Σάββατο, 21/04/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ήπειρος Ορθώνονται ευκαιρίες για την ανάδειξη της Πίνδου
Ορθώνονται ευκαιρίες για την ανάδειξη της Πίνδου Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2018 17:59

pindos22 3 18

Ενεργοποιείται το «Δίκτυο Πίνδος», στο οποίο από την Ήπειρο συμμετέχουν οι Δήμοι Βορείων Τζουμέρκων Νικολάου Σκουφά, Γεωργίου Καραϊσκάκη και Κεντρικών Τζουμέρκων

Βίκυ Κώστα

Σταθερά βήματα προς την κατεύθυνση ανασυγκρότησης και στήριξης του παραγωγικού συστήματος των περιοχών της Πίνδου, με στόχο την τοπική ανάπτυξη, κάνει το Διαδημοτικό «Δίκτυο Πίνδος», στο οποίο από την Ήπειρο συμμετέχουν οι Δήμοι Βορείων Τζουμέρκων Νικολάου Σκουφά, Γεωργίου Καραϊσκάκη και Κεντρικών Τζουμέρκων.

Το Δίκτυο συνεδρίασε την περασμένη Παρασκευή στην έδρα του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, στο Μορφοβούνι και αποφάσισε την ένταξή του στο εταιρικό σχήμα εφαρμογής ολοκληρωμένου πλάνου ανάδειξης των ιδιαίτερων παραγωγικών και αναπτυξιακών χαρακτηριστικών ολόκληρης της Πίνδου, από την Στερεά Ελλάδα και την Θεσσαλία, έως την Ήπειρο.

Η δράση θα είναι συνεργατική με την συμμετοχή και δικαιούχων Αναπτυξιακών Εταιριών που εφαρμόζουν προγράμματα Τοπικής Ανάπτυξης με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων σε πέντε Νομούς, μεταξύ των οποίων και οι Νομοί Ιωαννίνων και Άρτας.

Στη συνεδρίαση του Δικτύου παρουσιάστηκαν το σκεπτικό και οι στόχοι της δράσης, που θα χρηματοδοτηθεί μέσω των κατά τόπους Leader των εμπλεκόμενων.

Ειδικότερα, επιδιωκόμενος στόχος είναι καταρχάς η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης της περιοχής παρέμβασης με την καταγραφή των ιδιαίτερων φυσικών, πολιτιστικών, οικονομικών και κοινωνικών χαρακτηριστικών, αλλά και των προβλημάτων και απειλών που υπάρχουν. Αυτό θα αποτελέσει ένα ισχυρό διαγνωστικό εργαλείο για τον μετέπειτα σχεδιασμό στρατηγικών που θα έχουν ως στόχο την ανάπτυξη και ανάδειξη της συγκεκριμένης περιοχής. Παράλληλα, με δράσεις προβολής - προώθησης θα υπάρξει ανάδειξη των σημαντικότερων τοπικών προϊόντων, αλλά και πολιτιστικών δρώμενων. Την ίδια στιγμή, σχεδιάζονται συλλογικές δράσεις των κτηνοτρόφων και γενικότερα των επιχειρηματιών της περιοχής, μέσω της υιοθέτησης καλών πρακτικών παραγωγής και δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, το προτεινόμενο έργο αποσκοπεί στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης πρότασης που θα παρέχει στους εμπλεκόμενους στην αναπτυξιακή διαδικασία φορείς και πολίτες, τη δυνατότητα να προσδιορίζουν τα οφέλη και να τεκμηριώνουν τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των αναπτυξιακών πολιτικών τους και των επιδιωκόμενων αποτελεσμάτων στον κάθε φορά επιλεγόμενο αναπτυξιακό στόχο ώστε να εξασφαλίζεται η καταλληλότητα των προτεινόμενων δράσεων σε όρους bottom-up προσέγγισης, που αποτελεί και την κύρια αρχή της Τοπικής Ανάπτυξης με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων.

 

papastratos300x250