Σάββατο, 21/04/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ήπειρος Η θετική απόφαση άνοιξε τον ασκό του Αιόλου
Η θετική απόφαση άνοιξε τον ασκό του Αιόλου Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 20 Μαρτίου 2018 12:53

aiolou20 3 18

Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για τις πέντε μονάδες βιοαερίου στη ΒΙ.ΠΕ. - Με ένδικα μέσα απαντούν ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και ο Δήμος Ζίτσας

Δεν έτεινε ευήκοον ους στις ισχυρές αντιδράσεις η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, εγκρίνοντας τους περιβαλλοντικούς όρους για την εγκατάσταση και λειτουργία πέντε μονάδων βιοαερίου, συνολικής δυναμικότητας 10 MW, εντός της ΒΙ.ΠΕ..

Ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Βασίλης Μιχελάκης, υπέγραψε την περασμένη Παρασκευή τη σχετική απόφαση, παρά τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, του Δημοτικού Συμβουλίου Ζίτσας, του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας και του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων.

Όπως είναι φυσικό, η απόφαση αυτή προκάλεσε ερωτηματικά και δυσαρέσκεια, με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων της Βιομηχανικής Περιοχής και το Δήμο Ζίτσας να προχωρούν άμεσα σε ένδικη προσφυγή, με στόχο την ακύρωσή της,

Ο Σύνδεσμος υποστηρίζει ότι μετά την απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου ότι επεξεργάζεται την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου σχετικά με τη χρήση βιομάζας, βιορευστών και βιοαερίου στην ηλεκτροπαραγωγή, το προφανές ήταν να «παγώσουν» οι διαδικασίες για την αδειοδότηση των πέντε μονάδων βιοαερίου στη Βιομηχανική Περιοχή.

«Δυστυχώς, αντί του προφανούς, υπερίσχυσε το αδιαφανές και το ‘ύποπτο’. Ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Βασίλειος Μιχελάκης υπέγραψε την απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για τις πέντε μονάδες, συνολικής δυναμικότητας 10 MW, κάνοντας δεκτή την κατά πλειοψηφία θετική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης, που αγνόησε τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος της περιφέρειας Ηπείρου, του δήμου Ζίτσας και του Φορέα Διαχείρισης της λίμνης Παμβώτιδος» ,υπογραμμίζει στην ανακοίνωση και καταλήγει «Δηλώνουμε σε κάθε τόνο πως δε θα επιτρέψουμε μια Βιομηχανική Περιοχή, με σημαντικές προοπτικές και δυνατότητα να προσελκύσει νέες και δυναμικές επιχειρήσεις, να μετατραπεί σε μια τεράστια χωματερή κτηνοτροφικών και πτηνοτροφικών αποβλήτων, που είναι προφανές πως θα μεταφέρονται από άλλες περιοχές. Η αντίδραση μας θα είναι άμεση, συντονισμένη και αμείλικτη».

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Λευτ. Αραμπατζής μετέφερε την απορία και αγανάκτηση των μελών του Συνδέσμου κυρίως γιατί δεν αποδείχθηκε ότι υπάρχει μία λογική συνέχεια του κράτους μέσα από το θεσμό των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

«Δεν καταλαβαίνουμε γιατί θα πρέπει να ασχολούμαστε με το θέμα, αφού το σύνολο των φορέων της τοπικής κοινωνίας και η κεντρική διοίκηση συμφωνεί μαζί μας. Τότε, γιατί χρειαζόμαστε την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και γιατί δεν μας ακούει;».

Ο κ. Αραμπατζής ενημέρωσε και τους πέντε βουλευτές των Ιωαννίνων με την υφυπουργό Παιδείας κα Τζούφη να μεταφέρει την άποψη του κ. Βερροιόπουλου από το υπ. Ανάπτυξης, ότι θα πρέπει να κατατεθεί προσφυγή και να ακολουθηθεί ένα αντίστοιχο δεδικασμένο με υπόθεση στην περιοχή του Μεσολογγίου.

«Αυτό θα το κάναμε έτσι κι αλλιώς. Το θέμα είναι γιατί να φτάσουμε εκεί, ενώ θα μπορούσαμε να το αποφύγουμε. Δεν ασχολήθηκε κανείς από την πρώτη στιγμή με ονόματα και την παραφιλολογία που αναπτύχθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα. Από τη στιγμή όμως που η Αποκεντρωμένη δεν έλαβε υπόψιν της τις αντιδράσεις, είμαστε κι εμείς υποχρεωμένοι να σκεφθούμε όλα αυτά που ακούγονται από τον κόσμο για το ποιοι βρίσκονται πίσω από την επένδυση», σημείωσε ο κ. Αραμπατζής.

Ο Δήμος Ζίτσας

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Δήμος Ζίτσας, με τον Δήμαρχο Μιχάλη Πλιάκο να αναφέρει: «Είναι άδικο για την περιοχή. Το έχουμε τονίσει επανειλημμένως προς όλες τις κατευθύνσεις και με αποφάσεις των συλλογικών μας οργάνων. Αφήσαμε, σε όλους όσους ασχολούνται με τα κοινά, το χώρο και το χρόνο ώστε να χειριστούν το θέμα, προκειμένου να μη φτάσουμε στην υπογραφή και την αδειοδότηση. Μετά από αυτή την εξέλιξη θα το διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο. Θα προσφύγουμε σε όλα τα ένδικα μέσα για να καταρρίψουμε την απόφαση. Μερικοί θεωρούν τους πολίτες του Δήμου Ζίτσας πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Τους δηλώνω λοιπόν πως οι πολίτες του Δήμου Ζίτσας όχι μόνο δεν είναι δεύτερης κατηγορίας αλλά έχουν και κρίση και μνήμη. Θυμούνται πολύ καλά πως πριν μερικά χρόνια μία μονάδα βιοαερίου με υποπολλαπλάσια δυναμικότητα, δεν αδειοδοτήθηκε, ενώ σήμερα αδειοδοτούνται και οι πέντε μονάδες. Άραγε τι άλλαξε; Ο χώρος; Εμείς είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε με τις αποφάσεις μας την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής των πολιτών και καλούμε όλους όσοι αναγνωρίζουν το δίκαιο του αιτήματος μας να μας στηρίξουν στον αγώνα που ξεκινάμε μαζί με το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων της ΒΙ.ΠΕ.».

 

papastratos300x250