Κυριακή, 22/04/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ελλάδα Τα δημόσια ΚΤΕΟ θα λειτουργούν ως… επιχειρήσεις
Τα δημόσια ΚΤΕΟ θα λειτουργούν ως… επιχειρήσεις Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2018 12:44

dimosia kteo15 3 18

Καταγγελία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας για την μετατροπή τους σε ανώνυμες εταιρείες

Τη μετατροπή των Δημοσίων ΚΤΕΟ σε ανώνυμες εταιρείες, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας.

Αυτό προβλέπει το Άρθρο 53, Παράγραφος 2 του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, με τίτλο «Ρυθμίσεις Θεμάτων Μεταφορών», που επεξεργάζεται από την αρμόδια Επιτροπής της Βουλής, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας.

Επίσης, με την Παράγραφο 1 του ίδιου Άρθρου, με απόφαση Περιφερειακού Συμβουλίου καθορίζονται τα τέλη ελέγχου, η οποία και εγκρίνεται από το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών.

Προβλέπεται δηλαδή τα δημόσια ΚΤΕΟ να λειτουργούν ως επιχειρήσεις, με τη σφραγίδα της σχέσης «κόστους - οφέλους», όπως σημειώνει η Ομοσπονδία και προσθέτει: «Η κυβέρνηση αντί να αναβαθμίσει και να επεκτείνει την λειτουργία των δημόσιων ΚΤΕΟ, αντί να πάρει μέτρα ώστε να εξασφαλίζεται ο τεχνικός έλεγχος των οχημάτων και μάλιστα δωρεάν ή έστω με συμβολικό τίμημα για τους εργαζομένους, τους χαμηλοσυνταξιούχους και γενικά τα φτωχά λαϊκά στρώματα, προωθεί και μέσα από αυτό το νομοσχέδιο την λειτουργία άλλης μιας αρμοδιότητας των Περιφερειών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με στόχο την εκχώρηση-ιδιωτικοποίησή της.

Παραπέμπει μάλιστα για την τύχη των εργαζομένων των ΚΤΕΟ σε ΚΥΑ των υπουργών Εσωτερικών και Υποδομών & Μεταφορών.

Θέτει επίσης μια πρωτοφανή διαδικασία για όσους προβάλουν τον ‘αυτοδιοικητικό’ χαρακτήρα των ΟΤΑ, με την απαίτηση έγκρισης του Υπουργού Υποδομών & Μεταφορών.

Η αναδιάρθωση αυτή αποτελεί συνέχεια της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, που μέσα από την «πιστοποίηση» και την ‘διαπίστευση’ των λειτουργιών των ΚΤΕΟ οδήγησαν στο κλείσιμο τα περισσότερα δημόσια ΚΤΕΟ.

Και όσα λειτουργούν αντιμετωπίζουν την υποστελέχωση μέσα από την ‘απαγόρευση’ των προσλήψεων, τα χαράτσια και την ανταποδοτικότητα, που είναι νομοθετημένη στον τομέα αυτό.

Οι μάσκες έπεσαν και αποδεικνύεται ο κεντρικός σχεδιασμός για την απαξίωση και συρρίκνωση του δημόσιου τομέα. Οι έμμεσες και άμεσες ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών του δημοσίου, η υποστελέχωση και η απουσία προσλήψεων, η υποχρηματοδότηση το αντικρουόμενο θεσμικό πλαίσιο και άλλα, αποδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο τον στόχο των κυβερνητικών επιλογών».

Κλείνοντας, η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας, ζητά την απόσυρση της διάταξης – άρθρου, το άνοιγμα όλων των δημοσίων ΚΤΕΟ και παράλληλα να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να πάρουν την πιστοποίηση που απαιτείται, την ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα τους και τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, ώστε να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες προς τους πολίτες, τη μείωση τους κόστους τεχνικού ελέγχου και δωρεάν έλεγχο για τους ανέργους, χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους και την επέκταση του κοινωνικού ρόλου των ΚΤΕΟ στην ενημέρωση και την εκπαίδευση για το μεγάλο θέμα της οδικής ασφάλειας.

ΒΙΚΥ ΚΩΣΤΑ

 

papastratos300x250