Σάββατο, 21/04/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ήπειρος Η παρατεταμένη ξηρασία άφησε έντονα τα σημάδια της
Η παρατεταμένη ξηρασία άφησε έντονα τα σημάδια της Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018 10:18

ksirasia21 3 18

Τα πλημμυρικά φαινόμενα δεν επέτρεψαν να καλυφθούν οι απώλειες

Η παρατεταμένη ξηρασία που βίωσε και η Ήπειρος το φετινό καλοκαίρι και φθινόπωρο, άφησε έντονα τα σημάδια της, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχουν καλυφθεί οι απώλειες.

Σύμφωνα με τον Ευάγγελο Νικολάου, διευθυντή της περιφερειακής μονάδας Ηπείρου του ΙΓΜΕ, ότι οι φετινές βροχοπτώσεις από το Νοέμβριο και μετά ήταν πλημμυρικές.

«Μπορεί να έριξε 100 χιλιοστά βροχής σε τρεις ημέρες σε μία περιοχή, όμως η ποσότητα αυτή δεν πέρασε στον υδροφόρα ορίζοντα, αφού το έδαφος δεν προλαβαίνει να την απορροφήσει. Σε συνδυασμό με το ότι το φετινό χειμώνα δεν είχαμε έντονες χιονοπτώσεις έχει ως αποτέλεσμα, ο υδροφόρος ορίζοντας στις περιοχές που παρακολουθούμε, να μην έχει φτάσει στα συνήθη επίπεδα», σημείωσε ο κ. Νικολάου.

Το ΙΓΜΕ στην Ήπειρο έχει εγκαταστήσει ένα δίκτυο 82 σημείων παρακολούθησης του υδροφόρου ορίζοντα, διαμορφώνοντας καθημερινά τη διακύμανση των ποσοτήτων νερού αλλά και των ποιοτικών παραμέτρων.

«Περιμένουμε τον μισό Μάρτιο και ολόκληρο τον Απρίλιο που είναι συνήθως βροχεροί μήνες για να ανακτηθούν και να αναπληρωθούν οι ποσότητες που χάθηκαν με την παρατεταμένη ξηρασία. Στον υδρολογικό κύκλο παρακολουθούμε διαστήματα δεκαετιών, με παρατεταμένη ανομβρία και φαίνεται ότι τώρα βρισκόμαστε σε μία τέτοια περίοδο δύο – τριών ετών που τα φαινόμενα θα είναι αντίστοιχα με αυτά του τελευταίου έτους», σημείωσε ο κ. Νικολάου.

 

papastratos300x250