Κυριακή, 27/05/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ιωάννινα Στα Γιάννενα το 46ο συνέδριο της ΠΟΕ ΟΤΑ
Στα Γιάννενα το 46ο συνέδριο της ΠΟΕ ΟΤΑ Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 24 Απριλίου 2018 15:38

poe ota24 4 18

Στο επίκεντρο, υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση

Το 46ο συνέδριο της ΠΟΕ ΟΤΑ πραγματοποιείται φέτος στα Γιάννενα με την συμμετοχή 645 αντιπροσώπων των πρωτοβάθμιων σωματείων.

Λίγο πριν την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου την Κυριακή μίλησαν στα τοπικά μίντια ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΟΤΑ Νίκος Τραγας, ο γενικός γραμματέας Βασίλης Πετρόπουλος, ο αντιπρόεδρος Βασίλης Κιταγος αλλά και ο πρόεδρος του τοπικού σωματείου Χρήστος Μεντής.

Και οι τέσσερις αναφέρθηκαν στα προβλήματα της αυτοδιοίκησης, στην υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση, τονίζοντας ότι η κυβερνητική νεοφιλελεύθερη μνημονιακή πολιτική πρέπει να ανατραπεί.

Επίσης αναφέρθηκαν και στην προκήρυξη 3Κ και τους προσωρινούς πίνακες αποτελεσμάτων, «που στέλνει στην ανεργία χιλιάδες συμβασιούχους εργαζόμενους στους δήμους», όπως χαρακτηριστικά είπαν.

Τέλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ιωαννίνων Χρήστος Μεντής αναφέρθηκε και στους βομβαρδισμούς στη Συρία καταδικάζοντας τις ενέργειες των ΗΠΑ και των συμμάχων μάλιστα θυμούμενος μια τραγική σύμπτωση ότι πριν 19 χρόνια που είχε γίνει ξανά συνέδριο της ΠΟΕ ΟΤΑ στα Γιάννενα οι ίδιες χώρες βομβάρδιζαν τότε την Γιουγκοσλαβία.

 

Ο χαιρετισμός του Ν. Γκόλα

Στο χαιρετισμό του κατά την έναρξη του Συνεδρίου, ο αντιδήμαρχος Νίκος Γκόλας, χαρακτήρισε τους εργαζόμενους ως συνεργάτες και σημείωσε: «Η δημοτική Αρχή των Ιωαννίνων πίστευε και δεν έπαψε στιγμή να πιστεύει ότι, παρά τις στρεβλώσεις της δημόσιας διοίκησης και τις οικονομικές δυσχέρειες της εποχής μας, οι δήμοι μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν έναν ουσιαστικό ρόλο στο σχεδιασμό της τοπικής ανάπτυξης. Με τις απαραίτητες συνεργασίες, την απαιτούμενη βούληση και το κατάλληλο δυναμικό, μπορούν να διαμορφώσουν ένα ισχυρό προωθητικό περιβάλλον για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

Άλλωστε, σήμερα, αναβαθμίζεται ο διεθνής ρόλος των πόλεων, γίνεται πιο ενεργός και προβάλλουν περισσότερες ευκαιρίες για συμμετοχή και παρέμβαση στις διεκδικήσεις και τις αποφάσεις».

 

Μαζικές απολύσεις

Όπως επισημάνθηκε από τον πρόεδρο της ΠΟΕ ΟΤΑ Νίκο Τράκα η διετία 2019 – 2020 θα έχει ως κύριο χαρακτηριστικό της στην αυτοδιοίκηση, τις μαζικές απολύσεις, αλλά και τις αυξήσεις των ανταποδοτικών τελών.

Ο κ. Τράκας ρωτήθηκε εάν η ΠΟΕ ΟΤΑ ενεργεί με περισσότερο συντεχνιακή αντίληψη, φροντίζοντας να διασφαλίσει τα συμφέροντα των εργαζομένων και θέτοντας σε δεύτερη μοίρα τα συμφέροντα των πολιτών.

«Υπερασπιζόμαστε πάνω απ’ όλα τους πολίτες και το θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης και όχι μία συντεχνιακή αντίληψη, όπως μας κατηγορούν. Έχουμε πει ότι η αυτοδιοίκηση χρειάζεται 15.000 εργαζόμενους στην καθαριότητα και σε διοικητικό προσωπικό.

Όταν έγινε η προκήρυξη για τις 9.000 θέσεις διαφωνήσαμε και τώρα με τους προσωρινούς πίνακες κατάταξης, δικαιώνονται οι φόβοι μας. Η κυβέρνηση έταξε λαγούς με πετραχήλια, η κυβέρνηση τάζει μονιμοποιήσεις στις κοινωνικές δομές, αλλά θα είμαστε και πάλι θεατές στο ίδιο έργο», τόνισε ο κ. Τράκας, λίγες ώρες πριν την επίσημη έναρξη των εργασιών του συνεδρίου.

ΒΛΑΣΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

 

papastratos300x250