Κυριακή, 27/05/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ιωάννινα Καινοτόμο εργαλείο στη θεραπεία των καρδιακών βραδυαρρυθμιών
Καινοτόμο εργαλείο στη θεραπεία των καρδιακών βραδυαρρυθμιών Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 17 Απριλίου 2018 11:37

kainotomo17 4 18

Εμφύτευση βηματοδότη χωρίς ηλεκτρόδια στο ΠΓΝΙ

Με επιτυχία στέφθηκαν οι πρώτες δυο εμφυτεύσεις στην Βορειοδυτική Ελλάδα, του πρωτοποριακού βηματοδότη χωρίς ηλεκτρόδια Micra® (Medtronic, Inc.) από την ομάδα του Αιμοδυναμικού εργαστηρίου της Καρδιολογικής Κλινικής του ΠΓΝ Ιωαννίνων.

Ο Micra, που είναι ο μικρότερος βηματοδότης στον κόσμο, τοποθετείται με εξειδικευμένη τεχνική δια μέσου της μηριαίας αρτηρίας του ασθενούς και αγκιστρώνεται στο μυοκάρδιο, σε αντίθεση με τον συμβατικό βηματοδότη που διαθέτει ειδικά ηλεκτρόδια εντός των καρδιακών κοιλοτήτων ενώ η βηματοδοτική συσκευή - μπαταρία εμφυτεύεται στον θώρακα του ασθενούς.

Πρόκειται για ιδιαίτερα εξελιγμένη συσκευή της οποίας η τοποθέτηση απαιτεί εξειδίκευση και ικανότητα από την ιατρική ομάδα που την υποστηρίζει. Ο Micra αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη λύση σε περιπτώσεις ασθενών όπου η εμφύτευση συμβατικού βηματοδότη δεν είναι δυνατή, παρέχοντας έτσι στους Καρδιολόγους ένα πολύτιμο και τεχνολογικά καινοτόμο εργαλείο στη θεραπεία των καρδιακών βραδυαρρυθμιών.

Το ΠΓΝΙ επελέγη ανάμεσα στα ελάχιστα κέντρα που πληρούν τις προϋποθέσεις εμφύτευσης της συγκεκριμένης συσκευής καθώς διαθέτει και τις υποδομές αλλά κυρίως το ιατρικό και επιστημονικό προσωπικό που χρειάζεται, προκειμένου να πραγματοποιηθούν τέτοιες πρωτοποριακές επεμβάσεις.

 

papastratos300x250