Πέμπτη, 24/05/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ιωάννινα Η υγρή βιοψία ανοίγει νέους ορίζοντες για τους ασθενείς
Η υγρή βιοψία ανοίγει νέους ορίζοντες για τους ασθενείς Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 13 Μαρτίου 2018 14:42

ppgni13 3 18

Ζητούμενο η ένταξη των εξετάσεων πλάσματος στο δημόσιο σύστημα Υγείας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

Πραγματικότητα είναι για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, η δυνατότητα πραγματοποίησης υγρών βιοψιών όπως ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ογκολογίας Γιώργος Πενθερουδάκης, παρουσιάζοντας τα νέα δεδομένα και τις νέες δυνατότητες που ανοίγονται για τους ογκολογικούς ασθενείς της περιοχής μας.

Πιο συγκεκριμένα, η Ογκολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, το Εργαστήριο Κλινικής Χημείας (Βιοχημικό Εργαστήριο) και το Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής έχουν εγκαταστήσει εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας για την ανίχνευση μεταλλάξεων σε πλάσμα (υγρές Βιοψίες) και ιστό, οι οποίες επιτρέπουν την ανάπτυξη εξατομικευμένων θεραπευτικών προσεγγίσεων στην Ογκολογία.

Ο κ. Πενθερουδάκης, ξεκαθάρισε ότι η βιοψία εξακολουθεί και είναι σημαντική, αυτό που διαφοροποιείται είναι ότι η βιοψία μπορεί πια να γίνει μια φορά και από εκεί και έπειτα με απλή αιμοληψία να μπορούν να διαπιστώσουν οι επιστήμονες, τις διαφοροποιήσεις του καρκίνου και να κάνουν στοχευτικές θεραπείες με διαφορετικά φαρμακευτικά σχήματα. «Η ερευνητική κατεύθυνση των Υγρών Βιοψιών προσφέρει την δυνατότητα μη παρεμβατικής και εύκολα αναπαραγώγιμης μελέτης μοριακών στόχων του καρκίνου και πιστεύεται ότι θα αποτελέσει αιχμή του δόρατος για την προσωποποιημένη ιατρική» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Πενθερουδάκης.

Ο κ. Πενθερουδάκης δοθείσης της ευκαιρίας θέλησε να ξεκαθαρίσει μια παράμετρο που έχει να κάνει με έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη και που αφορά την διάγνωση καρκίνων με απλή εξέταση αίματος. Όπως ανέφερε, η όλη διαδικασία είναι σε ερευνητικό επίπεδο: «Ακόμη είναι σε ερευνητικό επίπεδο» είπε ξεκάθαρα.

Υπερευαίσθητη τεχνική BEAMing digital PCR και πιστοποίηση από το Center of Excellence

Στο Παθολογοανατομικό Εργαστήριο χρησιμοποιείται η πλατφόρμα Cobas v2 της Roche για την μελέτη μεταλλάξεων σε νεοπλασματικό ιστό, η οποία θα ξεκινήσει άμεσα. Παράλληλα, το Βιοχημικό Εργαστήριο (Εργαστήριο Κλ. Χημείας) χρησιμοποιεί τις πλατφόρμες Cobas v2 και BEAMing Digital PCR για την ανίχνευση ογκοπροαγωγών μεταλλάξεων σε ελεύθερο νεοπλασματικό DNA (cell free DNA) πλάσματος, που λαμβάνεται από τον ασθενή με αιμοληψία περιφερικού αίματος.

Η Μονάδα Υγρής Βιοψίας του ΠΓΝΙ με την συνεργασία και στήριξη της Ογκολογικής Κλινικής και της Διοίκησης του ΠΓΝΙ είναι το μόνο δημόσιο κέντρο στην Ελλάδα που θα εφαρμόσει την υπερευαίσθητη τεχνική της BEAMing digital PCR και έχει πάρει πιστοποίηση Center of Excellence» ανέφερε η κα. Αγγελική Μαγκλάρα επίκουρος Καθηγήτρια.

Σε πρώτη φάση οι μελετούμενες μεταλλάξεις είναι των γονιδίων EGFR και KRAS, NRAS, τα οποία έχουν κλινική χρησιμότητα για την επιλογή στοχευτικών φαρμάκων, με προοπτική να επεκταθεί προς κλινικές και ερευνητικές κατευθύνσεις και σε άλλα γονίδια.

Με την εγκατάσταση τουεξοπλισμού, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο παρέχει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη διάγνωση, και θεραπεία των ογκολογικών ασθενών και γίνονται μέτοχοι σε έρευνα αιχμής στην εξατομικευμένη ιατρική. Η καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομικής Άννα Μπατιστάτου αναφέρθηκε σε αυτή την εξέλιξη που ανοίγει νέους δρόμους ενώ στάθηκε και στην σημασία της άριστης συνεργασίας μεταξύ των τμημάτων που εμπλέκονται.

Το κόστος

Ο κ. Πενθερουδάκης στάθηκε στο μεγάλο επίδικο που είναι και στόχος για τους επιστήμονες. Όπως ανέφερε η ανίχνευση μεταλλάξεων σε ιστό είναι δωρεάν καθώς εντάσσεται στο πρόγραμμα της δημόσιας Υγείας. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για το πλάσμα, και αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο καθώς διεκδικούν την ένταξή του ώστε να μην επιβαρυνθεί κανένας ασθενής: «Μέχρι στιγμής καλύπτεται το κόστος από ερευνητικά προγράμματα. Ωστόσο διεκδικούμε να ενταχτεί και να είναι δωρεάν για τους ασθενείς», κατέληξε ευχαριστώντας δημόσια την διοίκηση του ΠΓΝΙ αλλά και την επιστημονική ομάδα.

 

papastratos300x250