Τετάρτη, 23/05/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ιωάννινα Ηλεκτρονικός φάκελος για κάθε πολίτη, στις ΤΟ.Μ.Υ.
Ηλεκτρονικός φάκελος για κάθε πολίτη, στις ΤΟ.Μ.Υ. Εκτύπωση E-mail
Σάββατο, 10 Μαρτίου 2018 13:39

fakelos10 3 18

Πριν το Πάσχα θα τεθεί σε λειτουργία και η δεύτερη δομή, στη Ν. Ζέρβα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

Κάλεσμα στους πολίτες να εγγραφούν και να αποκτήσουν τον δικό τους ιατρικό ηλεκτρονικό φάκελο απεύθυνε από τα Γιάννενα, ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Τάκης Νικολόπουλος.

Ο κ. Νικολόπουλος, επισκέφθηκε την Μονάδα Αναφοράς του ΠΕΔΥ προκειμένου μαζί με το τεχνικό κλιμάκιο να δει και από κοντά την λειτουργία της νέας- πρώτης, Τοπικής Μονάδας Υγείας (ΤΟΜΥ).

Όπως ανέφερε μέσα στο επόμενο διάστημα και πιθανά πριν το Πάσχα θα τεθεί σε λειτουργία και η δεύτερη ΤΟΜΥ στην Ν. Ζέρβα εκεί όπου στεγαζόταν το ΚΕΠ του Δήμου έπειτα από παραχώρηση του κτηρίου από τον δήμο Ιωαννιτών.

Ο κ. Νικολόπουλος αναφέρθηκε και στο συνολικό σχεδιασμό που προβλέπει λειτουργία ΤΟΜΥ στην περιοχή των Αμπελοκήπων εκεί όπου είναι τα εργαστήρια του ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά και λειτουργία σε Κουραμπά, Ανατολή και στην περιοχή Σεισμοπλήκτων- Σταυρακίου για να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερα οικοδομικά τετράγωνα.

Τι θα καλύπτει…

Ο κ. Νικολόπουλος αναφέρθηκε στις δυνατότητες αλλά και στο σχεδιασμό των ΤΟΜΥ. Όπως ανέφερε η κάθε μια μονάδα θα καλύπτει τουλάχιστον 10.000 έως 15.000 πολίτες και 1500 παιδιά. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα ηλεκτρονικό ιατρικό αρχείο για τον κάθε πολίτη και να αποτελέσει τον πρώτο σταθμό ιατρικής φροντίδας ώστε και ο πολίτης να εξυπηρετείται άμεσα αλλά και τα νοσοκομεία να αποσυμφορηθούν και να μην δέχονται όλο αυτό τον αριθμό πολιτών που τώρα εξυπηρετούν.

«Θέλουμε να προάγουμε την υγεία και κυρίως την δημόσια υγεία», είπε μεταξύ άλλων, θέλοντας να αναδείξει την στόχευση του υπουργείου Υγείας.

Ηλεκτρονικός φάκελος υγείας

Πέραν των τυπικών στοιχείων που πρέπει να αναγράφονται στο σύστημα (ΑΜΚΑ, ονοματεπώνυμο και πιθανώς διαγνωσμένες παθήσεις) στον ηλεκτρονικό φάκελο είναι εμφανές σε ποίους γιατρούς έχει απευθυνθεί ο ασφαλισμένος, τι πράξεις έχουν συνταγογραφηθεί και ποιες έχουν γίνει και πότε, τα αποτελέσματά τους κλπ. Σημαντικό σημείο μάλιστα αποτελεί η συγκατάθεση του ασθενή στην πρόσβαση του γιατρού στα στοιχεία του φακέλου υγείας του. Η συγκατάθεση δίνεται ηλεκτρονικά και επιβεβαιώνεται από το σύστημα. Ο Ηλεκτρονικός Φάκελος είναι έτοιμος για εφαρμογή και οι όποιες αλλαγές, θα εντάσσονται σταδιακά, καθώς εξασφαλίσθηκε ήδη διετής επιπλέον χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ για τη βελτίωσή του ώστε να πάρει καταληκτική μορφή.

Τέλος, ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ αναφέρθηκε και στην Μονάδα Αναφοράς λέγοντας ότι στόχος είναι να εξοπλιστεί τόσο σε εργαστηριακό επίπεδο όσο και σε προσωπικό. Ο κ. Νικολόπουλος, εξήγησε ότι στο επόμενο διάστημα θα γίνουν οι αναγκαίες προμήθειες τόσο σε εξοπλισμό όσο και σε προσωπικό, ξεκαθαρίζοντας ότι προτεραιότητα θα δοθεί στις απεικονιστικές εξετάσεις και στην στελέχωση με γιατρούς ειδικοτήτων.

 

papastratos300x250