Τετάρτη, 23/05/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ιωάννινα Διετής έρευνα για τη διάσωση της λίμνης
Διετής έρευνα για τη διάσωση της λίμνης Εκτύπωση E-mail
Σάββατο, 10 Μαρτίου 2018 14:46

psari10 3 18

«Πράσινο φως» από τη Διεύθυνση Διαχείρισης Δασών, στην πρόταση του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας – Στο επίκεντρο η ιχθυοπανίδα και ιδιαίτερα ο πληθυσμός της ηπειρώτικης Τσίμας

Βίκυ Κώστα

Προαπαιτούμενο για την υποβολή πρότασης στο ΠΕΠ Ηπείρου προς χρηματοδότηση, αποτελούσε η χορήγηση άδειας ερευνών στον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας, ο οποίος σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, τον Δήμο Ιωαννιτών και Πανεπιστημιακά ιδρύματα (π.χ. Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων) θα μελετήσει την ανάσχεση της περιβαλλοντικής υποβάθμισης της λίμνης, με απώτερο στόχο τη σταδιακή αποκατάσταση του διαταραγμένου οικοσυστήματός της.

Οι προσπάθειες που καταβάλλει ο Φορέας για την «ανάνηψη» της λίμνης από τις δραστηριότητες που την «πλήγωσαν» κατά το παρελθόν, αλλά και όσες συνεχίζουν να την επιβαρύνουν, συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και προς όλες τις κατευθύνσεις.

Το «πράσινο φως» άναψε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διαχείρισης Δασών, Δημήτρης Γερμανός και μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται η ένταξη της πρότασης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, ώστε τον Μάιο να ξεκινήσει η έρευνα, η οποία θα διαρκέσει έως τον Απρίλιο του 2010.

Πιο συγκεκριμένα, θα ερευνηθούν σημαντικοί βιοτικοί παράμετροι της λίμνης Παμβώτιδας με έμφαση στη διερεύνηση της κατάστασης των ιχθυοπληθυσμών ιδιαίτερα δε των πληθυσμών της ηπειρώτικης Τσίμας (Pelasgus epiroticus) σε ρέοντα ύδατα και υδατοσυλλογές στην ευρύτερη περιοχή ευθύνης του ΦΔΛΠ προτείνοντας μέτρα ενίσχυσης των πληθυσμών τους.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, οι δράσεις που θα πραγματοποιηθούν, έχουν σαν στόχο:

1. τη διερεύνηση επιλεγμένων βιοτικών παραμέτρων του οικοσυστήματος της Λίμνης Παμβώτιδας ώστε να διευκρινιστεί ο ρόλος τους στο οικοσύστημα και να γίνουν γνωστές οι τροφικές σχέσεις

2. την αντιμετώπιση του προβλήματος της αύξησης των φυτοπλαγκτονικών οργανισμών και ιδιαίτερα των κυανοβακτηρίων. Να σημειωθεί, ότι τα τελευταία χρόνια, καταγράφεται μεγάλη άνθιση του φυτοπλαγκτού ακόμη και στην καρδιά του φθινοπώρου, ενώ οι μετρήσεις δείχνουν υψηλές συγκεντρώσεις θρεπτικών ουσιών, χλωροφύλλης και κυανοβακτηρίων, που αποτελούν ένδειξη υποβάθμισης.

Η ρηχή Παμβώτιδα είναι επιβαρυμένη, ως αποτέλεσμα της ρύπανσης από αστικά λύματα και τη γεωργική δραστηριότητα.

3. την εφαρμογή επιλεκτικής αλιείας των ζωοπλαγκτονοφάγων ειδών, με στόχο τη μείωση της αφθονίας των ζωοπλαγκτοφάγων ειδών ιχθύων, έτσι ώστε να περιοριστεί η πίεση επί του ζωοπλαγκτού και κατά συνέπεια να αυξηθεί η θήρευση επί των φυτοπλαγκτονικών οργανισμών,

4. τη μελέτη της εξάπλωσης και της κατάστασης των πληθυσμών της ηπειρώτικης Τσίμας (Pelasgus epiroticus) σε ρέοντα ύδατα και υδατοσυλλογές στην ευρύτερη περιοχή ευθύνης του ΦΔΛΠ και τον καθορισμό και την εφαρμογή μέτρων ενίσχυσης των πληθυσμών της.

Τα είδη που θα μελετηθούν στην περιοχή ευθύνης του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας, κατά το χρονικό διάστημα 24 μηνών (Μάιος 2018 - Απρίλιος 2020), με μηνιαίες δειγματοληψίες κατά τη διάρκεια του 1ου έτους και διμηνιαίες κατά τη διάρκεια του 2ου έτους, είναι:

• Pelasgus epirotίcus (Epirus minnow)

• Rutilus panosi (Roach)

• Cyprinus carpio (common carp).

Σε δεύτερη φάση, θα υλοποιηθεί και ο εκσυγχρονισμός του Μουσείου του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης, στο Νησάκι.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της έρευνας συστάθηκε και ερευνητική ομάδα, η οποία αποτελείται από τους: Καθηγητής Ιωάννης Λεονάρδος, Ιερεμίας Χουσίδης, ερευνητής και Ντάκης Αλέξανδρος, ερευνητής και από τον Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης τους: Βασίλης Κουρούτος, βιολόγος, Παναγιώτης Νήτας, Αγρο-Οικολόγος, Κατερίνα Χιωτέλλη, Γεωπόνος, Βαρβάρα Νούτσου, Χωροτάκτης Μηχανικός, Χρήστος Φελιάς, Παύλος Σώζος και Σωτήρης Σίμος.

Η «μαρίδα της λίμνης»

Μιλώντας στα «Πρωινά Νέα», η Συντονίστρια του Φορέα που αποτελεί και μέλος της ερευνητικής ομάδας Κατερίνα Χιωτέλλη, έκανε λόγο για μια σημαντική πρόταση, καθώς μέχρι σήμερα για την ιχθυοπανίδα της λίμνης, δεν έχουν διενεργηθεί πολλές έρευνες. Στο επίκεντρο, τίθεται η ηπειρώτικη Τσίμα γνωστή και ως η «μαρίδα της λίμνης», το ενδημικό είδος ψαριού που υπήρχε σε αφθονία στη λίμνη Παμβώτιδα Ιωαννίνων και παλαιότερα ψαρεύονταν σε μεγάλες ποσότητεs, ωστόσο την τελευταία δεκαετία αγνοείται η… τύχη του.

Σύμφωνα με την κα Χιωτέλλη, ο πληθυσμός της Τσίμας έχει καταρρεύσει και μέσω της έρευνας, θα εξεταστεί κατά πόσο έχει μειωθεί ο πληθυσμός της, ώστε να σχεδιαστούν δράσεις για να σταματήσει η μείωσή της και να μην εξαφανιστεί.

Πιθανότερες αιτίες μείωσης του πληθυσμού, σύμφωνα με τους ειδικούς, εντοπίζονται στην ποιότητα του νερού, στην υποβάθμιση των φυσικών πεδίων αναπαραγωγής, αλλά και στον ανταγωνισμό με άλλα είδη.

 

papastratos300x250