Τρίτη, 22/05/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ελλάδα Ο Κλεισθένης αναθεωρεί τον Καλλικράτη
Ο Κλεισθένης αναθεωρεί τον Καλλικράτη Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 19 Απριλίου 2018 14:18

enpe kede19 4 18

Ιστορικό συνέδριο ΕΝΠΕ – ΚΕΔΕ για την υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου αυτοδιοικητικής διακυβέρνησης – Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου νομοσχεδίου, παρουσίασε, εν μέσω σφοδρών ενστάσεων, ο Π. Σκουρλέτης

Bίκυ Κώστα

Ο Κλεισθένης αναθεωρεί τον Καλλικράτη. Το όνομα τού μεταρρυθμιστή πολιτικού -ο οποίος τον 6ο αιώνα π.Χ. έθεσε τις βάσεις για το δημοκρατικό πολίτευμα της Αθήνας και χώρισε την Αττική σε τρεις βασικούς Δήμους - θα φέρει η αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Βασικά σημεία του «Κλεισθένη», με αιχμή την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, στο κοινό συνέδριο της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ, που ξεκίνησε χθες και συνεχίζεται σήμερα, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Στο ιστορικό αυτό συνέδριο, όπως χαρακτηρίζεται, μιας και είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται, δίνουν το «παρών» πολλοί αυτοδιοικητικοί από την Ήπειρο, μεταξύ των οποίων ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης ο οποίος βρισκόταν στο πάνελ κατά τις εργασίες της πρώτης ημέρας, αλλά και ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Το συνέδριο, σηματοδοτεί την πρόθεση των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης να ενώσουν τις δυνάμεις τους, για να διεκδικήσουν από κοινού, την υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου αυτοδιοικητικής διακυβέρνησης της χώρας.

Την έναρξη του συνεδρίου πραγματοποίησε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης ενώ πρώτος το λόγο πήρε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. Ο κ. Σκουρλέτης ήταν ξεκάθαρος ως προς το σύστημα με το οποίο θα διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 και αφορά το σύστημα της απλής αναλογικής. Παράλληλα, υπογράμμισε πως το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί σύντομα ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει κανένας αιφνιδιασμός. Χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών είπε: «Μήπως συνηθίσατε σε νομοσχέδια fast track που ετοιμάζονταν σε 15 μέρες ερήμην της τοπικής αυτοδιοίκησης όπως συνέβαινε στο παρελθόν;».

Από το βήμα του συνεδρίου παρουσίασε επιγραμματικά τον «Κλεισθένη Ι», με τα εξής βασικά χαρακτηριστικά:

- Καθιέρωση της απλής αναλογικής ως εκλογικό σύστημα

- Οι Αντιπεριφερειάρχες και Αντιδήμαρχοι θα ορίζονται από όλες τις παρατάξεις και θα αποτελούν από κοινού τις περιφερειακές και δημοτικές Αρχές

- Καθιέρωση ενιαίου ψηφοδελτίου για τους οικισμούς κάτω των 500 κατοίκων.

- Ενεργοποίηση των τοπικών δημοψηφισμάτων

- Σύσταση διαρκούς επιτροπής σε διυπουργικό επίπεδο με τη συμμετοχή της ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ

- Θέσπιση ελέγχου νομιμότητας.

Ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες του παρελθόντος «έμειναν ημιτελείς και κολοβές», προσθέτοντας ότι είναι κοινή η προσπάθεια της κυβέρνησης και των αιρετών για «ενδυνάμωση της αυτοδιοίκησης και της δημοκρατίας, για μία νέα αποκεντρωμένη οργάνωση του κράτους». Τόνισε, ακόμη, ότι τα μνημόνια «μας γύρισαν πίσω και σταμάτησαν την ‘ωρίμανση’ της τοπικής αυτοδιοίκησης», ενώ υπογράμμισε την ανάγκη «να πιάσουμε το νήμα από εκεί που το αφήσαμε».

Η τοποθέτηση Αλ. Καχριμάνη

Ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης στην τοποθέτησή του, στάθηκε στο ορισμό Αντιπεριφερειαρχών και Αντιδημάρχων, κάνοντας λόγο για «συναλλαγή», καθώς όπως είπε ανάλογη πρόβλεψη υπήρχε και επί Καποδίστρια και απαγορεύθηκε, υπονοώντας ότι η επιλογή θα γίνεται με… ανταλλαγή ψήφων.

Κατά της απλής αναλογικής

Κατά της απλής αναλογικής τάχθηκε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Κ. Αγοραστός.

«Με ποια λογική προωθείτε την απλή αναλογική για τα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια και ενισχυμένη αναλογική με Β΄ γύρο για την εκλογή Περιφερειαρχών και Δημάρχων; Η διατήρηση του Β΄ γύρου ακυρώνει πλήρως το σκεπτικό σας για την απλή αναλογική», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αγοραστός.

Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ συμπλήρωσε μάλιστα τα εξής: «Συνεχώς μιλάτε για την ισοδυναμία της ψήφου. Είναι προφανές ότι το εκλογικό σύστημα πρέπει να εγγυάται τη σχέση αντιπροσώπευσης μεταξύ των πολιτών και των αιρετών Οργάνων. Κατά τη νομολογία, αυτή η αρχή πηγάζει από τη γενική αρχή της ισότητας και συνδέεται με την αρχή της καθολικότητας της ψήφου.

Όμως, η σύνδεση με την αρχή της ισότητας σημαίνει ότι η ισοδυναμία της ψήφου δεν είναι απεριόριστη, αλλά μπορεί να προσαρμόζεται χάριν σκοπών δημοσίου συμφέροντος.

Αυτοί οι σκοποί δεν μπορούν να είναι τυχαίοι, αλλά πρέπει να ανάγονται στο ίδιο το Σύνταγμα. Η αρχή της ισοδυναμίας αφορά κυρίως το εκλογικό Σώμα, αλλά πρέπει να σταθμίζεται με αρχές και σκοπούς που συνδέονται με τα εκλεγόμενα Όργανα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που επίσης κατοχυρώνονται στο Σύνταγμα. Συνεπώς, αποκλίσεις από την απόλυτη εφαρμογή της ισοδυναμίας της ψήφου, δηλαδή από την απλή αναλογική, είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα και αυτό έχει κριθεί πολλές φορές από το Συμβούλιο της Επικρατείας».

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση πως για την Αυτοδιοίκηση είναι κόκκινη γραμμή η αλλαγή του εκλογικού συστήματος και πως δεν θα δεχθεί την εφαρμογή της απλής αναλογικής «που θα οδηγήσει σε ακυβερνησία τους Δήμους» έστειλε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.

«Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτε λιγότερο από μια πραγματική μεταρρύθμιση.

Μεταρρύθμιση κι όχι απορρύθμιση» ανέφερε χαρακτηριστικά και κάλεσε τον υπουργό Εσωτερικών να δώσει άμεσα το νομοσχέδιο στην Αυτοδιοίκηση αλλά και να δεσμευθεί ότι θα υπάρξει επαρκής χρόνος διαβούλευσης, πριν την κατάθεση του στη βουλή.

Στην ομιλία του κατά την έναρξη του κοινού Συνεδρίου ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ ο κ. Πατούλης, υπογράμμισε πως η Αυτοδιοίκηση διεκδικεί μία ουσιαστική μεταρρύθμιση που θα εισάγει ένα νέο μοντέλο αυτοδιοικητικής διακυβέρνησης της χώρας.

Aπευθυνόμενος στον υπουργό Εσωτερικών ανέφερε: «Το υπουργείο Εσωτερικών έχει την ιστορική ευκαιρία και ευθύνη να θεσμοθετήσει μία μεταρρύθμιση που θα προσφέρει στην Αυτοδιοίκηση και θα συμβάλλει στην τοπική και στην εθνική ανάπτυξη».

«Περίμενα από τον κ. Σκουρλέτη να εκμεταλλευθεί την ιστορική συγκυρία, που του επιτρέπει να είναι ο πρώτος Υπουργός Εσωτερικών, που θα παρουσιάσει το μεταρρυθμιστικό του σχέδιο σε ένα Συνέδριο που δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα. Γιατί δεν τολμάτε την αποκέντρωση και επιμένετε στην συγκέντρωση εξουσίας σε ένα Κεντρικό κι απρόσωπο Κράτος; Γιατί δεν ενδυναμώνετε την Αυτοδιοίκηση , αποδυναμώνοντας το Κεντρικό Κράτος; Γιατί δεν τολμάτε μια ριζική αναδιανομή εξουσίας; Γιατί δεν χτίζετε από την αρχή ένα νέο Κράτος, στο οποίο η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι 13 Περιφέρειες και οι 325 Δήμοι θα έχουν πραγματική διοικητική αυτοτέλεια και πραγματική οικονομική ανεξαρτησία;».

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου πως σε περίπτωση που εφαρμοστεί η απλή αναλογική οι Δήμοι από την επόμενη κιόλας μέρα των εκλογών θα οδηγηθούν σε ακυβερνησία, με στόχο, όπως ανέφερε, «στη συνέχεια να έρθει το Κράτος να δώσει τη λύση που επιθυμεί, που δεν είναι άλλη από το να υποκαταστήσει τις αποδυναμωμένες αιρετές Διοικήσεις των Δήμων, από τους διορισμένους εκτελεστικούς γραμματείς. Μάλιστα αυτό θα παρουσιαστεί από την κυβέρνηση ως δικλείδα ασφαλείας στο αδιέξοδο που θα δημιουργηθεί από την αδυναμία διοίκησης των Δήμων».

 

papastratos300x250