Σάββατο, 21/04/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ήπειρος ΚΚΕ - Στη Βουλή τα προβλήματα στο Κ.Υ. Κόνιτσας
ΚΚΕ - Στη Βουλή τα προβλήματα στο Κ.Υ. Κόνιτσας Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2018 13:14

nosokkonits28 3 18

Στη Βουλή φέρνουν τα προβλήματα και τις ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Κόνιτσας Ιωαννίνων, οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, Διαμάντω Μανωλάκου και Νίκος Καραθανασόπουλος.

Όπως σημειώνουν στην Ερώτησή τους «Οι ελλείψεις που υπάρχουν σε διάφορες ειδικότητες ιατρών είναι μεγάλες, ειδικά μετά την απόφαση μεταφοράς των κενών οργανικών θέσεων (Εφημερίδα της Κυβέρνησης τεύχος Β΄ 2983/31.12.2015) των ΠΕΔΥ Κέντρων Υγείας, όπου συμπεριλάμβανε και το ΚΥ Κόνιτσας. Πολύ περισσότερο δεν επαρκεί για πρόληψη σε μαθητές σχολείων, ηλικιωμένων σε ΚΑΠΗ και άλλων κοινωνικών ομάδων και η κατάσταση χειροτερεύει παρά τις φιλότιμες και ακούραστες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του κέντρου.

Πιο ειδικά, όσον αφορά το Καρδιολογικό Τμήμα, καρδιολόγος δεν υπάρχει αλλά επισκέπτεται την περιοχή 6 φορές το χρόνο από το νοσοκομείο Χατζηκώστα (κάθε 2μηνο) και φυσικά δεν επαρκεί. Αν και υπάρχει μικροβιολογικό εργαστήριο και γίνεται αιμοληψία, δεν υπάρχει μικροβιολόγος, ούτε δυνατότητα αναλύσεων και εξετάσεων στο Κέντρο Υγείας. Στο Ακτινολογικό Τμήμα έχει ζητηθεί η αντικατάσταση του ρυπογόνου και κοστοβόρου αναλογικού μηχανήματος με ψηφιακό ακτινολογικό εκτυπωτή για κάλυψη των αναγκών και την εξ’ αποστάσεως γνωμάτευση και παροχή συμβουλών. Στο Οφθαλμολογικό Τμήμα γίνεται επίσκεψη μια φορά το μήνα από οφθαλμίατρο και αυτή ανακοινώθηκε μετά από δωρεά μιας οφθαλμολογικής μονάδας με πλήρη εξοπλισμό που έγινε στο ΚΥ Κόνιτσας και φυσικά άσκησε πίεση, ώστε να μη μένει αναξιοποίητη και σκουριάζει. Στο Ορθοπεδικό Τμήμα, όπως και στο Γυναικολογικό Τμήμα, δεν υπάρχει καθόλου ιατρός (παλαιότερα υπήρχε γιατρός 1 φορά το μήνα).

Ακόμη πιο οξυμένο πρόβλημα είναι η έλλειψη οδηγών ασθενοφόρων που εξαιτίας αποσπάσεων δεν επαρκούν να καλύψουν 24ωρη βάρδια και μπορεί να αποβεί μοιραία για κάποιους ασθενείς».

Οι βουλευτές ερωτούν τον υπουργό τι άμεσα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την κάλυψη βασικών ειδικοτήτων σε ιατρούς, σε οδηγούς ασθενοφόρων και για την πλήρη κάλυψη σε φάρμακα, αναλώσιμα υλικά, υλικοτεχνικό εξοπλισμό, και ειδικά προμήθεια φορητού ψηφιακού ακτινογραφικού μηχανήματος στο Κ.Υ Κόνιτσας.

 

papastratos300x250