Κυριακή, 22/04/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ελλάδα ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΙΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΚΑΙ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΑ - Ξεκίνησε ο χορός… των αντιδράσεων
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΙΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΚΑΙ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΑ - Ξεκίνησε ο χορός… των αντιδράσεων Εκτύπωση E-mail
Σάββατο, 24 Μαρτίου 2018 10:37

adespota24 3 18

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

Αντιδράσεις προκάλεσε ήδη, το νομοσχέδιο που αφορά τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα και που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση για τους επόμενους 2 μήνες. Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου προβλέπουν μεταξύ άλλων τη σύσταση ταμείου ζωοφιλίας σε κάθε δήμο. Τα εν λόγω ταμεία θα ενισχύονται με πόρους που θα προέρχονται από τα τέλη μη στείρωσης, τα πρόστιμα καθώς και το τέλος από τα 6 ευρώ για το τσιπ. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης η δυνατότητα δημιουργίας ενός ειδικού τέλους ζωοφιλίας στα είδη που πωλούνται στα καταστήματα ζώων συντροφιάς (pet-shops), με σκοπό την ενίσχυση της χρηματοδότησης των δήμων για τον εκσυγχρονισμό και τη δημιουργία υποδομών διαχείρισης των ζώων συντροφιάς. Στο μεταξύ αναμένεται να καταστεί υποχρεωτικό, εντός έξι μηνών, από την ψήφιση του νομοσχεδίου, ο ιδιοκτήτης του ζώου να το στειρώνει. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια των κινήσεών του (βόλτες κλπ) θα πρέπει να έχει υποχρεωτικά μαζί του το διαβατήριο, το οποίο θα αντικαταστήσει το βιβλιάριο υγείας του ζώου, χωρίς ουσιαστική επιβάρυνση. Αξίζει να σημειωθεί πως όποιος επιλέξει να μη στειρώσει το ζώο του, θα κληθεί να πληρώσει ετήσιο τέλος, το ύψους του οποίου ανέρχεται στα 100 ευρώ ετησίως. Τέλος, αναγκαστικά το κατοικίδιο θα πρέπει να είναι τσιπαρισμένο και εγγεγραμμένο στη βάση δεδομένων του υπουργείου, με το κόστος του τσιπαρίσματος (σε όσους δεν το έχουν ήδη κάνει) να ανέρχεται στα 6 ευρώ.

Οι αντιδράσεις είναι ήδη πολλές καθώς φαίνεται πως το κόστος για τα αδέσποτα….μετακυλιέται σε αυτούς που έχουν δεσποζόμενα ζώα. Ουσιαστικά, όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σωτήρης Σαββόπουλος, δημιουργείται ένα τεράστιο θέμα καθώς οι άνθρωποι που έχουν ζώα και τα προσέχουν θα κληθούν να βάλουν το χέρι…λίγο πιο βαθιά στην τσέπη για να πληρώνουν ζωοτροφές και φάρμακα.

Η πολιτεία…βρήκε την λύση για να συγκεντρώσει χρήματα για τα ταμεία, χωρίς όμως η λύση να «χτυπάει» τους υπεύθυνους για τα αδέσποτα, ο αριθμός των οποίων όλο και αυξάνεται, αλλά εκείνους τους λίγους που έχουν κατοικίδια και μάλιστα τα φροντίζουν και ενδιαφέρονται για αυτά!

«Είναι άδικο σαν μέτρο, αλλά αναμένουμε να δούμε καθώς είναι σε διαβούλευση το σχέδιο. Σε κάθε περίπτωση θα δημιουργήσει επιπλέον έξοδο σε πολίτες που είναι ευαισθητοποιημένοι και ενδιαφέρονται για το ζώο που έχουν ενώ πολλές φορές αγοράζουν τροφές και για αδέσποτα», είπε καταλήγοντας ο κ. Σαββόπουλος.

 

papastratos300x250