Κυριακή, 27/05/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ιωάννινα ΚΕΔΕ, «Κλεισθένης» και απαλλοτριώσεις για Σ. Νιάρχου
ΚΕΔΕ, «Κλεισθένης» και απαλλοτριώσεις για Σ. Νιάρχου Εκτύπωση E-mail
Σάββατο, 21 Απριλίου 2018 14:00

dimotiko21 4 18

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου εφ’ όλης της ύλης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

Με τα εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα ξεκίνησε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το μεσημέρι της Παρασκευής. Πρώτος το λόγο πήρε ο πρόεδρος του δημοτικού. Ο κ. Παπαδιώτης αναφέρθηκε στην Αίτηση παραίτησης του κ. Μαλάμου εξαιτίας ανειλημμένων υποχρεώσεων για εργασία στην Αθήνα για αυτό και παραιτήθηκε από την Δράση και την θέση αναλαμβάνει ο κ. Καφαράκης στην ΔΡΑΣΥ. Επίσημο καλωσόρισμα μετά την ορκωμοσία από το δήμαρχο.

Στα εκτός ημερήσιας διάταξης και η Επιστολή από το συνδικάτο μεταφορών για τις αδικαιολόγητες απολύσεις, που ζήτησαν να παραστούν και να καταθέσουν μετά τους επικεφαλής των παρατάξεων.

Επιστολή από Λ. Τσαλδάρη για ασφαλτόστρωση της οδού. Σοβαρός λόγος για την κυκλοφορία.

Τέλος, ανακοίνωσε την πρόταση αναγκαστικής απαλλοτρίωσης για την κατασκευή της οδού Σ. Νιάρχου για να ξέρουν οι πολίτες και να καταθέσουν ενστάσεις ή τροποποιήσεις όταν δημοσιευτεί η απαλλοτρίωση. Ένα μήνα για τις αντιρρήσεις. Τέλος το σώμα εξέφρασε την λύπη του και τήρησε ενός λεπτού σιγή για τον χαμό τεσσάρων ανθρώπων που πρόσφεραν στην αυτοδιοίκηση

Οι επικεφαλής των παρατάξεων

Ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας Ν. Γκόντας: Ο κ. Γκόντας στην πρώτη συνεδρίαση μετά την ΚΕΔΕ, ζήτησε να γίνει μια ενημέρωση από το δήμαρχο. «Ο Καλλικράτης απέτυχε και τα σχέδια του υπουργείου δεν λαμβάνουν υπόψη την αυτοδιοίκηση και έσχατα αποδεικνύεται ότι η αυτοτέλεια είναι όνειρο θερινής νυκτός. Η άποψη επιμένει, ο Καλλικράτης πρέπει να καταργηθεί και να έχουμε αυτοτέλεια. Διαχρονικά η πρότασή μας είναι απλή για την αυτοτέλεια των δήμων. Κόκκινα δάνεια, οι ΟΤΑ είναι σε θέση να έχουν υποστηρικτικούς μηχανισμούς σε συμπολίτες για αυτό το θέμα. Προτάσεις μπορούν να γίνουν. Να βρούμε λύση για τους συμπολίτες για την λαίλαπα της οικονομικής κρίσης. Να συνδράμουμε τους πολίτες και με νομική στήριξη”

Ο Βαγγέλης Καραμπίνας από πλευράς της παράταξης «Γιάννενα Ανατροπή» εγκάλεσε το συμβούλιο για την αργοπορία των εισηγήσεων. Στα εκτός ημερήσιας, απάντησε ο κ. Παπαδιώτης αυτή είναι η διαδικασία που ακολουθείται.

Έδωσε συγχαρητήρια για την διαστημική ομάδα και τόνισε την δράση των δημοσίων σχολείων. Έθεσε εκ νέου το θέμα της τάφρου και είπε ότι αυτό το θέμα εκθέτει...την δημοτική αρχή. «Μας καταγγέλλουν ότι και ο δρόμος δημιουργεί προβλήματα ενώ αναφορικά με την Σ. Νιάρχου ζήτησε ενημέρωση ενώ για την ΚΕΔΕ και συνεχάρη τον Αξούργο που εκλέχτηκε με απλή αναλογική στη Γερμανία. Τέλος, είπε ότι δεν έγινε τίποτα για την προσπάθεια επέκτασης της Ιόνιας με την Κακαβιά, ζητώντας να ασχοληθούν με αυτό το θέμα».

Ο Άρης Μπαρτζώκας από τα «Γιάννενα Τώρα» αναφέρθηκε στα ΣΒΑΚ και στην πρώτη παρουσίαση λέγοντας ότι απουσίαζαν οι δημοτικοί σύμβουλοι και ήταν μόνο τέσσερις. «Έλειπαν όλοι και ήταν οι εκπρόσωποι των εταιρειών» λέγοντας ότι δεν διαφημίστηκε όσο έπρεπε. Αναλύοντας την σκέψη του, είπε ότι θα πρέπει να συμμετέχουν οι πολίτες ώστε να έχουν άποψη για τις συγκεκριμένες προτάσεις. Έθεσε επίσης ένα θέμα που αφορά τον κ. Γκόλα. «Η επιτροπή τουρισμού πόσες φορές συνεδρίασε από όταν ξεκίνησε η δημοτική αρχή;» είπε λέγοντας ότι δεν μπορεί να περιμένει πότε θα έρθει ο κ. Γκόλας, για να του πει ο δήμαρχος ότι «ο κ. Γκόλας είναι στην Κύπρο». Τέλος, ζήτησε να υπάρξει μια βρύση στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής.

