Σάββατο, 21/04/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ιωάννινα Το αδιάφορο Υπουργείο, «πετάει το μπαλάκι» στην Αποκεντρωμένη
Το αδιάφορο Υπουργείο, «πετάει το μπαλάκι» στην Αποκεντρωμένη Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018 19:28

katafori21 3 18

Σοβαρή αποκάλυψη του Κ. Τασούλα για την απόρριψη λειτουργίας μονάδας στο δήμο Θέρμης

Σε μια σοβαρή αποκάλυψη προβαίνει ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ .Κώστας Τασούλας, μετά την περιβαλλοντική αδειοδότηση των μονάδων βιοαερίου στην ΒΙΠΕ Ιωαννίνων, που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Όπως σημειώνει «Ο κ. Φάμελλος προ ολίγων μηνών απέρριψε τη λειτουργία σταθμού παραγωγής ενέργειας από βιομάζα στο δήμο Θέρμης Θεσσαλονίκης, που συμβαίνει να είναι στην εκλογική του περιφέρεια. Αναμένουμε με ενδιαφέρον τη στάση του επί της προσφυγής που θα υποβληθεί και κατά των μονάδων βιοαερίου στη ΒΙΠΕ Ιωαννίνων ώστε να αποδείξει πως τα κίνητρά του είναι αποκλειστικά νομιμότητας και περιβαλλοντικά και όχι ψηφοθηρικά».

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, τονίζει παράλληλα ότι ο ίδιος στις 9 Ιουνίου 2015 είχε επισκεφθεί τα Μάρμαρα όπου και συναντήθηκε με την Επιτροπή Αγώνα κατά της λειτουργίας μονάδος βιομάζης στην περιοχή. Τότε, διαβεβαίωσε την Επιτροπή αλλά και κατοίκους των Μαρμάρων πως το Υπουργείο Περιβάλλοντος προσανατολίζεται στην απόρριψη της αδειοδότησης της εν λόγω μονάδος που είχε υπογραφεί από τον κ. Μιχελάκη, Γενικό Γραμματέα, τότε, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας.

Πράγματι, στις 7 Αυγούστου 2015, ανακοινώθηκε προς τον Δήμο Ιωαννιτών που είχε υποβάλει σχετική εμπεριστατωμένη προσφυγή, η απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος με την οποία ακυρώνονταν η έγκριση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

«Σήμερα, εξαιτίας του ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και ειδικότερα ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Φάμελλος αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους, είμαστε στο ίδιο έργο θεατές με τον κ. Μιχελάκη, ως Συντονιστή πλέον της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, να υπογράφει την περιβαλλοντική αδειοδότηση των μονάδων βιοαερίου στην ΒΙΠΕ Ιωαννίνων. Παρά το προηγούμενο του 2015, παρά τη σύσσωμη αντίδραση επιστημονική και κοινωνική, παρά το ότι η σχετική νομοθεσία παρόμοιων αδειοδοτήσεων επίκειται σύντομα να αλλάξει, το Υπουργείο Περιβάλλοντος αγνόησε προκλητικά όλα αυτά και αντί να παγώσει παρόμοιες εγκρίσεις που αγνοούν θεμελιωμένες ενστάσεις για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, πετάει το μπαλάκι των ευθυνών στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Τώρα στο θέμα εκτός από την ανησυχία προστίθεται η απογοήτευση και η οργή για την στάση Ποντίου Πιλάτου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και ειδικά του κ. Φάμελλου. Την ευθύνη όμως δεν θα αποφύγει τελικά να αναλάβει, δεδομένου ότι τόσο ο Δήμος Ζίτσας όσο και άλλοι θιγόμενοι φορείς αυτονοήτως και θα προσβάλουν ενώπιων του τη χορηγηθείσα άδεια» καταλήγει ο κ. Τασούλας.

 

papastratos300x250