Σάββατο, 21/04/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ήπειρος «Μουσείο» αρχαίων αντικειμένων, σπίτι στην Πέρδικα
«Μουσείο» αρχαίων αντικειμένων, σπίτι στην Πέρδικα Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 04 Απριλίου 2018 21:28

arxaiokapilia4 4 18

Στα χέρια της ΕΛ. ΑΣ. ένας 74χρονος Γερμανός και η 71χρονη σύζυγος του – Βρέθηκε και κατασχέθηκε πλήθος αρχαιοτήτων, προερχόμενα πιθανότατα, από ναυάγια για εμπορικούς αμφορείς

Τα κομμάτια του πάζλ μιας μυστηριώδους υπόθεσης αρχαιοκαπηλίας κατάφερε να ενώσει η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ιωαννίνων, προσθέτοντας στο ενεργητικό της μια σημαντική επιτυχία.

Πρωταγωνιστές, ένας 74χρονος Γερμανός και η 71χρονη σύζυγος του και φόντο η αρχαία μας κληρονομιά.

Το ζευγάρι βρέθηκε με χειροπέδες, μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ιωαννίνων, τη Μ. Δευτέρα στην ευρύτερη περιοχή της Πέρδικας Θεσπρωτίας.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και περί Ραδιοσταθμών.

Μετά από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνες στις δύο οικίες των συλληφθέντων, παρουσία δικαστικού λειτουργού, όπου βρέθηκε μεγάλος αριθμός αντικειμένων, που εμπίπτουν στη Νομοθεσία περί Αρχαιοτήτων και παράνομος οπλισμός.

Επίσης, εντοπίσθηκε παράνομο εργαστήριο κατασκευής εκμαγείων αρχαίων αντικειμένων.

Κατά την προανάκριση όπως αναφέρθηκε χθες από την ηγεσία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου και της Διεύθυνσης Ιωαννίνων, οι δύο συλληφθέντες υποστήριξαν ότι είναι συλλέκτες, χωρίς όμως να είναι σαφείς οι απαντήσεις τους για το πως τα αντικείμενα αυτά περιήλθαν στην κατοχή τους.

Έτσι, η έρευνα των αστυνομικών αρχών συνεχίζεται προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα αντικείμενα αυτά αποτελούσαν αρχαιότητες προς πώληση σε διεθνές κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο διευθυντής Ασφάλειας Ιωαννίνων Β. Μουσελίμης «κάθε κατηγορούμενος μπορεί να υποστηρίξει οτιδήποτε. Εμένα πάντως δεν με κάλυψαν», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τα ευρήματα

Ειδικότερα, κατά της διάρκεια έρευνας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• άνω τμήμα αμφορέα, το οποίο χρονολογείται μεταξύ των ετών 200 π.Χ. έως 100 μ.Χ.,

• χονδροειδές αγγείο, το οποίο χρονολογείται μεταξύ των ετών 500 π.Χ. έως 200 π.Χ.,

• ολόκληρος ακέραιος αμφορέας, ο οποίος χρονολογείται μεταξύ των ετών 200 π.Χ. έως 100 μ.Χ.,

• ακέραιος αμφορέας με τις λαβές του εκ των οποίων η μία είναι σπασμένη, ο οποίος χρονολογείται μεταξύ των ετών 400 π.Χ. έως 200 π.Χ.,

• λαβή αμφορέα και τμήμα από λαιμό και λαβές μικρού αμφορέα,

• βάση ανοικτού αγγείου,

• θραύσμα λαιμού Πυθοαμφορέα, το οποίο χρονολογείται περίπου στο έτος 1000 μ.Χ.,

• δύο ασημένια νομίσματα Μακεδονικής Ελληνιστικής εποχής, τα οποία χρονολογούνται περίπου το έτος 400 π.Χ.,

• δερμάτινη ζώνη με ένθετα μεταλλικά διακοσμητικά στοιχεία, η οποία χρονολογείται μεταξύ των ετών 1800 έως 1900 μ.Χ.,

• μικρή μεταλλική κυλινδρική θήκη - μενταγιόν, η οποία χρονολογείται περίπου το έτος 1800 μ.Χ.,

• δύο εξαρτήματα παραδοσιακής φορεσιάς, η οποία χρονολογείται περίπου το έτος 1800 μ.Χ.,

• δύο βραχιόλια, τα οποία χρονολογούνται περίπου το έτος 1800 μ.Χ.,

• μεταλλικό δαχτυλίδι, το οποίο χρονολογείται περίπου το έτος 1800 μ.Χ.,

• δίκαννο λειόκαννο κυνηγετικό όπλο με προσαρμοσμένο φακό,

• πιστόλι beretta, διαμετρήματος 7,65 mm και δύο γεμιστήρες με 15 φυσίγγια,

• ραβδωτό τυφέκιο μάρκας erma - werke, διαμετρήματος 0,22΄' long, με γεμιστήρα με τέσσερα φυσίγγια καθώς και σιγαστήρα και διόπτρα,

• 63 φυσίγγια, διαμετρήματος 7,65 mm,

• 795 φυσίγγια, διαμετρήματος 0,22 ιντσών, και

• φορητός ασύρματος - πομποδέκτης.

Επάνω στα κατασχεθέντα αρχαία αντικείμενα βρέθηκαν ταμπέλες αναλυτικής περιγραφής τους και χρονολογίας.

Πιστοποιούν οικονομικές και εμπορικές σχέσεις

Ο αρχαιολόγος Στέφανος Βασιλειάδης, ο οποίος εκλήθη να αξιολογήσει τα αντικείμενα, είπε πως πιθανόν να έχουν ανασυρθεί από ναυάγια για εμπορικούς αμφορείς από τους οποίους επιβεβαιώνονται οι εμπορικές σχέσεις των Θεσπρωτών με άλλες αρχαίες πόλεις.

«Έχουν διενεργηθεί στο παρελθόν έρευνες από την Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων και γνωρίζουμε την ύπαρξη αυτών των ναυαγίων. Κάθε εύρημα είναι σημαντικό για την επιστήμη γιατί προσθέτει ένα κομμάτι στο παζλ της ανθρώπινης ιστορίας. Επομένως, τα συγκεκριμένα ευρήματα είναι πολύ σημαντικά γιατί πιστοποιούν οικονομικές και εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Μακεδονίας, της Ηπείρου και πολλών αρχαίων πόλεων σε άλλες περιοχές», σημείωσε ο κ. Βασιλειάδης.

Σημαντική επιτυχία

Τόσο ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου, Υποστράτηγος Κων. Σκούμας όσο και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων Γ. Βασιλάκος έκαναν λόγο για μία σημαντική επιτυχία των αστυνομικών αρχών, αποδίδοντας τα εύσημα σε όσους εργάστηκαν με υπευθυνότητα και επαγγελματισμό.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Διευθυντή της Ασφάλειας Ιωαννίνων κ. Μουσελίμη, ενώ και οι τρεις τόνισαν πως οι στοχευμένες επιχειρήσεις θα συνεχιστούν με αναβαθμισμένη μάλιστα την αποτελεσματικότητά τους.

Προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί η υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

 

papastratos300x250