Κυριακή, 27/05/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ιωάννινα Ένας μικρός αυτόνομος βηματοδότης αλλάζει τα δεδομένα
Ένας μικρός αυτόνομος βηματοδότης αλλάζει τα δεδομένα Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 16 Απριλίου 2018 16:54

valvida17 4 18

ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

Υπέρ των καινοτόμων πρακτικών τάσσεται η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, δίνοντας έμφαση και βαρύτητα σε όλες τις Κλινικές και το επιστημονικό τους προσωπικό.

Μια τέτοια πρακτική εφαρμόστηκε με επιτυχία από την Καρδιολογική Κλινική του ΠΓΝΙ, που προχώρησε σε επεμβάση εμφύτευσης βηματοδότη. Η πρωτοπορία είναι ότι ο συγκεκριμένος βηματοδότης λειτουργεί αυτόνομα χωρίς καλώδια και μπαταρίες. Πρόκειται για ένα βηματοδότη που εξαιτίας του μικρού μεγέθους και άρα και της μικρής τομής, αλλάζει τα δεδομένα και καθιστά πιο εύκολη την επέμβαση και βελτιώνει σημαντικά την μετέπειτα πορεία της υγείας του ασθενή.

Ο διοικητής του ΠΓΝΙ Β. Τσίκαρης αναφέρθηκε σε αυτή την πρακτική ενώ παράλληλα συνεχάρη το επιστημονικό προσωπικό.

Όπως φαίνεται και στην φωτογραφία στην αριστερά πλευρά είναι το Διακαθετηριακό σύστημα βηματοδότησης χωρίς ηλεκτρόδια, ενεργειακά αυτόνομο ενώ στην άλλη πλευρά είναι το συμβατικό σύστημα βηματοδότησης, ενεργειακά αυτόνομο.

Η εκπληκτική τεχνολογία αυτού του επαναστατικού βηματοδότη άλλαξε τα δεδομένα καθώς μέχρι πρόσφατα, ο βηματοδότης εμφυτευόταν με μια χειρουργική επέμβαση ανοιχτής καρδιάς. Από την ημέρα που παρουσιάστηκε ο νέος βηματοδότης μέχρι και σήμερα έγιναν πολλά στο χώρο της ιατρικής καθώς ο πιο μικρός βηματοδότης μπορεί πια να εμφυτεύεται χωρίς να απαιτείται χειρουργική επέμβαση.

Η συγκεκριμένη καινούργια τεχνολογία δεν αποτελεί απλώς μια πρόοδο στον κλινικό τομέα καθώς δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την ψυχολογική επίδραση στους ασθενείς που χρειάζονται χειρουργική επέμβαση για την εμφύτευση βηματοδότη.

 

papastratos300x250