Σάββατο, 21/04/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ήπειρος «Εθνικό θέμα η φέτα», για τον Αλέκο Καχριμάνη
«Εθνικό θέμα η φέτα», για τον Αλέκο Καχριμάνη Εκτύπωση E-mail
Σάββατο, 17 Μαρτίου 2018 13:58

feta ethniko17 3 18

Κάλεσμα στη σημερινή εκδήλωση - Τι λέει για την Διεπαγγελματική

Εθνικό θέμα, χαρακτήρισε το θέμα της φέτας, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, τονίζοντας ότι είναι ένα προϊόν, που έχει μεγάλη αξία για την Ελλάδα και ειδικά για την Ήπειρο, του οποίου όμως η υπεραξία δεν φαίνεται γιατί κάποιοι χρησιμοποιούν το όνομά της χωρίς όμως να παράγουν πραγματική φέτα, με αποτέλεσμα να πιέζονται οι κτηνοτρόφοι και οι υγιείς επιχειρήσεις.

Η δήλωση έγινε στα πλαίσια της ανοικτής πρόσκλησης προς τους κτηνοτρόφους, αλλά και προς όλους τους πολίτες να προσέλθουν στην ημερίδα για τη φέτα που διοργανώνεται σήμερα Σάββατο στα Ιωάννινα (ξενοδοχείο Du lac, ώρα 10.30 π.μ.) με τη συνεργασία του «Ομίλου Φίλων Φέτας», απηύθυνε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Είναι μια εκδήλωση, που μεταξύ των ομιλητών, είναι και ο ομότιμος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Εμμανουήλ Ανυφαντάκης, που- όπως εξήγησε ο Περιφερειάρχης- συνετέλεσε τα μέγιστα ώστε να καθιερωθεί η φέτα ως Π.Ο.Π.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο περιφερειάρχης, υποστήριξε ότι δεν μπορεί να στηρίζει κερδοσκόπους, αλλά τους κτηνοτρόφους και τις Ηπειρωτικές επιχειρήσεις, που σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ στο σύνολό τους δεν εισάγουν γάλα από το εξωτερικό.

Αναφερόμενος στη Διεπαγγελματική Οργάνωση φέτας, ανέφερε ότι ήταν και είναι υπέρ της δημιουργίας της, προσθέτοντας ότι αυτή ορίζεται από τον Υπουργό, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της λειτουργίας μιας και ενιαίας.

«Πρέπει άμεσα να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, να γίνει η συζήτηση για να μπουν παράμετροι, ώστε να μη επιτρέπεται να χρησιμοποιείται ο κωδικός για τη φέτα που έχουν οι επιχειρήσεις και για τυχόν διακίνηση λευκών τυριών στο εξωτερικό. Και ακόμη να μην επιτρέπεται η παραγωγή απομίμησης φέτας με τη χρήση της τεχνικής της συμπύκνωσης», υπογράμμισε σε άλλο σημείο των δηλώσεων του, καταθέτοντας ως πρόταση και την εφαρμογή ισοζυγίου εκτός από τα προϊόντα ΠΟΠ και για τα άλλα είδη που παράγονται και ειδικά για τα λευκά τυριά» κατέληξε.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

 

papastratos300x250