Σάββατο, 21/04/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ήπειρος ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ - Θα βρέξει ξανά εμβόλια κατά της λύσσας
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ - Θα βρέξει ξανά εμβόλια κατά της λύσσας Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2018 17:43

lisa22 3 18

Βίκυ Κώστα

Εμβόλια – δολώματα κατά της λύσσας θα βρέξει και πάλι στην Ήπειρο, καθώς ρίψεις θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της άνοιξη;.

Με σχετική απόφαση που υπογράφει ο γενικός γραμματέας του ΥπΑΑΤ Νίκος Αντώνογλου, ορίστηκαν οι Περιφερειακές Ενότητες της χώρας στις οποίες θα διενεργηθεί το πρόγραμμα του δια του στόματος εμβολιασμού των αλεπούδων κατά της λύσσας.

Οι Περιφερειακές Ενότητες στην Ήπειρο, είναι οι: ΠΕ Ιωαννίνων, Άρτας και Πρεβέζης.

Η συνολική έκταση που θα διενεργηθούν εναέριοι εμβολιασμοί εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 60.477,34 km2.

Εκτός από τις παραπάνω Π.Ε., ο αντιλυσσικός εμβολιασμός επεκτείνεται κατά περίπτωση σε απόσταση ακτίνας 50 χιλιομέτρων γύρω από το σημείο εντοπισμού των νέων θετικών κρουσμάτων, εφόσον αυτές οι περιοχές δεν περιλαμβάνονται ήδη στην καθορισμένη, περιοχή εμβολιασμού. Ο εμβολιασμός θα πραγματοποιηθεί με δολώματα φέροντα εμβόλιο κατά της λύσσας και η διασπορά τους θα γίνει με τη ρίψη από αέρος. Υπολογίζεται η διασπορά 25 δολωμάτων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο επιφάνειας (τουλάχιστον >20 δολώματα/km2 ). Εμβολιασμός δε θα διενεργηθεί σε κατοικημένες αστικές και περιαστικές περιοχές, μεγάλα οδικά δίκτυα, λίμνες.

Η εποπτεία του προγράμματος εμβολιασμού των κόκκινων αλεπούδων διενεργείται σε καθημερινή βάση κατά την διάρκεια της εμβολιακός καμπάνιας από υπαλλήλους του Τμήματος Ζωοανθρωπονόσων της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων του ΥΠΑΑΤ και με τη συνδρομή των αρμόδιων Κτηνιατρικών Αρχών των περιοχών όπου διενεργείται ο εμβολιασμός ή όπου εδρεύουν οι αερολέσχες εκκίνησης των αεροσκαφών. Για την αξιολόγηση του προγράμματος αυτού και τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας του εμβολιασμού και της επιτυχούς ανοσοποίησης των ζώων-στόχων, θα πραγματοποιηθεί ένα μήνα μετά το πέρας των εμβολιασμών δια του αέρος, «ενεργητική επιτήρηση», η οποία θα βασίζεται στην θανάτωση και εργαστηριακή εξέταση ενός ικανού αριθμού κόκκινων αλεπούδων. Ένας επαρκής αριθμός ζώων (αλεπούδων) θα εξετασθούν από κάθε περιοχή που έχει εφαρμοσθεί το εμβολιακό πρόγραμμα (4 ζώα ανά 100 km²/ έτος). Η συλλογή των δειγμάτων-ζώων στα πλαίσια της ενεργητικής επιτήρησης θα γίνεται από τα συνεργεία δίωξης που έχουν συγκροτηθεί στις δασικές υπηρεσίες των αποκεντρωμένων διοικήσεων σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.

Η λύσσα είχε να εξαφανιστεί από την Ελλάδα από το 1987 έως τον Οκτώβριο του 2012, όταν καταγράφηκε κρούσμα σε κόκκινη αλεπού στην περιοχή της Κοζάνης.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, από τον Οκτώβριο του 2012 μέχρι τον Μάρτιο του 2015 είχαν καταγραφεί 48 κρούσματα, από τα οποία τα 40 σε αλεπούδες και τα υπόλοιπα σε σκύλους και γάτες.

Στο διάστημα αυτό εκατοντάδες άνθρωποι ήρθαν σε επαφή με λυσσασμένα ή πιθανώς λυσσασμένα ζώα, χωρίς όμως να εμφανίσουν συμπτώματα.

Μετά την κατάρρευση της πρώην Γιουγκοσλαβίας ήταν αναμενόμενο στο χάος που επικράτησε να μην υπάρχει έλεγχος στις ατελείωτες δασώδεις περιοχές όπου ζουν οι αλεπούδες, οι κύριες «αποθήκες» του ιού στη φύση. Αλλά και σε άλλες γειτονικές μας χώρες η λύσσα είναι πλέον ενζωοτική νόσος - κρούσματα σε ζώα εντοπίζονται ετησίως σε Αλβανία, πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Βουλγαρία, Ρουμανία, αλλά και στην Τουρκία, στην οποία μάλιστα καταγράφονται 1-2 κρούσματα της λύσσας ετησίως και σε ανθρώπους.

Να σημειωθεί, ότι αν και η αλεπού, το τσακάλι, ο λύκος, το κουνάβι, η νυχτερίδα κ.ά. είναι οι κύριοι φορείς εντούτοις το άνθρωπος κολλάει την ασθένεια από τους σκύλους και τις γάτες κατά 90%, γιατί με αυτά τα είδη ζώων συναναστρέφεται.

Ο ιός της λύσσας προκαλεί εγκεφαλίτιδα και χωρίς άμεση ιατρική φροντίδα είναι πάντα θανατηφόρος για τον άνθρωπο.

Η εκδήλωση της ασθένειας μπορεί πάντως να αποτραπεί ακόμα και μετά την έκθεση στον ιό, αρκεί να χορηγηθεί έγκαιρα αντιλυσσικός ορός (αντισώματα κατά του ιού) και αρκετές δόσεις αντιλυσσικού εμβολίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο, «ο εμβολιασμός των αλεπούδων κατά της λύσσας εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης που έχουν κρούσματα λύσσας και θεωρείται αποδεδειγμένα ως ο αποτελεσματικότερος τρόπος για την καταπολέμηση της ασθένειας».

Η Κτηνιατρική Υπηρεσία βρίσκεται στη διάθεση των πολιτών για οποιαδήποτε πληροφορία.

 

papastratos300x250