Σάββατο, 21/04/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ιωάννινα Σταύρος Καλογιάννης: «Η πόλη χρειάζεται αστική αναγέννηση»
Σταύρος Καλογιάννης: «Η πόλη χρειάζεται αστική αναγέννηση» Εκτύπωση E-mail
Σάββατο, 24 Μαρτίου 2018 10:47

kalogianis24 3 18

Ο ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

Την ανάγκη να προχωρήσει η άμεση θεσμοθέτηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων, -που κατέθεσε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, επαναφέρει ο πρώην υπουργός Σταύρος Καλογιάννης.

Ο κ. Καλογιάννης, γνώστης των θεμάτων μιας και θήτευσε πολλά χρόνια στο ΥΠΕΧΩΔΕ, υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρξει κινητοποίηση προκειμένου να προχωρήσουν μια σειρά από ζητήματα χωροταξικά, πολεοδομικά και περιβαλλοντικά που σήμερα αποτελούν μερικά από τα πιο μεγάλα προβλήματα του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων. «Η πόλη χρειάζεται αστική αναγέννηση», δηλώνει, μεταξύ άλλων επισημαίνοντας την ανάγκη συστράτευσης όλων προς την ίδια κατεύθυνση: Άσκησης πίεσης για την υπογραφή των σχεδίων που είναι …ξεχασμένα στα συρτάρια του υπουργείου.

Ο κ. Καλογιάννης πέραν της αποστολής της πρότασής του στο Υπουργείο Περιβάλλοντος από το οποίο ζήτησε συγκεκριμένες απαντήσεις καθώς «βαλτώνουν» χρόνια στα συρτάρια τα σχέδια, συναντήθηκε και με το δήμαρχο Θωμά Μπέγκα προκειμένου να του καταθέσει την πρόταση του.

Σε συνέντευξη του στο Itv, o κ. Καλογιάννης υπογράμμισε ότι η καθυστέρηση θεσμοθέτησης του Ρυθμιστικού επί μία σχεδόν δεκαετία, έχει διογκώσει τα προβλήματα του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων. «Το Ρυθμιστικό, πέρα από τα οικιστικά ζητήματα, θα δώσει λύσεις στη χωροθέτηση των υπερτοπικών χρήσεων, στην ανάδειξη του δημόσιου χώρου, στην παραχώρηση του συνόλου του στρατοπέδου Βελισσαρίου στην πόλη, στην ενιαία αντιμετώπιση του παραλίμνιου μετώπου και στη δημιουργία του παραλίμνιου οικολογικού πάρκου, στην προστασία και ανάδειξη του οικοσύστηματος της Παμβώτιδας, στη δημιουργία της Τεχνόπολης, για την οποία μέχρι σήμερα δεν έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες, παρότι έχει θεσμοθετηθεί από το 2009» είπε δείχνοντας και το μέγεθος της αναγκαιότητας να προχωρήσουν από το υπουργείο οι υπογραφές που εκκρεμούν.

Παράλληλα, δημόσια καταδίκασε την στάση του Υπουργείου καθώς όπως είπε θα έπρεπε να απαντούν σε όλους τους πολίτες και όχι να αδιαφορούν. Να θυμίσουμε ότι ο Σταύρος Καλογιάννης είχε ζητήσει, εγγράφως, από τον Υπουργό Περιβάλλοντος την άμεση θεσμοθέτηση του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου της Ηπείρου, το οποίο εκκρεμεί επί 2 ½ χρόνια! Η επιστολή του δεν έχει απαντηθεί μέχρι σήμερα.

Προβληματισμός για την πλατεία…

Ο κ. Καλογιάννης σαν μηχανικός αλλά και σαν πρώην υπουργός ρωτήθηκε και για τα σχέδια της πλατείας. Το σχέδιο για την πλατεία, προκάλεσε ποικίλα σχόλια ενώ πρόσφατα ο δήμαρχος «απολογήθηκε» για την παρουσίαση λέγοντας ότι θα έπρεπε να είχε προγραμματιστεί πιο οργανωμένα.

Ο κ. Καλογιάννης κληθείς να σχολιάσει δήλωσε προβληματισμένος αλλά παράλληλα όπως είπε αναμένει την επίσημη παρουσίαση όλων των σχεδίων ώστε να μπορέσει να διαμορφώσει άποψη για το συγκεκριμένο εγχείρημα.

 

papastratos300x250