Τετάρτη, 25/04/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ιωάννινα Ανταλλάσσοντας εμπειρία και βοήθεια, για να σωθούν ανθρώπινες ζωές
Ανταλλάσσοντας εμπειρία και βοήθεια, για να σωθούν ανθρώπινες ζωές Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 20 Μαρτίου 2018 14:55

adalasodas20 3 18

Ανοίγει ο δρόμος για την συνεργασία των Κέντρων Μεταμοσχεύσεων των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων Ιωαννίνων και Πάτρας - Εκκρεμεί μόνο, το «πράσινο φως» από το Υπουργείο Υγείας

Βίκυ Κώστα

Μικρή «ανάσα» για τα Κέντρα Μεταμοσχεύσεων των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων Ιωαννίνων και Πάτρας, θα αποτελέσει η μεταξύ τους συνεργασία που βρίσκεται στα «σκαριά», με στόχο την ενδυνάμωσή τους.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία με παρελθόν και… μέλλον όπως φαίνεται, καθώς η πρόταση που έχει κατατεθεί εδώ και καιρό, έχει ήδη εγκριθεί από τα δύο Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία, την 6η Υγειονομική Περιφέρεια, ενώ θετικά έχει γνωμοδοτήσει και ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων.

Εκκρεμεί μόνο, το «πράσινο φως» από το Υπουργείο Υγείας, με τα μηνύματα για την επικείμενη συνεργασία να είναι ενθαρρυντικά.

Το πρόσφατο «οκ» που δόθηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας Γιώργου Γιαννόπουλου, παρουσία του υποδιοικητή της 6ης ΥΠΕ Δημήτρη Κωστακιώτη, άνοιξε το δρόμο.

Η συνεργασία των Κέντρων Μεταμοσχεύσεων των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων Ιωαννίνων και Πάτρας, που θα τεθεί προς έγκριση από το ΚΕΣΥ και στη συνέχεια για αδειοδότηση από το Υπουργείο, προβλέπει πως η χειρουργική ομάδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων θα παρέχει υποστήριξη στο Κέντρο Μεταμοσχεύσεων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, το οποίο τα τελευταία χρόνια, από χειρουργικής απόψεως, έχει αποδυναμωθεί.

Την ίδια στιγμή, σημαντική θα είναι για το «εδώ» Κέντρο, η συμβολή του επιστημονικά υπεύθυνου του Μεταμοσχευτικού Κέντρου της Πάτρας, Καθηγητή Νεφρολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Δημήτρη Γούμενου.

Δεν είναι τυχαίο, ότι τις πρωινές ώρες της περασμένη Παρασκευής πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεταμόσχευση νεφρού μετά από πολύ καιρό στο νοσηλευτικό ίδρυμα της Πάτρας, από τον κ. Μιχάλη Μήτση, Αναπληρωτή Καθηγητή Χειρουργικής-Μεταµοσχεύσεων και Επιστημονικό Υπεύθυνο της Μονάδος Μεταμοσχεύσεων του Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων και τον κ. Βασίλειο Τάτση, Χειρουργό/συνεργάτη της ίδιας Μονάδος, οι οποίοι μετέβησαν στην Πάτρα για τον σκοπό αυτό.

Ο λήπτης του μοσχεύματος ήταν ένας άνδρας 60 ετών, ο οποίος υποβαλλόταν επί δώδεκα ολόκληρα χρόνια σε αιμοκάθαρση στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στην Νεφρολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών και ο δότης, ένα νεαρό άτομο από την Αθήνα, το οποίο κατέληξε στο Ιατρικό Κέντρο. Η αφαίρεση των οργάνων είχε γίνει το πρωί της Πέμπτης στην Αθήνα.

Η μεταμόσχευση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας που έχει σχεδιαστεί εδώ και τρία χρόνια και πλέον αρχίζει να αποδίδει καρπούς.

Όπως ανέφερε στα «Πρωινά Νέα» ο κ. Μήτσης, εκτιμάται ότι μέσω της συνεργασίας αυτής θα αυξηθεί ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων στις δυο περιοχές και ότι θα διαδοθεί η ιδέα της δωρεάς οργάνων στην ευρύτερη περιφέρεια, δίνοντας δώρα ζωής στους ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια.

Οριακά βιώσιμα τα Κέντρα

Είναι γνωστό πως η χώρα μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις του ευρωπαϊκού χάρτη Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων, με μόλις 4,2 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού ανά έτος (μέσος Ευρωπαϊκός όρος μεγαλύτερος του 15), ενώ παράλληλα τα τελευταία χρόνια παρατηρείται και σημαντική μείωση των αξιοποιούμενων δοτών, με αποτέλεσμα τη δραματική μείωση των μεταμοσχεύσεων, Επιπρόσθετα, το σημερινό καθεστώς διάθεσης των νεφρικών μοσχευμάτων έχει οδηγήσει σε οριακά επίπεδα τη βιωσιμότητα των Κέντρων Μεταμοσχεύσεων, ιδιαίτερα των δύο περιφερειακών Ιωαννίνων και Πάτρας.

Για να δοθεί το «φιλί της ζωής» στα Κέντρα αυτά, θα πρέπει όπως τονίζει ο κ. Μήτσης να επανέλθουμε στο προ του 2011 καθεστώς του «τοπικού νεφρού». Τι σημαίνει αυτό; Ότι όταν γίνεται λήψη των μοσχευμάτων, το ένα από αυτά να παραμένει για αξιοποίηση στο Κέντρο που πραγματοποίησε τη λήψη.

Εξάλλου, η άμεση και αληθινή στήριξη των υπαρχόντων Μεταμοσχευτικών Κέντρων αποτελεί τη μόνη οδό για την αύξηση του αριθμού αλλά τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα.

 

papastratos300x250