Κυριακή, 27/05/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ιωάννινα Ξεκινά νέα εποχή για την Καρδιολογία
Ξεκινά νέα εποχή για την Καρδιολογία Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 24 Απριλίου 2018 17:29

kardiologia24 4 18

Με πολλαπλές δυνατότητες τα νέα υβριδικά αιματολογικά εργαστήρια - Τι δηλώνει ο Καθηγητής Καρδιολογίας κ. Λάμπρος Μιχάλης

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

Μια νέα εποχή για την Καρδιολογία ξεκινά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και ειδικότερα στην νέα πτέρυγα οπού μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία η Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών, η Καρδιολογική Νοσηλευτική Μονάδα και το υπερσύγχρονο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο.

Για πρώτη φορά, σε δημόσιο νοσοκομείο της χώρας τοποθετήθηκαν και είναι έτοιμα για αδειοδότηση και λειτουργία, δύο υπερσύγχρονα υβριδικά αιμοδυναμικά εργαστήρια που ανοίγουν νέες προοπτικές στους επιστήμονες με πολλαπλά οφέλη για τον ασθενή.

Οι περισσότερες αίθουσες είναι έτοιμες ενώ εντυπωσιάζει ο καινούριος υπερσύγχρονος εξοπλισμός που αναμένεται να δώσει πολλαπλές δυνατότητες σε ομάδες επιστημόνων να παρέχουν καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες υγείας.

Τα δυο υπερσύγχρονα υβριδικά εργαστήρια εντυπωσιάζουν ενώ την ίδια αίσθηση προκαλούν και οι αίθουσες όπου βρίσκονται οι κονσόλες γενικού ελέγχου.

Ο καθηγητής Καρδιολογίας Λάμπρος Μιχάλης μιλώντας στο Itv και τα «Πρωινά Νέα», αναφέρθηκε στην αξία και την σημασία τόσο των Μονάδων όσο και των δυο εργαστηρίων που ανοίγουν νέους δρόμους στην Καρδιολογία και κατατάσσουν τα Γιάννενα πρώτα μιας και δεν υπάρχουν αλλού σε κανένα δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα.

«Τα Γιάννενα για ακόμη μια φορά πρωτοπορούν καθώς, για πρώτη φορά σε δημόσιο νοσοκομείο θα έχουμε όχι μόνο ένα αλλά δύο υπερσύγχρονα υβριδικά αιμοδυναμικά εργαστήρια», είπε, ο καθηγητής Καρδιολογίας αναλύοντας τι θα σημάνει η ύπαρξη και η λειτουργία για τον πολίτη.

Πολλαπλές επεμβάσεις από διαφορετικές ειδικότητες

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, εκτελούνται όλο και περισσότερες και πιο σύνθετες επεμβάσεις. Σε ορισμένες από αυτές παρουσιάζεται η ανάγκη είτε να γίνει εξαρχής συνδυασμένη ανοικτή και ενδαγγειακή επέμβαση, είτε να γίνει μετατροπή της ενδαγγειακής σε ανοικτή. Αυτός, σύμφωνα με τις προδιαγραφές, είναι και ένας από τους βασικότερους λόγους για τους οποίους δημιουργήθηκαν τα υβριδικά χειρουργεία. «Στα χειρουργεία αυτά, πραγματοποιούνται στον ίδιο χώρο, χρόνο και ασθενή, επεμβάσεις που καλύπτουν ολόκληρο το καρδιαγγειακό σύστημα» τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Μιχάλης.

Ο πρωτοποριακός σχεδιασμός και ο υπερσύγχρονος εξοπλισμός πολλαπλών δυνατοτήτων, επιτρέπουν τη διενέργεια επεμβατικών ιατρικών πράξεων από τις περισσότερες ειδικότητες. Στα συγκεκριμένα δυο αιμοδυναμικά υβριδικά εργαστήρια της νέας πτέρυγας του ΠΓΝΙ, μιλούμε για τις ειδικότητες καρδιολογίας, καρδιοχειρουργικής καθώς και αγγειοχειρουργικής.

Το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο αναμένεται να στελεχωθεί από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όπως επιβάλλουν οι ανάγκες και οι απαιτήσεις.

Ο κ. Μιχάλης ερωτηθείς για την νέα εποχή που ανοίγεται για την Καρδιολογία απάντησε: «Αυτό είναι το μέλλον, αυτή είναι η εξέλιξη!».

 

papastratos300x250