Τετάρτη, 25/04/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Πολιτισμός Περισσότεροι επισκέπτες, μέσω της ανάδειξης των ποιοτικών χαρακτηριστικών
Περισσότεροι επισκέπτες, μέσω της ανάδειξης των ποιοτικών χαρακτηριστικών Εκτύπωση E-mail
Σάββατο, 10 Μαρτίου 2018 11:43

arxaiologiko10 3 18

100.000 άτομα ο αριθμός όσων πέρασαν την πύλη του Αρχαιολογικού Μουσείου, από την επανέκθεση

Να διευρύνει το διάλογο με την αρχαιότητα και να προσελκύσει ακόμη περισσότερους επισκέπτες μέσα από θεματικές και περιοδικές εκθέσεις, στοχεύει το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων.

Φέτος συμπληρώνονται δέκα χρόνια λειτουργίας από την επανέκθεση που έγινε το Νοέμβριο του 2008 στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ.

Μία δεκαετία συνεχούς ανοδικής πορείας για το Μουσείο που αποτελεί από μόνο του ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονήματα της χώρας.

Σε έναν σύντομο απολογισμό της δεκαετούς λειτουργίας από την επανέκθεση η Εφορεία Αρχαιοτήτων υλοποίηση 17 περιοδικές εκθέσεις, εξέδωσε πέντε καταλόγους και 37 εκπαιδευτικά προγράμματα. Επίσης ενημερωτικό φυλλάδιο για το Μουσείο εκδόθηκε και διατίθεται σε έξι γλώσσες, ενώ λειτουργεί ψηφιακή ξενάγηση.

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα όμως είναι και τα στοιχεία για την επισκεψιμότητα του Αρχαιολογικού Μουσείου, το οποίο επισκέφθηκαν 100.000 άτομα από την επανέκθεση.

Σύμφωνα με τον Έφορο Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Κ. Σουέρεφ, στόχος της Εφορείας Αρχαιοτήτων όπως σημείωσε είναι η δημιουργία ενός δικτύου, ώστε το Μουσείο να αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

«Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του Μουσείου είναι αυτά που θα πρέπει να αναδείξουμε, χωρίς να είναι αυτοσκοπός η επισκεψιμότητα. Παρόλα αυτά από το 2011 και έπειτα η επισκεψιμότητα έχει τετραπλασιαστεί και ο πήχης έχει ανέβει ψηλά. Στόχος μας στο επίπεδο της επισκεψιμότητας θα μπορούσε να είναι, να φτάσουμε στο αντίστοιχο επίπεδο του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης, δηλαδή 60.000 επισκέπτες σε ένα έτος», σημείωσε ο κ. Σουέρεφ.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, προγραμματίζει εκδηλώσεις και δράσεις στο πλαίσιο της επετείου της δεκαετίας από την Επανέκθεση:

- Ειδικό λογότυπο, συλλεκτικό γραμματόσημο και αναγνωστική σφραγίδα.

- Νέα εκπαιδευτικά προγράμματα για διαφορετικές ομάδες κοινού.

- Διαδικασία ένταξης στον Κατάλογο «Μνήμη του Κόσμου» της UNESCO των χρηστηρίων μολύβδινων ελασμάτων της Δωδώνης, εκ των οποίων άνω των 2.000 φυλάσσονται στις Συλλογές του ΑΜΙ.

- Περιοδική έκθεση «Η Χάρτα του Ρήγα στο Καπέσοβο», σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και την Πασχάλειο Σχολή Καπεσόβου.

- Περιοδική έκθεση «Στην καρδιά του Μάη του ’68», σε συνεργασία με τη Photometria, International Photography Festival.

- Περιοδική έκθεση «Και τα δέντρα στο Μουσείο;», σε συνεργασία με τον εικαστικό Πέρο Μπέχλη.

- Περιοδική έκθεση «Αρμονικές Χαράξεις από το αρχείο του Βασιλείου Κουρεμένου», σε συνεργασία με τη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων.

- Περιοδική έκθεση «Έρια. Κτηνοτρόφοι της αρχαίας Ηπείρου», σε συνεργασία με διάφορους φορείς.

- Περιοδική έκθεση «Ευεργεσία», σε συνεργασία με διάφορους φορείς.

- Περιοδική έκθεση «Η Δωδώνη και η Δύση», σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια του Salerno, και του Lecce, στα Αρχαιολογικά Μουσεία της Νάπολης, του Τάραντα και του Ρηγίου της Καλαβρίας.

- Περιοδική έκθεση «Το χρυσό στεφάνι και η φιάλη της αρχαιοκαπηλίας».

- Περιοδική έκθεση «Αναφορά στην αρχαιολόγο Ιουλία Βοκοτοπούλου».

- Νέα μόνιμη προθήκη «Επιλογή από τη Συλλογή Μπούζα».

- Διαλέξεις, σε συνεργασία με την Εταιρεία των Φίλων του ΑΜΙ.

Περιοδική Έκθεση για τη «Xάρτα του Ρήγα»

Στο μεταξύ, αύριο Κυριακή και ώρα 11.30 εγκαινιάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων η περιοδική έκθεση «Η Xάρτα του Ρήγα στο Καπέσοβο. 220 χρόνια από την έκδοσή της (Βιέννη 1797)». Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο Ομότιμος Καθηγητής του ΑΠΘ και Πρόεδρος της Επιτροπής για τη Χαρτογραφική Κληρονομιά στην Ψηφιακότητα της Διεθνούς Χαρτογραφικής Ένωσης (ICA) κ. Ευάγγελος Λιβιεράτος, με θέμα: «Τα αινίγματα της Χάρτας: Μία άλλη ανάγνωση της Χάρτας του Ρήγα».

Η έκθεση διοργανώνεται με αφορμή τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 10 ετών από την Επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων. Το αντίτυπο της Χάρτας του Ρήγα θα πλαισιώνουν χάρτες, παλαίτυπα εποχής και νομίσματα από τις Συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων, τα οποία απεικονίζονται σε αυτήν.

Ο Έφορος Αρχαιοτήτων Κ. Σουέρεφ στάθηκε στη σημαντική προσωπικότητα του Ρήγα που ανέδειξε την Ήπειρο και το Καπέσοβο μέσα από τη Χάρτα, αναδεικνύοντας ουσιαστικά το εύρος της ελληνικότητας και της συνέχειας και προϊδεάζοντας για την ελληνική επανάσταση.

Ένα έργο πρωτοποριακό για την εποχή που δημιουργήθηκε είναι η Χάρτα του Ρήγα σύμφωνα με την διευθύντρια της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης ΒαΐαΟικονομίδου.

Θερμές ευχαριστίες τέλος εξέφρασε ο κ. Σουέρεφ προς την Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη και προς τον ομότιμο καθηγητή Απόστολο Κατσίκη για τη βοήθειά τους.

 

papastratos300x250