Σάββατο, 21/04/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ήπειρος Αλαλούμ με τους λογαριασμούς ρεύματος στη Θεσπρωτία
Αλαλούμ με τους λογαριασμούς ρεύματος στη Θεσπρωτία Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2018 13:44

REVMA16 3 18

Καταναλωτές φαίνονται ότι δεν εξόφλησαν τον προηγούμενο λογαριασμό και έχασαν την έκπτωση

Πολλές είναι οι περιπτώσεις καταναλωτών στην Θεσπρωτία, οι οποίοι πλήρωσαν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ στο υποκατάστημα των ΕΛΤΑ της περιοχής τους, και τώρα τρέχουν να αποδείξουν ότι τον έχουν εξοφλήσει κανονικά, αφού είδαν στον τρέχον λογαριασμό να υπάρχει μέσα και το ποσό του προηγούμενου, ως ανεξόφλητο!

Οι καταναλωτές όχι μόνο φαίνονται ότι δεν εξόφλησαν τον προηγούμενο λογαριασμό, αλλά έχασαν και την έκπτωση, που δικαιούταν ως συνεπείς καταναλωτές, αφού είχαν πληρώσει εμπρόθεσμα τον λογαριασμό τους.

Το ζήτημα της μη καταχώρησης στο σύστημα πληρωμών της Δ.Ε.Η. λογαριασμών που έχουν πληρωθεί εμπρόθεσμα μέσω των υποκαταστημάτων των ΕΛ.ΤΑ. θέτει ο Βασίλης Γιόγιακας με Ερώτησή του προς τους συναρμόδιους Υπουργούς. Ο βουλευτής Θεσπρωτίας ζητά να ενημερωθεί σχετικά με τις ενέργειες που έχουν αναληφθεί για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα καθώς και για την οριστική τακτοποίηση της απόδοσης από τα ΕΛ.ΤΑ. των εισπραχθέντων λογαριασμών ρεύματος πελατών της Δ.Ε.Η..

Όπως αναφέρει «Καταναλωτές – πελάτες της Δ.Ε.Η. καταγγέλλουν ότι ποσά λογαριασμών ρεύματος που έχουν πληρωθεί εμπρόθεσμα μέσω του δικτύου των ΕΛ.ΤΑ. μεταφέρονται στον επόμενο λογαριασμό ως ανεξόφλητα. Η εγγραφή της οφειλής ως καθυστερούμενης συνεπάγεται την απώλεια της έκπτωσης του 15% που απολαμβάνουν οι συνεπείς στις πληρωμές τους πελάτες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις εκδίδεται από το οικείο υποκατάστημα της Δ.Ε.Η. γραμμάτιο είσπραξης με το οποίο ο καταναλωτής καλείται να πληρώσει μόνο το ποσό του τρέχοντος λογαριασμού, αφαιρουμένου δηλαδή του ποσού του αμέσως προηγούμενου λογαριασμού που σύμφωνα με την απόδειξης είσπραξης από τα ΕΛ.ΤΑ. είχε καταβληθεί εμπρόθεσμα. Στο εν λόγω γραμμάτιο με αιτιολογία ‘είσπραξη έναντι τιμολογίου’ δεν αναγνωρίζεται, ωστόσο, η εμπρόθεσμη εξόφληση του λογαριασμού παρά την έγκαιρη πληρωμή του μέσω ΕΛ.ΤΑ., καθώς αναγράφεται ότι ‘μερική ή εκπρόθεσμη εξόφληση λογαριασμών: α. δεν αποκλείει την επιβάρυνση με τόκους ή και β. δεν αναστέλλει τη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω οφειλής’.

Αν και στελέχη υποκαταστημάτων της Δ.Ε.Η. αναφέρουν ότι η Επιχείρηση έχει ζητήσει από τους πελάτες της να μη χρησιμοποιούν τα σημεία είσπραξης των ΕΛ.ΤΑ. και έχει ενημερώσει τα τελευταία να μην πραγματοποιούν συναλλαγές για λογαριασμό της, έχει αναφερθεί από πελάτες της Δ.Ε.Η. ότι τοπικά υποκαταστήματα της Επιχείρησης ενίοτε αποδέχονται πληρωμές λογαριασμών μέσω του δικτύου των ΕΛ.ΤΑ..

Η μη καταχώρηση από το σύστημα πληρωμών της Δ.Ε.Η. της εμπρόθεσμης εξόφλησης λογαριασμών μέσω των υποκαταστημάτων των ΕΛ.ΤΑ. και η συνακόλουθη απώλεια της έκπτωσης συνέπειας επιφέρει ταλαιπωρία στους καταναλωτές, ενδεχόμενη διακοπή ηλεκτροδότησης χωρίς ευθύνη τους και οικονομική επιβάρυνση των συνεπών πελατών».

 

papastratos300x250