Σάββατο, 21/04/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ήπειρος Τιμούν τον φροντιστή ατόμων με Alzheimer
Τιμούν τον φροντιστή ατόμων με Alzheimer Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2018 17:05

timoun22 3 18

Η ΕΠΨΕΠ σε ενημερωτική δράση στην Περιφέρεια Ηπείρου

Μια σημαντική πρωτοβουλία η ανέλαβε η Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Πρόληψης και Παρέμβασης προκειμένου να ενημερώσεις τους πολίτες για το Alzheimer και παράλληλα να διανείμει ενημερωτικό υλικό για την ανάγκη στήριξης και εκπαίδευσης των φροντιστών ατόμων με άνοια.

Η Ημέρα Φροντιστή καθιερώθηκε το 2008 με πρωτοβουλία της Εταιρείας Alzheimer, ως ένδειξη αναγνώρισης του δύσκολου έργου που επιτελούν οι φροντιστές των ατόμων με Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας.

Η Ημέρα Φροντιστή, που διοργανώνεται κάθε χρόνο είναι αφιερωμένη στην ενημέρωση και στην ψυχοεκπαίδευση των φροντιστών ατόμων με άνοια και Αλτσχάιμερ.

Η νόσος αυτή αφορά πάνω από 200.000 ασθενείς σε όλη τη χώρα και τους διπλάσιους φροντιστές, τους ανθρώπους αυτούς που είναι κυρίως συγγενικά πρόσωπα και τα οποία βιώνουν μια ιδιαίτερα φορτισμένη κατάσταση με συνέπειες στην ψυχική και τη σωματική τους υγεία. Οι μαρτυρίες που ακούστηκαν στην ημερίδα, αναδεικνύουν το μεγάλο φορτίο που αναγκάζονται να σηκώνουν οι φροντιστές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2018, το κόστος θα ανέλθει στο 1 τρις δολάρια και το 2030 στα 2 τρις δολάρια. Ο όλο και αυξανόμενος αριθμός των ηλικιωμένων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη νόσο που μπορεί να χτυπήσει την πόρτα όλων μας.

Ο κ. Παππάς υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας Κέντρων Ημέρας ενώ προανήγγειλε και την δημιουργία Συλλόγου Μελών και Φίλων των ατόμων με Αλτσχάιμερ που αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα τις επόμενες μέρες.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

 

papastratos300x250