Τετάρτη, 23/05/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ιωάννινα ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΝΟΨΕΙ - Προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας για μελισσοκόμους και αγρότες
ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΝΟΨΕΙ - Προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας για μελισσοκόμους και αγρότες Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 25 Απριλίου 2018 13:12

melisokomoi25 4 18

Με αφορμή την εκδήλωση πυρκαγιών που οφείλονται σε εμπρησμούς από αμέλεια πολιτών που ασχολούνται με την μελισσοκομία και ενόψει της αντιπυρικής περιόδου η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιωαννίνων με έγγραφό της προς το Δήμο Ιωαννιτών ζητά να ενημερώσει τους κατοίκους για τα παρακάτω:

1. Σε κάθε περίπτωση που εκδηλώνεται φωτιά οφειλόμενη σε ενέργειες μελισσοκόμων κατά τις οποίες επιδείχτηκε αμέλεια, ακολουθείται η ποινική διαδικασία του αυτοφώρου για εμπρησμό από αμέλεια (266 Π.Σ .), σχηματίζεται δικογραφία και οδηγείται ο υπαίτιος πρόκλησης αυτής στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών για περαιτέρω ενέργειες.

2. Για την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών είναι απαραίτητο να λαμβάνονται από τους μελισσοκόμους τα παρακάτω προληπτικά μέσα πυροπροστασίας

α) Να γίνεται αποψίλωση των ξηρών χόρτων και λοιπής βλάστησης περιμετρικά των κυψελών προκειμένου να αποτρέπεται η ταχεία επέκταση της φωτιάς σε περίπτωση που αυτή εκδηλωθεί.

β) Ο υποκαπνισμός των κυψελών να γίνεται είτε τις πρώτες πρωινές ώρες είτε αργά το βράδυ, ώρες δηλ. που συνήθως δεν επικρατούν υψηλή θερμοκρασία και άνεμος τα οποία ευνοούν την εκδήλωση φωτιάς.

γ) Είναι απαραίτητο να υπάρχει εντός του οχήματος ή πλησίον των κυψελών τουλάχιστον ένας πυροσβεστήρας ξηράς σκόνης ή επαρκής ποσότητα νερού, ώστε να χρησιμοποιηθεί για τυχόν κατάσβεση από τον μελισσοκόμο μέχρι την άφιξη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Σε κάθε περίπτωση εκδήλωσης φωτιάς, να γίνεται χωρίς καθυστέρηση κλήση της πυροσβεστικής (-1 99-), ακόμη κατ αν η φωτιά είναι σε αρχικό στάδιο, προκειμένου η Υπηρεσία μας να κινητοποιηθεί άμεσα και να φτάσει έγκαιρα προτού η φωτιά λάβει μεγάλες διαστάσεις γεγονός; που θα δυσχεράνει τον έλεγχό της.

«Kόψιμο» επιδοτήσεων στους εμπρηστές... αγρότες

Ακόμη πιο προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι πολίτες όταν καίνε υπολείμματα καλλιεργειών στην ύπαιθρο, κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου

Ιδιαίτερα χρήσιμη στη διερεύνηση των αιτιών των εμπρησμών, κρίνεται η συνεισφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ μέσα από τη διασύνδεσή του με την Πυροσβεστική.

Το τελευταίο διάστημα, εκδηλώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ζηρού, πυρκαγιές σε δασικές, αγροτικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις και εν όψει της αντιπυρικής περιόδου, το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας, ενημερώνει τους κατοίκους, ότι:

Η καύση γεωργικών εκτάσεων επιτρέπεται άνευ αδείας της Πυρ/κής Υπηρεσίας μόνο υπό των προϋποθέσεων όπως αυτές ορίζονται στην υπ’ αριθ.9 και 9α Πυρ/κή Διάταξη. Σε περίπτωση που η φωτιά διαφύγει από τον έλεγχο του υπαίτιου πρόκλησης αυτής, αυτός διώκεται αυτεπάγγελτα από την Πυρ/κή Υπηρεσία με την ποινική διαδικασία του αυτοφώρου (266 Π.Κ.) και οδηγείται στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών.

Στο πλαίσιο της αποτελεσματικότερης διερεύνησης του εγκλήματος του εμπρησμού, το Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος, έχει προβεί στη διασύνδεση με την βάση γεωχωρικών δεδομένων του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., με αποτέλεσμα ότι δια μέσου της βάσης γεωχωρικών δεδομένων, έχει τη δυνατότητα αφενός να λαμβάνει αναλυτικές πληροφορίες αγροτεμαχίων (α/α αγροτεμαχίου, τοποθεσία, έκταση, καλλιέργεια, ιδιοκτήτη ενοικιαστή, τηλέφωνο ιδιοκτήτη, ΑΦΜ κ.λ.π.) και αφετέρου να εντοπίζει συγκεκριμένο τεμάχιο. Από τ’ ανωτέρω γίνεται κατανοητό ότι δια μέσου της βάσης γεωχωρικών δεδομένων του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. μπορεί να επιτευχθεί ο εντοπισμός του δράστη ή των δραστών εμπρησμού (είτε πρόκειται για πρόθεση είτε για αμέλεια).

Η καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών και σιτοκαλαμιάς χωρίς άδεια από την Πυρ/κή Υπηρεσία εμπίπτει στην παράβαση «Μη ορθή διαχείριση υπολειμμάτων καλλιεργειών» και επιβάλλονται χρηματικές κυρώσεις από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και εξαιρείται από την χρηματική ενίσχυση, καθώς ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει τους ιδιοκτήτες/εκμεταλλευτές του αγροτεμαχίου όπου πραγματοποιήθηκε η καύση, είτε κατόπιν εγγράφου της Πυρ/κής Υπηρεσίας στο οποίο αναγράφεται το γεωγραφικό στίγμα του καιόμενου αγροτεμαχίου, είτε μέσω πρόσφατων δορυφορικών εικόνων και επιτόπιας επίσκεψης από αρμόδιο κλιμάκιο του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.

Κατ’ εφαρμογή της παρ.15 του άρθρου 1 του Ν.3208/03 (ΦΕΚ 303 Α) , με απόφαση του Γεν. Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης η καείσα δασική περιοχή κηρύσσεται υποχρεωτικώς σε αναδασωτέα, ενώ κατ’ εφαρμογή του άρθρου 26 Ν.4061/12 (ΦΕΚ 66Α) γνωστοποιείται η ανωτέρω απόφαση στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. με αποτέλεσμα να εξαιρείται η έκταση αυτή από την οικονομική ενίσχυση που δίδεται σε κτηνοτρόφους που την έβοσκαν πριν την πυρκαγιά αφού πλέον απαγορεύεται η βοσκή στην έκταση αυτή (αναδασωτέα).

 

papastratos300x250