Κυριακή, 22/04/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ελλάδα Αποχαιρετισμός σε έναν σπουδαίο καλλιτέχνη
Αποχαιρετισμός σε έναν σπουδαίο καλλιτέχνη Εκτύπωση E-mail
Σάββατο, 03 Μαρτίου 2018 10:39

patsas3 3 18

ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ Ο ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΙ ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΣΑΣ

Ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους του ελληνικού θεάτρου, ο σκηνογράφος και ενδυματολόγος Γιώργος Πάτσας έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών.

Η τελευταία του δουλειά ήταν στο Εθνικό Θέατρο, με παράσταση «Ψηλά από τη γέφυρα» που σκηνοθετεί η σύζυγός του Νικαίτη Κοντούρη.

«Ο Γιώργος Πάτσας δεν είναι πια μαζί μας. Κάποιοι άλλοι φαίνεται ότι ετοιμάζουν μια μεγάλη παράσταση και χρειάσθηκαν την τέχνη του και μας τον πήραν. Καλό σου ταξίδι Γιώργο. Εμείς, όσοι αγαπάμε το θέατρο και όχι μόνο, θα σε θυμόμαστε και εσύ από μια γωνία, από έναν εξώστη, αθέατος όπως πάντα, θα παρακολουθείς αυτό που τόσο αγάπησες».

Με τα λόγια αυτά ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, Φίλιππας Παπανικολάου, η Πρόεδρος, Αλέκα Βακαλοπούλου, το Διοικητικό Συμβούλιο και η Καλλιτεχνική Διευθύντρια, Ελένη Δημοπούλου, αποχαιρετούν τον σπουδαίο σκηνογράφο Γιώργο Πάτσα. Όπως αναφέρει το Δημοτικό Θέατρο: Το ελληνικό θέατρο από χθες το βράδυ είναι πλέον πολύ πιο φτωχό. Μαζί και το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. Ένας από τους σπουδαιότερους σκηνογράφους της χώρας και στενός συνεργάτης του Θεάτρου μας, ο Γιώργος Πάτσας, απεβίωσε, βυθίζοντας στο πένθος τον καλλιτεχνικό κόσμο.

Κορυφαία προσωπικότητα στον χώρο της σκηνογραφίας (όπερα, αρχαίο δράμα, πρόζα, μιούζικαλ, κλασικό και σύγχρονο ρεπερτόριο), με βραβεία και διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ο Γιώργος Πάτσας στα 50 περίπου χρόνια παρουσίας του στο καλλιτεχνικό τοπίο δημιούργησε σημαντικό και καθοριστικό έργο στο ελληνικό θέατρο, με τη δική του σπάνια αισθητική και προσωπική ματιά.

Πάντα δίπλα του, η σύντροφος του, στη ζωή και στο θέατρο, σκηνοθέτιδα, Νικαίτη Κοντούρη».

Με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων συνεργάστηκε στις παραγωγές:

- Γρηγορίου Ξενόπουλου «Το Φιόρο του Λεβάντε» (1993-94)

-Κάρλο Γκολντόνι «Η Λοκαντιέρα» (1993-94)

-Ερίκ Ρομέρ «Τρίο σε μι μπεμόλ» (1994-95)

-Ροντόλφ Σιρέρα «Το Δηλητήριο» (2013-14)

-Μπράιαν Φρίελ «Χορεύοντας στη Λούνασα» (2016-17).

Σε συλλυπητήριο μήνυμα της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδίας Κονιόρδου για τον θάνατο του Γιώργου Πάτσα, αναφέρεται: «Ο Γιώργος Πάτσας υπήρξε μια κορυφαία προσωπικότητα του ελληνικού θεάτρου, υπηρετώντας την τέχνη μέσα από την σκηνογραφία και τη ενδυματολογία, ορίζοντας την όψη 500 και πλέον παραστάσεων απ όλο το φάσμα της δημιουργίας. Από το αρχαίο δράμα και την όπερα μέχρι τα έργα σύγχρονου ρεπερτορίου και το μιούζικαλ, τα σκηνικά και τα κουστούμια που δημιούργησε ζωντάνεψαν εποχές και χρόνους, ανέδειξαν τους ήρωες και τις καταστάσεις και περιέγραψαν την ουσία των έργων που ήρθαν να υπηρετήσουν, ζωντανεύοντας ολόκληρους κόσμους ανάμεσα στον ρεαλισμό της ακρίβειας και την ποίηση της ονείρου».

 

papastratos300x250