Πέμπτη, 24/05/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ιωάννινα ΜΟΝΑΔΕΣ ΒΙΟΑΕΡΙΟΥ - Μετάθεση ευθυνών από το Υπουργείο, επιφυλάξεις από το ΠΕΣΠΑ
ΜΟΝΑΔΕΣ ΒΙΟΑΕΡΙΟΥ - Μετάθεση ευθυνών από το Υπουργείο, επιφυλάξεις από το ΠΕΣΠΑ Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 13 Μαρτίου 2018 13:44

vioaerio13 3 18

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας, μεταθέτει την ευθύνη για τις μονάδες βιοαερίου στη ΒΙΠΕ, ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος.

Στην απάντησή σου σε αναφορά του βουλευτή Ιωαννίνων Κώστα Τασούλα, τονίζεται πως «η δημιουργία κάθε μονάδας βιοαερίου πρέπει να γίνεται διασφαλίζοντας την προστασία του περιβάλλοντος», πως οι μονάδες αυτές πρέπει να αξιοποιούν «τοπικές πρώτες ύλες» για να καταλήξει ότι το ΥΠΕΝ επεξεργάζεται την αναμόρφωση του σχετικού θεσμικού πλαισίου με στόχο τη μεγιστοποίηση του κοινωνικού οφέλους, την προστασία του περιβάλλοντος και την απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας των έργων βιομάζας/βιοαερίου/βιορευστών . «Τέλος σας γνωρίζουμε ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις και πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΕΝ διαμόρφωσαν ένα καθεστώς προβληματικό για επενδύσεις ΑΠΕ, το οποίο η παρούσα κυβέρνηση ανέλαβε να επιλύσει με κάθε νόμιμο μέσο, δεδομένων των νομικών και διοικητικών περιορισμών της ισχύουσας νομοθεσίας. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αντιλαμβανόμενο ότι ο σχεδιασμός των χρήσεων γης είναι απαραίτητος όχι μόνο για να αποφεύγονται οι συγκρούσεις αλλά και για να ενισχυθεί η θετική αλληλεπίδραση των διαφόρων οικονομικών δραστηριοτήτων προς όφελος του φυσικού περιβάλλοντος και των πολιτών, έχει αναλάβει τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες. Στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο ετοιμάζει ένα νέο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ, το οποίο (παράλληλα με τις άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το ΥΠΕΝ ώστε να υφίσταται το απαραίτητο περιβαλλοντικό και χωροταξικό θεσμικό πλαίσιο για την αειφόρο ανάπτυξη της χώρας) θα επιλύσει χρόνια προβλήματα, με γνώμονα την ενθάρρυνση και προώθηση επενδύσεων στον τομέα αυτό και με έμφαση στην περιβαλλοντική προστασία και την κοινωνική αποδοχή» όπως σημειώνεται.

Από την άλλη πλευρά ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας, αναφέρει πως το ΠΕΣΠΑ που συνεδρίασε στις 18-1-2018 δεν έχει εκδώσει γνωμάτευση επί του θέματος, παραδεχόμενος ότι για τις εν λόγω μονάδες «προκύπτουν δεδομένα που χρήζουν ιδιαίτερης τεκμηρίωσης».

«Κατόπιν των ανωτέρω είναι προφανές πως ούτε οι υπουργικές κατευθύνσεις περί προστασίας του περιβάλλοντος και κοινωνικής αποδοχής, ούτε οι γνωματεύσεις των αρμοδίων επιτροπών της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ζίτσας συνηγορούν για την αδειοδότηση αυτών των μονάδων, που ουσιαστικά υποκρύπτουν μία μονάδα 10 MW και αναμένουμε το ΠΕΣΠΑ και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση να πράξουν αναλόγως προστατεύοντας τη νομιμότητα, το περιβάλλουν και τη δημόσια υγεία» σημειώνει ο κ. Τασούλας.

 

papastratos300x250