Κυριακή, 22/04/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ελλάδα Θα αργήσουν να δουν… άσπρη μέρα, νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Θα αργήσουν να δουν… άσπρη μέρα, νοικοκυριά και επιχειρήσεις Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 07 Μαρτίου 2018 12:00

epixeiriseis7 3 18

Το ισοζύγιο στη λειτουργία νέων επιχειρήσεων είναι μεγαλύτερο από τα λουκέτα, το θέμα όμως είναι η βιωσιμότητά τους

Τουλάχιστον δύο ακόμη χρόνια καθυστέρησης στην βελτίωση των συνθηκών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά «βλέπει» η ΓΣΕΒΕΕ.

Αυτό, τόνισε από τα Γιάννενα όπου βρέθηκε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθάς.

Αναφορικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες χαρακτηρίζει αναγκαίες η ΓΣΕΒΕΕ αυτές εντοπίζονται σε τρία βασικά ζητήματα, στην υπερφορολόγηση, την υπερχρέωση και τη ρευστότητα.

«Εάν το πολιτικό σύστημα δεν καταφέρει να επιλύσει αυτά τα δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας δεν μπορούμε να περιμένουμε βελτίωσή της. Το ισοζύγιο στη λειτουργία νέων επιχειρήσεων είναι μεγαλύτερο από τα λουκέτα, το θέμα όμως είναι η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Πριν από την κρίση οι επιχειρήσεις που άνοιγαν, μπορεί να έμεναν σε λειτουργία πέντε έως επτά χρόνια. Την περίοδο της κρίσης η πλειονότητα των επιχειρήσεων που άνοιξε δεν ξεπέρασε τους 12 μήνες λειτουργίας», σημείωσε ο κ. Καββαθάς, προσθέτοντας πως η περίοδος της κρίσης και οι συνθήκες δημιούργησαν μία νέα κατηγορία επιχειρηματιών.

«Από τις 670.000 επιχειρήσεις της χώρας, μόνον στις 250.000 έχουμε εργοδότες, ενώ οι υπόλοιποι είναι αυταπασχολούμενοι. Έχουμε να κάνουμε με μία επιχειρηματικότητα ανάγκης για να υπάρχει ένας μισθός και όχι με επιχειρηματικότητα ευκαιρίας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις εφαρμοζόμενες πολιτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο και εάν αυτές εξυπηρετούν ή πλήττουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο κ. Καββαθάς τόνισε πως για όσο διάστημα οι αποφάσεις λαμβάνονται σύμφωνα με τις απαιτήσεις των πιστωτών και του ΟΟΣΑ, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα δεν πρόκειται να αναπνεύσει.

«Η προσπάθειά τους κατατείνει στη δημιουργία ολιγοπωλίων στην αγορά από μεγάλους και ισχυρούς ομίλους. Αυτό δεν οδηγεί στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αφού τα κέρδη τους δεν επενδύονται στη χώρα, αλλά στο εξωτερικό. Έχουμε πληρώσει βαρύ τίμημα ως κλάδος με τα μνημόνια, μετράμε λουκέτα σε 250.000 επιχειρήσεις και απώλεια 800.000 θέσεων εργασίας. Είναι απαίτησή μας να είμαστε οι πρώτοι που θα πάρουμε κομμάτι της ανάπτυξης, γιατί εμείς βάλαμε πλάτη για να μείνει η χώρα όρθια μέχρι σήμερα κατέληξε ο κ. Καββαθάς.

 

papastratos300x250