Σάββατο, 21/04/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ήπειρος Έχουμε δρόμο ακόμα για το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος της Λίμνης
Έχουμε δρόμο ακόμα για το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος της Λίμνης Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 03 Απριλίου 2018 20:56

limni3 4 18

Σύμφωνα με τον Σ. Φάμελλο που μίλησε στο ITV, θα εκπονηθεί ένα τελικό, τρίτο Π.Δ. – Θα ανοίξει νέος κύκλος ενημέρωσης και διαλόγου

Εν αναμονή του πολυπόθητου Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος της Λίμνης Παμβώτιδας, το οποίο θεωρείται απαραίτητο για την «θωράκιση» του πλούσιου αυτού οικοσυστήματος, τελεί η τοπική κοινωνία, εδώ και αρκετούς μήνες.

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στο 5ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο της Ηπείρου, είχε κάνει λόγο για ολοκλήρωση του Π.Δ. στα τέλη του 2017.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στη λίμνη, είχε τονίσει ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ήταν στη φάση της τελικής επεξεργασίας του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος.

Τέσσερις μήνες μετά, η τύχη του… αγνοείται, παρά το γεγονός ότι υπήρχε διάχυτη αισιοδοξία ότι το θέμα θα λήξει άμεσα.

Εξάλλου, το Περιφερειακό Συνέδριο, πραγματοποιήθηκε για να κατατεθούν απόψεις για σημαντικά ζητήματα της Ηπείρου και να βρεθούν λύσεις και όχι για νέες δεσμεύσεις χωρίς αντίκρυσμα…

Μιλώντας στο ITV, στο περιθώριο της έκθεσης «Κυνηγεσία 2018» ο κ. Φάμελλος ανέφερε ότι περιμένει από τις υπηρεσίες μετά την ακύρωση των δύο προηγούμενων Π.Δ, να εκπονήσουν ένα τελικό, τρίτο Π.Δ. που θα παραδοθεί εγγράφως σε αυτόν το συντομότερο.

Ένα κρίσιμο ζητούμενο έχει να κάνει με το ενδεχόμενο της διαβούλευσης και αν θα πραγματοποιηθεί εκ νέου, με δεδομένο ότι η διαβούλευση εξαντλήθηκε τα προηγούμενα χρόνια με τον κ. Φάμελλο να τονίζει πως δεν θα ανοίξει ένας νέος κύκλος διαβούλευσης, αλλά ένας νέος κύκλος ενημέρωσης και διαλόγου με εκπροσώπους του Δήμου Ιωαννιτών και της Περιφέρειας Ηπείρου.

«Έχουμε πλέον το προσχέδιο του Π.Δ. και μόλις μου παραδοθεί εγγράφως θα το προωθήσω στην τοπική κοινωνία. Υπάρχουν πολλές συγκρούσεις για τις χρήσεις γης στα σχέδια που υπήρχαν και γι’ αυτό, αναγκαστικά, ζήτησα από τις υπηρεσίες να εκπονήσουν ένα τρίτο Π.Δ. Δυστυχώς, ενώ οι ίδιες υπηρεσίες κινήθηκαν γρήγορα για το Πάρκο Πυρσινέλλα, δεν έκαναν το ίδιο για την Παμβώτιδα, ίσως και λόγο του ιδιαίτερου οικολογικού ενδιαφέροντος που έχει η λίμνη. Δεν θα ήθελα πάντως να γίνει μία επιστημονική δουλειά στο πόδι, αλλά θα πρέπει να είμαστε σοβαροί και να αφήσουμε κάτι στις επόμενες γενιές.

Νέος κύκλος διαβούλευσης δεν θα γίνει, αλλά θα ανοίξω έναν κύκλο διαλόγου με εκπροσώπους του Δήμου και της Περιφέρειας Ηπείρου. Νομίζω άλλωστε ότι τους το οφείλω», κατέληξε ο κ. Φάμελλος.

 

papastratos300x250