Σάββατο, 21/04/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ήπειρος Κατάφορη αδικία για τους ιδιοκτήτες που βρίσκονται στα όρια του Δήμου
Κατάφορη αδικία για τους ιδιοκτήτες που βρίσκονται στα όρια του Δήμου Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018 18:51

adikia21 3 18

Επαναφέρει το αίτημα για μείωση των αντικειμενικών αξιών, ο Δήμαρχος Ζίτσας, με επιστολή του στο Υπουργείο Οικονομικών

Ανατροπές στις τιμές της αγοράς, αλλά και στον ΕΝΦΙΑ φέρνουν οι εισηγήσεις των εκτιμητών ακινήτων για τις νέες αντικειμενικές αξίες. Σύμφωνα με τις εισηγήσεις τους, οι αντικειμενικές κινούνται με πολλές διαφορετικές ταχύτητες καταγράφοντας μεγάλες αποκλίσεις ακόμη και στον ίδιο Δήμο.

Σε κάθε περίπτωση η καυτή πατάτα των νέων αντικειμενικών, θα καταλήξει στα χέρια της ηγεσίας του υπουργού Οικονομικών που θα έχει τον τελικό λόγο, ενώ τον Μάιο θα κληθεί να αποφασίσει τις παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ εάν διαπιστωθεί ότι με τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες δεν επιτυγχάνεται ο εισπρακτικός στόχος των 2,65 δισ. ευρώ ετησίως.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος επαναφέρει με επιστολή του προς την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, το αίτημα του Δήμου Ζίτσας για μείωση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων.

Ο εξορθολογισμός με μείωση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων είναι ένα πάγιο αίτημα της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Ζίτσας το οποίο είχε φέρει προς συζήτηση στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Στη συνεδρίαση εκείνη, το Δημοτικό συμβούλιο κάνοντας δεκτή την εισήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου Φώτη Ράρρα, είχε αποφασίσει την αποστολή υπομνήματος προς το Υπουργείο Οικονομικών με το οποίο να ζητά την επανεξέταση όλου του πλέγματος των αντικειμενικών αξιών στην περιοχή του Δήμου Ζίτσας.

Ο Δήμαρχος Ζίτσας με την επιστολή που απέστειλε στον Υπουργό, τον Αναπληρωτή Υπουργό και την Υφυπουργό Οικονομικών και κοινοποιεί προς τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τους Προέδρους της ΚΕΔΕ και της ΠΕΔ Ηπείρου, τους βουλευτές της Π.Ε. Ιωαννίνων και τη Δ/ντρια της Δ.Ο.Υ. Ιωαννίνων, παραθέτει μια σειρά παραδειγμάτων που αποδεικνύουν πως οι διαφορές που υπάρχουν στην τιμή ζώνης μεταξύ των Δήμων Ζίτσας και όμορων Δήμων αδικούν κατάφορα τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που βρίσκονται στα όρια του Δήμου Ζίτσας.

Να σημειωθεί, ότι το Συμβούλιο Επικρατείας στην 2334-2337/20016 απόφασή του, επισημαίνει ότι μεταξύ άλλων ο προσδιορισμός των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων πρέπει να διενεργείται με βάση ενιαία, διαφανή, αρκούντως ορισμένη, πρόσφορη και οικονομετρικά άρτια μεθοδολογία, λαμβάνοντας υπόψη και τη γνώμη του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου.

«Με τις τιμές που ισχύουν σήμερα στις αντικειμενικές αξίες, αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Πλιάκος, επιβαρύνονται κατάφορα οι ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται στα όρια του Δήμου χωρίς οι ιδιοκτησίες τους να έχουν μεγαλύτερη αξία ή να είναι σε πιο προνομιούχες περιοχές από εκείνες άλλων συμπολιτών τους που βρίσκονται ακόμη και μέσα στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων».

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα στην επιστολή, αναφέρονται τα στοιχεία από συμβολαιογραφικές πράξεις, που προσκόμισαν κάτοικοι τα οποία αφορούν μεταβιβάσεις ακινήτων στην Δ.Κ. Ελεούσας, και αποδεικνύουν ότι η αντικειμενική τιμή των ακινήτων είναι τουλάχιστον διπλάσια της πραγματικής τους αξίας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, ακίνητο στην Δ.Κ. Ελεούσας πωλήθηκε έναντι ποσού 19.000 ευρώ, ενώ η αξία του εκτιμήθηκε από την οικεία Δ.Ο.Υ. στο ποσό των 45.000 ευρώ, βάσει της αντικειμενικής αξίας του (διαφορά μεταξύ της αντικειμενικής αξίας και της τιμής πώλησης: 142% στην προκειμένη περίπτωση ενώ σε άλλες περιπτώσεις έως 258%!). Καθίσταται, λοιπόν, προφανές ότι η αντικειμενική αξία των ακινήτων ουδεμία σχέση έχει με την πραγματική αξία τους.

Αντίστοιχες διαφορές προκύπτουν και στους συντελεστές οικοπέδου (Σ.Ο) και τους συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδου (Σ.Α.Ο).

Με την επιστολή του ο κ. Πλιάκος καταθέτει τις προτάσεις που είχαν ψηφιστεί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και ζητά:

1. Να γίνει μείωση των νέων αντικειμενικών αξιών στην περιοχή του Δήμου Ζίτσας, τουλάχιστον σε ποσοστό 30%,

2. Ο Συντελεστής Οικοπέδου (Σ.Ο.) να διαμορφωθεί από 0,10 έως 0,40 τουλάχιστον και

3. Να καταργηθεί η διαφορά της αξίας ανάλογα με την δυνατότητα κατάτμησης του οικοπέδου σε περισσότερα άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα, αφού αυτό αφορά τοπικές κοινότητες με ελάχιστους κατοίκους και χωρίς καμία περαιτέρω δυνατότητα αξιοποίησης του ακινήτου.

«Η επανεξέταση όλου του πλέγματος των νέων αντικειμενικών αξιών στην περιοχή του Δήμου Ζίτσας και η εκλογίκευσή τους με βάση τη δύσκολη οικονομική πραγματικότητα που βιώνουμε θα ανακουφίσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς θα υπάρξει δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών, ενώ ταυτόχρονα θα διορθωθούν οι σημερινές στρεβλώσεις» εξηγεί ο Δήμαρχος Ζίτσας.

 

papastratos300x250