Τετάρτη, 25/04/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Πολιτισμός ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ - Παραδοσιακοί χοροί την Κυριακή, μοναδικές μελωδίες τη Δευτέρα
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ - Παραδοσιακοί χοροί την Κυριακή, μοναδικές μελωδίες τη Δευτέρα Εκτύπωση E-mail
Σάββατο, 17 Μαρτίου 2018 09:34

festival paradosiakon17 3 18

Πλούσιο και για όλα τα γούστα είναι το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου για το επόμενο τριήμερο.

Χθες Παρασκευή, ξεκίνησε ο τρίτος κύκλος προβολών στο πλαίσιο του θεσμού «Από τις οθόνες του κόσμου», την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί το 2ο Παιδικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών, ενώ θα ακολουθήσει τη Δευτέρα η Συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη και της Έλλης Πασπαλά.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Κωνσταντίνος Γκόγκος, μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Την Κυριακή θα έχουμε τη χαρά να παρακολουθήσουμε το 2ο Παιδικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών.

Μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2017 από το Πνευματικό Κέντρο και το Τμήμα Παραδοσιακών χορών μας και που στόχο έχει την ανάδειξη του πλούσιου υλικού που έχει η πόλη και η περιοχή μας.

Θέλω να σταθώ στο ελπιδοφόρο μήνυμα που εκπέμπουν τα παιδιά μας καθώς χτίζουν με γερά χορευτικά βήματα το χαρακτήρα και το μέλλον τους.

Γιατί τα παιδικά χορευτικά τμήματα, πέρα από το γεγονός ότι κρατάνε ζωντανή την παράδοσή μας, αποτελούν και ένα εξαιρετικό περιβάλλον και παράγοντα για την κοινωνικοποίηση και ενηλικίωση των παιδιών μας», κατέληξε ο κ. Γκόγκος

Στη συνέχεια ο Νίκος Νούσιας και ο Βασίλης Ράπτης, από το Τμήμα Παραδοσιακών χορών του Πνευματικού Κέντρου ανέφεραν το Φεστιβάλ συνεχίζει την πορεία του και φέτος, με την συμμετοχή διαφορετικών τμημάτων και Ομίλων από την προηγούμενη χρονιά.

Ο σχεδιασμός του φεστιβάλ προβλέπει, εφόσον ολοκληρωθεί ένας πρώτος κύκλος παρουσίασης των τοπικών χορευτικών, να συνεχίσει τις παρουσιάσεις της μουσικοχορευτικής παράδοσης της Ελλάδας σε θεματικές ενότητες.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν τα παιδικά τμήματα:

• Τμήμα Παραδοσιακών Χορών Δήμου Ιωαννιτών (Τμήμα Γυμνασίου),

• Πολιτιστικός Σύλλογος Λούτσας,

• Ιωαννίνων, Πολιτιστικός Σύλλογος Λακκωμάτων,

• Πολιτιστικός και Λαογραφικός Οργανισμός «Καλαρρύτες»,

• Αδελφότητα Σαρακατσαναίων Ηπείρου,

• Χορευτικός Όμιλος Σεισμοπλήκτων Συλλόγου Γυναικών Νέου Βελισσαρίου,

• Χορευτικός Όμιλος Ιωαννίνων (Χ.Ο.Ι),

• Αδελφότητα Μεγάλου Περιστερίου «Λάκμος»,

• Τμήμα Παραδοσιακών χορών Δήμου Ιωαννιτών (Τμήματα Δημοτικού)

Θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια της Ελλάδος.

Τη μουσική κάλυψη της εκδήλωσης θα έχουν οι οργανοπαίκτες Κώστας Βέρδης, Φώτης Καραμπάς, Γιώργος Πατσιούρας, Βασίλης Τσίκας, Διαμαντής Παπαναστασίου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 18 Μαρτίου στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας», στις 7 μ.μ. και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Υπεύθυνοι οργάνωσης του Φεστιβάλ είναι οι: Νικόλαος Νούσιας, Βασίλειος Ράπτης και Ηλίας Γκαρτζονίκας, καθηγητές φυσικής αγωγής.

Η συναυλία της Δευτέρας

Στην συνέχεια ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου αναφέρθηκε στη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 19 Μαρτίου, στις 9 μμ.

«Το Πνευματικό Κέντρο έχει τη χαρά και τη τιμή να φιλοξενεί δυο από τις σημαντικότερες Ελληνίδες ερμηνεύτριες του καιρού μας, τη Μαρία Φαραντούρη και την Έλλη Πασπαλά.

Ένα μουσικό ταξίδι με ελληνικούς και ξένους σταθμούς, τραγούδια που αγαπήσαμε, σιγοτραγουδήσαμε και κάποια απ’ αυτά έγραψαν ιστορία.

Τραγούδια από τα «Νέγρικα» του Λοΐζου και του Νεγρεπόντη μέχρι τη μελοποιημένη ποίηση του Μίκη Θεοδωράκη, του Μάνου Χατζιδάκι και του Θάνου Μικρούτσικου και από τις μπαλάντες του Σαββόπουλου και τα ερωτικά της Καραΐνδρου και του Κυπουργού μέχρι και τις μελωδικές στιγμές της Ρεμπούτσικα και του Καλαντζόπουλου.

Ιδιαίτερη αναφορά όμως θέλω να κάνω και στους δυο μουσικούς, Τάκη Φαραζή στο πιάνο και David Lynch στα πνευστά, που συγκαταλέγονται στους κορυφαίους της χώρας μας στο είδος τους και συμπληρώνουν ιδανικά την παράσταση.

Σας περιμένουμε λοιπόν όλους στην Αίθουσα «Βασ. Πυρσινέλλας» την Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018, 9 μμ.» κατέληξε ο κ. Γκόγκος.

 

papastratos300x250