Σάββατο, 21/04/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ήπειρος Η Ήπειρος επενδύει στον καλό και ποιοτικό οίνο
Η Ήπειρος επενδύει στον καλό και ποιοτικό οίνο Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2018 17:37

poiotikos oinos23 3 18

Η θέση των ελληνικών αμπελώνων στον χάρτη της Ευρώπης – Σημαντικότερη οινοποιήσιμη ποικιλία, η «Ντεμπίνα»

Βίκυ Κώστα

Μικρή αλλά σημαντική θέση στον χάρτη της Ευρώπης κατέχουν οι Ελληνικοί αμπελώνες, οι οποίοι διακρίνονται για την ποιότητά τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, στη χώρα μας, ξεπερνά το 85% η έκταση των αμπελώνων από τους οποίους παράγονται κρασιά ΠΟΠ ή ΠΓΕ.

Η συνολική έκταση με αμπέλια που καλλιεργείται στην Ευρωπαική Ένωση, ανήλθε το 2015 σε 32 εκατ. στρέμματα. Οι αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις ήταν 2,5 εκατ. με αναλογία 13 στρέμματα ανά εκμετάλλευση. Η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία κάλυψαν το 74,1% της αμπελουργικής έκτασης της ΕΕ. Η Πορτογαλία (6,1%), η Ρουμανία (5,7%), η Ελλάδα και η Γερμανία (από 3,2%) ήταν οι επόμενοι μεγαλύτεροι καλλιεργητές με συνολικό μερίδιο 18,2%. Τις ακολούθησαν οι Ουγγαρία, Βουλγαρία, Αυστρία, Κροατία, Τσεχική Δημοκρατία, Σλοβενία και Σλοβακία. Η Κύπρος, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Λουξεμβούργο κατείχαν λιγότερο από 80.000 στρέμματα αμπελώνων (0,3% της συνολικής έκτασης με αμπέλια).

Η Ισπανία, το 2015, είχε τη μεγαλύτερη έκταση με αμπελώνες (9,4 εκατ. στρέμματα). Την ακολούθησαν η Γαλλία με 8 εκατ. στρέμματα, η Ιταλία με 6,5, η Πορτογαλία με 2 και η Ελλάδα με 1 εκατ. στρέμματα.

Οι κύριες ποικιλίες αμπέλου κάλυπταν το 94,4% του συνόλου της αμπελουργικής έκτασης στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2015.

Το 52,7% της έκτασης με κύριες ποικιλίες, καταλάμβαναν κόκκινες κύριες ποικιλίες και 42,7% λευκές κύριες ποικιλίες.

Στην Ελλάδα, κυριάρχησαν οι κόκκινες ποικιλίες, ενώ ένα σημαντικό μερίδιο της περιοχής καταλάμβαναν ποικιλίες άλλων χρωμάτων (20,6%), κυρίως η ροζ ποικιλία «Ροδίτης».

Η «Ντεμπίνα»

Ανάμεσα στους οίνους που κάνουν γνωστή την Ελλάδα στο εξωτερικό, είναι και η «Ντεμπίνα», ποικιλία αμπέλου, που μπορεί να αναπτυχθεί μόνο στην αμπελουργική περιοχή της Ζίτσας, η οποία έχει παράδοση στο καλό κρασί και το αποδεικνύει κάθε χρόνο, με πληθώρα βραβείων και αύξηση εξαγωγών σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Μπορεί, η Περιφέρειά μας, να διαθέτει μόλις το 1% των συνολικών καλλιεργήσιμων εκτάσεων, πανελλαδικά, ωστόσο επενδύει στον καλό και ποιοτικό οίνο.

Σύμφωνα με τη Eurostat, η Ήπειρος διαθέτει 5.830 εκτάσεις που μεταφράζονται σε 7.814 στρέμματα Οινάμπελων, εκ των οποίων, τα 1.377 καλλιεργούνται για την παραγωγή οίνων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και η πλειοψηφία των στρεμμάτων, δηλαδή 4.438 για την παραγωγή οίνων Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης.

