Κυριακή, 22/04/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Πολιτισμός ΜΑΞΙΜΟΣ ΓΡΑΙΚΟΣ - Μια φωτεινή μορφή του 16ου αιώνα
ΜΑΞΙΜΟΣ ΓΡΑΙΚΟΣ - Μια φωτεινή μορφή του 16ου αιώνα Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2018 17:38

maksimos graikos22 3 18

Μια φωτεινή μορφή του 16ου αιώνα, αποτελεί άγιος Μάξιμος ο Βατοπαιδινός, ο γνωστός στη Ρωσία Maksim Grek, δηλαδή Μάξιμος ο Γραικός.

Ο Μιχαήλ Τριβόλης – ο μετέπειτα Μάξιμος Γραικός- γεννήθηκε στην Άρτα το 1470 από πλούσιους και ευσεβείς γονείς, τον Μανουήλ και την Ειρήνη. Ο Μιχαήλ έμαθε τα πρώτα γράμματα κοντά στους γονείς του και σε κατ’ οίκον διδασκαλία από εξαιρετικούς δασκάλους. Μετά πήγε στην Ιταλία, όπου έκανε λαμπρές κλασσικές σπουδές. Στην Φλωρεντία, ακολούθησε με ενθουσιασμό την κίνηση θρησκευτικής και πνευματικής ανανέωσης που εμπνεύστηκε ο Σαβοναρόλα, κίνηση που είχε τραγική κατάληξη αφού ο εμπνευστής της καταδικάστηκε σε θάνατο. Μετά την περάτωση των σπουδών του έγινε μοναχός στην Μονή Βατοπαιδίου, και έλαβε το όνομα Μάξιμος. Ταπεινός και διακριτικός, αφιέρωνε τον περισσότερο χρόνο του στην σπουδή και την μελέτη. Μετά από δέκα χρόνια (1516), μετέβη στην Ρωσία, προσκεκλημένος του μεγάλου ηγεμόνα Βασιλείου Ιβάνοβιτς, με αποστολή να μεταφράσει στα σλαβονικά τα σχόλια των αγίων Πατέρων στους Ψαλμούς.

Εκοιμήθη το 1556 στη Μόσχα. Αγιοκατατάχθηκε στις 31 Μαΐου 1988 και η μνήμη του τιμάται την 21η Ιανουαρίου.

Η προσωπικότητα και το έργο του Αγίου Μάξιμου του Γραικού στη Ρωσία αναδείχθηκε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στη Ζωσιμαία Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων.

Αφορμή για την εκδήλωση στάθηκε η συμπλήρωση 500 ετών από την παρουσία του Μάξιμου Γραικού στη Ρωσία και η συνδιοργάνωση ανήκε στη Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη και στον Ελληνορωσικό Σύνδεσμο Φιλίας και Συνεργασίας Ηπείρου που φέρει την επωνυμία του.

Για την προσωπικότητα και το έργο του Μάξιμου Γραικού μίλησαν ο φιλόλογος Ιωάννης Γιώσας και ο Αλέξανδρος Φαρμάκης, μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Λογοτεχνών Συγγραφέων Ηπείρου, ενώ η αντιπρόεδρος του Συνδέσμου «Μάξιμος Γραικός» Όλγα Κατάεβα παρουσίασε τον Σύνδεσμο και τις δράσεις του.

Την εκδήλωση προλόγισε και συντόνισε η προϊσταμένη της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης ΒαΐαΟικονομίδου, ενώ μέλη του Συλλόγου Ιεροψαλτών Ιωαννίνων «Άγιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης» έψαλαν το απολυτίκιο του Μάξιμου Γραικού.

 

papastratos300x250