ακόμη σημαντικό βήμα είναι αυτό της μεταφοράς της Οφθαλμολογικής Κλινικής που απέκτησε περισσότερους χώρους ενώ παράλληλα διευθετήθηκαν θέματα που αφορούσαν άλλες κλινικές. Σύμφωνα με το πρόγραμμα αναμένεται να γίνουν εργασίες εντός των χώρων του νοσοκομείου ενώ ο κ. Καρβούνης επισημαίνει για ακόμη μια φορά την ανάγκη πρόσληψης προσωπικού σε πολλές ειδικότητες λόγω των συνταξιοδοτήσεων.

 

papastratos300x250