Ο Δημήτρης Τασιούλας αναφέρθηκε στον καινούριο νομοσχέδιο «Κλεισθένης» και είπε ότι η κουβέντα γίνεται μόνο για την απλή αναλογική λέγοντας ότι «μιλάμε για οικονομική αυτοτέλεια» επικαλούμενος τον Νίκο Γκόντα που τοποθετήθηκε για το θέμα, ενώ έκανε αναφορά και στα «κόκκινα δάνεια», λέγοντας ότι η πολιτική που ακολουθείται δεν είναι η σωστή και πρέπει να πάρουν θέση και για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. «Να πάρει θέση το δημοτικό συμβούλιο».

Ο δήμαρχος έδωσε τις δικές τους απαντήσεις και αναφέρθηκε για το συνέδριο της ΚΕΔΕ, επαναλαμβάνοντας ότι «είναι συνέδριο φιάσκο» αφού κληθήκαν να συζητήσουν για ένα νομοσχέδιο χωρίς να έχουν κείμενο, είναι τεράστια η ευθύνη, είπε ο κ. Μπέγκας για το υπουργείο καθώς δεν έχουν συγκροτημένο κείμενο για να μελετήσουν και να προτείνουν λέγοντας ότι η σύγκλιση έκτακτου συνεδρίου δεν τιμάει κανέναν, «το να επαναλάβουμε τι τραβάει η Αυτοδιοίκηση δεν λέει κάτι», σημειώνοντας ότι δίνουν δικαίωμα να μας σχολιάζουν μόνο για το εκλογικό σύστημα ενώ το κυρίαρχο είναι η αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης και τον μη εναγκαλισμό της αυτοδιοίκησης από την κεντρική διοίκηση. «Να καταθέσει το νομοσχέδιο για να μπορέσουμε να συζητήσουμε. Ο Καλλικράτης ήταν ένα καλό ξεκίνημα...δεν μπορούμε να τον μηδενίζουμε αλλά να τον κρίνουμε. Μπορούμε να τον εξελίξουμε. Για τα κόκκινα δάνεια δεν είναι, είπε, μια απλή υπόθεση, ενώ είπε οτι πρέπει να παρακολουθήσουν την όλη διαδικασία και να τοποθετηθούν.

Όσο για τον Μάτσικα, η μοναδική είπε δημοτική αρχή που έσκυψε σε αυτό το θέμα, είναι η σημερινή και αναφέρθηκε στις δυο παράλληλες δράσεις μέσω των ΣΒΑΚ για την ανάπλαση της συγκεκριμένης περιοχής και του Μάτσικα αλλά και δουλεύοντας με το ειδικό χωριακό σχεδιασμό που προσπαθούν με την Πολεοδομία να δώσουν λύσεις. «Αναβάθμιση και επίλυση ζητημάτων χωροταξίας, είμαστε οι πρώτοι που κάνουμε πράγματα», τόνισε.

Ενδιαφέρουσα ήταν η τοποθέτηση του δημάρχου για την κατασκευή της οδού Σταύρου Νιάρχου. Όπως είπε χαρακτηριστικά «την ευθύνη και την πολιτική και την τεχνική την έχει η Περιφέρεια Ηπείρου, όποιος θέλει εξηγήσεις, εφόσον ζητήσαμε και δεν έκανε κάτι, δεν μπορεί να έχει ευθύνη η δημοτική αρχή». Ενώ γα την Ιόνια, είπε ότι έχει εκδοθεί ψήφισμα και έχει τεθεί και στον πρωθυπουργό και στον υπουργό σημειώνοντας ότι ουσιαστικά βλέπουν την ανάπτυξη του τόπου συνολικά.

Σε σχέση με την συνέχιση συμβάσεων ο κ. Μπέγκας είπε ότι η δημοτική αρχή δεν πανηγύρισε για καμία συμφωνία, οι ίδιοι θεώρησαν ότι πέτυχαν νίκη και έλυσαν την απεργία τους...

«Ο τρόπος που έγινε η διαπραγμάτευση δεν έχουμε ευθύνη, στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας, καταφέραμε να ζητήσουμε μόνιμες θέσεις εργασίας και το κάναμε. Εμείς λαϊκισμούς και ομηρίες δεν τις θέλουμε, εμείς θέλουμε να είμαστε διαφανείς».

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις και οι ερωτήσεις από τους δημοτικούς συμβούλους ενώ δόθηκαν απαντήσεις σχετικές με θέματα που τέθηκαν.

 

papastratos300x250