Σάββατο, 21/04/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ήπειρος Ψηλά στη λίστα των Πασχαλινών διακοπών, Ζαγόρι και Τζουμέρκα
Ψηλά στη λίστα των Πασχαλινών διακοπών, Ζαγόρι και Τζουμέρκα Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 03 Απριλίου 2018 20:55

zagori3 4 18

Θετικά μηνύματα καταγράφονται στη ζήτηση εκδρομέων για ταξίδια, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού – Χαμόγελα στα Ζαγοροχώρια

Θετικά μηνύματα καταγράφονται στη ζήτηση των Ελλήνων εκδρομέων για ταξίδια την εφετινή περίοδο του Πάσχα. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού, FedHATTA, η ζήτηση είναι αυξημένη για το σύνολο των παραδοσιακά καθιερωμένων για τις πασχαλινές εορτές προορισμών.

Σε μεγάλο βαθμό οι προτιμήσεις στρέφονται, προς περιοχές όπου πραγματοποιούνται οδικές εκδρομές και προσεγγίζονται εύκολα με αυτοκίνητο.

Οι ταξιδιώτες δείχνουν για άλλη μια χρονιά προτίμηση σε ελληνικούς προορισμούς με ιδιαίτερα ήθη και έθιμα του Πάσχα, αλλά και έντονο τοπικό χαρακτήρα.

Δεν είναι τυχαίο, ότι στους δημοφιλέστερους προορισμούς και φέτος, περιλαμβάνονται τα «στολίδια» της Ηπείρου, τα Ζαγοροχώρια και τα Τζουμέρκα.

Τα καταπράσινα βουνά κι οι εξοχές, εισπνέοντας τις μυρωδιές της ώριμης πλέον άνοιξης, τα ιδιαίτερα τοπικά έθιμα αιώνων προσφέρουν… κοσμοπολίτικες, οικογενειακές ή διακοπές με φίλους, στα μεγάλα ξενοδοχεία, σε κάποιο boutique hotel ή σαν στο σπίτι στο χωριό.

Όπου κι όπως ονειρεύεται να πει κάποιος το «Χριστός Ανέστη», να γευτεί τη μαγειρίτσα και να επιδοθεί στο σούβλισμα του οβελία, μια συναρπαστική πασχαλινή βεντάλια ανοίγεται στο Νομό Ιωαννίνων και έχει μια πτυχή για τον καθένα.

Στο Ζαγόρι

Πάσχα στο Ζαγόρι θα κάνουν και φέτος πολλοί Έλληνες επισκέπτες, όπως δείχνουν τα στοιχεία από τις κρατήσεις σε ξενοδοχεία, ξενώνες και άλλα καταλύματα, όχι μόνο στα πιο δημοφιλή τουριστικά χωριά, αλλά στο σύνολο τους. Σημαντική κίνηση καταγράφεται και σε ότι αφορά τους ξένους επισκέπτες, Ευρωπαίους και Ισραηλινούς.

Τα Ζαγοροχώρια με τους παραδοσιακούς οικισμούς, το απαράμιλλης ομορφιάς φυσικό περιβάλλον και τις ποιοτικές υποδομές και υπηρεσίες, έχουν καθιερωθεί σε τουριστικό προορισμό όλο το χρόνο. Ιδιαίτερα αυτές τις Άγιες Μέρες οι πληρότητες είναι πολύ υψηλές και δεν αφορούν μόνον το τετραήμερο από Μεγάλη Παρασκευή μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα.

Ήδη από την περασμένη εβδομάδα και την Κυριακή των Βαΐων οι επισκέπτες, ξένοι κυρίως, ήταν πολλοί στα χωριά του Ζαγορίου, όπως και τη Μεγάλη Εβδομάδα που διανύουμε.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Ζαγορίου, εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Βλάχος, επισημαίνει το γεγονός ότι το Καθολικό Πάσχα που γιορτάστηκε την Κυριακή συνέπεσε με το Εβραϊκό που ήταν την περασμένη Παρασκευή. «Αυτό, σημειώνει, έδωσε την δυνατότητα να βρεθούν στην περιοχή πολλοί επισκέπτες από χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης και φυσικά από το Ισραήλ η τουριστική αγορά του οποίου αποτελεί για το Ζαγόρι σημαντικό κεφάλαιο».

Πολύ καλές είναι οι κρατήσεις και για ολόκληρη την εβδομάδα μετά το Πάσχα μέχρι την Κυριακή του Θωμά, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Τουριστικών Επιχειρήσεων Ζαγορίου (ΕΤΕΖ), Ελένη Παγκρατίου η οποία επισημαίνει την σημαντική ώθηση που δίνουν στην τουριστική κίνηση όλο τον χρόνο Ισραηλινοί, Γερμανοί, Τσέχοι, Σκανδιναβοί και άλλοι Ευρωπαίοι οι οποίοι άρχισαν να καταφθάνουν. «Το Ζαγόρι δεν μένει από κόσμο», είπε χαρακτηριστικά η κ. Παγκρατίου, κάνοντας μια γενικότερη τοποθέτηση για την πορεία του τουρισμού, αφού πλέον δεν υποδέχεται επισκέπτες μόνο τα εορταστικά τριήμερα και τις αργίες, αλλά καθημερινά υπάρχει κίνηση, άλλοτε μικρή, άλλοτε μεγαλύτερη από ξένους και Έλληνες.

Σημαντική, όπως τονίζει ο πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού Μιχάλης Βλάχος, για την προσέλκυση επισκεπτών όλο το χρόνο, εκτός από την ίδια την περιοχή που αποτελεί από μόνη της πόλο έλξης, είναι η καλή και στοχευμένη προβολή του Ζαγορίου με τη συμμετοχή σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και τους ίδιους του επαγγελματίες του χώρου, αλλά και η κάθε δυνατή βοήθεια που προσφέρει ο Δήμος στις υποδομές, καθαριότητα κλπ.

Θετικά, τέλος, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΤΕΖ, είναι τα μηνύματα, σε ότι αφορά τις κρατήσεις και για το επόμενο διάστημα της άνοιξης και του καλοκαιριού, κυρίως από ξένους που θα βρεθούν στο Ζαγόρι, ενώ οι Έλληνες, είτε με διανυκτερεύσεις, είτε ως ημερήσιοι επισκέπτες-εκδρομείς, συμβάλλουν στην αύξηση της επισκεψιμότητας και του εισοδήματος όσων ασχολούνται με τον τουρισμό στο Ζαγόρι.

 

papastratos300x250