Η σημαντικότερη οινοποιήσιμη ποικιλία, είναι η «Ντεμπίνα», με την ποσοστιαία συμμετοχή της έκτασής της, στη συνολική έκταση με οινάμπελα της Περιφέρειάς μας, να αγγίζει το 57,1%.

Πρόκειται για την δεύτερη ποικιλία στην Ελλάδα, μετά το Σαββατιανό της Αττικής και της Στερεάς Ελλάδας, που καλλιεργείται σε τόσο μεγάλο βαθμό.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο αριθμός εκμεταλλεύσεων, όπου καλλιεργείται η «Ντεμπίνα», ανέρχεται σε 4.233, αριθμός που μεταφράζεται σε 4.462 στρέμματα.

Η «Ντεμπίνα» είναι γηγενής ελληνική ποικιλία κρασοστάφυλων από εκατοντάδες χρόνια στην περιοχή Ζίτσας. Είναι μια ποικιλία, που δίνει ένα φρουτώδες, αριστοκρατικό κρασί με λεπτό, φρέσκο άρωμα.

Μικρότερη συμμετοχή καλλιέργειας, έχουν σύμφωνα με τα στοιχεία οι ερυθρές γηγενείς ποικιλίες σταφυλιών, το «Βλάχικο» και το «Μπεκάρι» Ζίτσας, το «Μαυρούδι» Τζουμέρκων και το «Πρώιμο» Μετσόβου.

Να σημειωθεί, ότι εκτός από τα μικρά οινοποιία, τα μεγαλύτερα της Ηπείρου, που «μεθούν» τους κατοίκους της Ελλάδας και του εξωτερικού, με τα κρασιά μας, είναι η «Zoinos Winery» και το «Κτήμα Γκλίναβος», στη Ζίτσα και το «Κατώγι Αβέρωφ».

Συνάντηση την Τρίτη στο Δημαρχείο

Στο μεταξύ, η προβολή και προώθηση των προϊόντων της αμπελουργικής ζώνης Ζίτσας (κρασί-τσίπουρο) στα τοπικά καταστήματα εστίασης είναι το αντικείμενο συνάντησης που πραγματοποιούν οι Δήμοι Ζίτσας και Ιωαννιτών την ερχόμενη Τρίτη στις 12 το μεσημέρι στην ισόγεια αίθουσα «Αθανάσιος Τσακάλωφ» του Δημαρχείου στα Ιωάννινα.

Η εν λόγω συνάντηση είναι απόρροια της αγαστής συνεργασίας που έχουν αναπτύξει οι δύο Δήμοι με στόχο το σχεδιασμό κοινών δράσεων προκειμένου να επιτευχθεί η ενίσχυση της εξωστρέφειας όλων των τοπικών αγροτικών προϊόντων.

Οι βάσεις είχαν τεθεί το περασμένο καλοκαίρι στη συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί στο γραφείο του Δημάρχου Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκου όπου, με την αντιδήμαρχο Ανάπτυξης Υπαίθρου & Πρωτογενούς Τομέα Δήμου Ιωαννιτών Βάσω Μέγα είχαν ανταλλάξει απόψεις και προτάσεις για την επίτευξη του κοινού στόχου. Ειδικότερα, είχε αποφασιστεί να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για τη διοργάνωση κοινής εκδήλωσης, με στόχο να δοθεί η δυνατότητα στα οινοποιεία να προβάλουν και να προωθήσουν τα προϊόντα τους, στους επιχειρηματίες καταστημάτων εστίασης της πόλης των Ιωαννίνων.

Στη συνάντηση της ερχόμενης Τρίτης έχουν κληθεί να παρευρεθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (Οινοποιεία, Επιμελητήριο, Ένωση ξενοδόχων, Σωματείο καφέ-μπαρ και εστιατορίων).

 

papastratos300x250