Κυριακή, 22/04/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ελλάδα ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ - Αυξάνεται στο 40% το ποσοστό υποψηφίων κατά φύλο στις εκλογές
ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ - Αυξάνεται στο 40% το ποσοστό υποψηφίων κατά φύλο στις εκλογές Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018 10:26

psifodeltia21 3 18

Με άρθρο που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο «Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας», αυξάνεται το υποχρεωτικό ποσοστό εκπροσώπησης από κάθε φύλο στα ψηφοδέλτια των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το άρθρο 11 του νομοσχεδίου πλέον ο αριθμός των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων από κάθε φύλο (γυναικών και ανδρών) ανέρχεται τουλάχιστον στο 40% του συνολικού αριθμού των μελών του δημοτικού συμβουλίου, αλλάζοντας τις μέχρι τώρα προβλέψεις του Καλλικράτη για εκπροσώπηση των δύο φύλων τουλάχιστον στο ένα τρίτο.

Το εν λόγω νομοσχέδιο είναι σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να εισαχθεί προς ψήφιση μετά τα Πάσχα.

Ωστόσο από τις πρώτες συζητήσεις που έχουν γίνει στο χώρο της Αυτοδιοίκησης θεωρείται ως ανεδαφική μια τέτοια αλλαγή, επειδή δεν θα καταστεί δυνατό να συσταθούν ψηφοδέλτια, ειδικά σε μεσαίους και μικρούς δήμους, καθώς θα είναι δύσκολο να συμπεριληφθούν σ’ αυτά γυναίκες και να εκλεγούν σε ποσοστό 40% στα δημοτικά και τοπικά συμβούλια. Ήδη έχουν κατατεθεί ενστάσεις προς το υπουργείο Εσωτερικών και είναι αβέβαιο αν τελικά θα φτάσει στη Βουλή και ψηφιστεί τελικά η παραπάνω ρύθμιση.

 

papastratos300x250