Κυριακή, 22/04/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ελλάδα Δυναμώνει η «Φλόγα» της ελπίδας
Δυναμώνει η «Φλόγα» της ελπίδας Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2018 14:24

floga elpidas15 2 18

Παγκόσμια Ημέρα ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για τις ανάγκες των παιδιών που νοσούν από καρκίνο η σημερινή, με το Σύλλογο να στέκεται δίπλα στις οικογένειες – Δεύτερο σπίτι τους, οι ξενώνες που λειτουργούν στην Αθήνα

Βίκυ Κώστα

«Ήρθε στο γραφείο να με χαιρετήσει γιατί φεύγουν. Μετά από 9 μήνες συνεχούς παραμονής στη Φλόγα, φεύγουν, μάνα και παιδί. Ο πατέρας κάτω φορτώνει το αυτοκίνητο.

Η θεραπεία του παιδιού της τελείωσε. Οι τελευταίες εξετάσεις όλες καθαρές! Όλα καλά. Θεραπεία τέλος.

Οι αγωνίες όμως δεν τελειώνουν, συντήρηση, επανέλεγχος. Τώρα έχω κι άλλες δυσκολίες να αντιμετωπίσω μου λέει.

Τώρα πρέπει να αντιμετωπίσω όλο αυτό τον κόσμο πίσω στο σπίτι. Άλλοι με κοιτάζουν και κλαίνε λες και το παιδί μου πεθαίνει. Άλλοι, κάνουν τον σταυρό τους, φτύνουν τον κόρφο τους, άλλοι μας κοιτάζουν από μακριά και μουρμουρίζουν μεταξύ τους και πολύ λιγότεροι είναι αυτοί που θα σφίξουν στην αγκαλιά τους τη ‘φίλη’ και ‘γειτόνισσα’ όπως τότε»…

Ένα από τα πολλά αληθινά και συγκινητικά post που ανεβάζουν οι συνεργάτες της «Φλόγας» στο facebook και μας κινητοποιούν, όχι μόνο σήμερα που γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για τις ανάγκες των παιδιών που νοσούν από καρκίνο σε όλο τον κόσμο, αλλά καθημερινά.

Αυτή την ημέρα, όπως και τις υπόλοιπες 364, υπάρχουν μάνες και πατεράδες ήρωες που στέκονται στο προσκέφαλο των παιδιών τους που νοσούν, δίνοντας όλο τους το «είναι» για να δουν και πάλι την ελπίδα στα μάτια τους, ενώ ολόκληρες οικογένειες προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα και να αντιμετωπίσουν αυτή τη δύσκολη κατάσταση.

Η πολιτεία, με την δικαιολογία των πολλών και σοβαρών ζητημάτων που «τρέχουν», απέχει εδώ και χρόνια και τη θέση της, έχουν πάρει οι ίδιοι οι γονείς, που δημιούργησαν πριν 36 χρόνια τη «Φλόγα» - Σύλλογο γονιών παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια, παράρτημα της οποίας λειτουργεί και στην πόλη μας εδώ και 25 χρόνια, με σημαντική δράση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η «Φλόγα» χρηματοδοτεί με 250.000 ευρώ το χρόνο την πρόσληψη 10 επικουρικών γιατρών που καλύπτουν, ενώ έχει δωρίσει πάνω από 3 εκ. ευρώ για την αγορά ιατρικών μηχανημάτων.

Ο Σύλλογος, έχει αναδειχθεί σε σημαντικό «πυλώνα» στήριξης για τη λειτουργία των Ογκολογικών Τμημάτων των Παιδιατρικών Νοσοκομείων και την αντιμετώπιση του καρκίνου της παιδικής ηλικίας. Εθελοντές γονείς, εθελοντές φίλοι σε μια αρμονική συνεργασία προς όφελος των παιδιών και της κοινωνίας.

Ο παιδικός καρκίνος

Τα παιδιά μπορεί να προσβάλλονται πολύ σπανιότερα από καρκίνο σε σχέση με τους ενήλικες, ωστόσο, παραμένει η συχνότερη αιτία θανάτου μετά τα ατυχήματα.

Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας, δεν έχει σύνορα. Σε αντίθεση με άλλες ασθένειες, προσβάλλει εξίσου τα παιδιά σε όλες τις χώρες του πλανήτη, ανεπτυγμένες και μη. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο στο κόσμο, 250.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο πάσχουν από διάφορες μορφές, το 80% των οποίων στις χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος. Στη χώρα μας, περίπου 250 παιδιά προσβάλλονται ετησίως από καρκίνο, κυρίως από λευχαιμία. Το 80% από αυτά θεραπεύεται, λόγω της επάρκειας φαρμάκων και καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού. Εξάλλου, η χώρα μας συγκαταλέγεται στις προηγμένες χώρες στον τομέα της αντιμετώπισης του παιδικού καρκίνου.

Αντίθετα, στις χώρες του τρίτου κόσμου τα ποσοστά θνησιμότητας είναι πολύ υψηλά.

Κάθε χρόνος που περνάει προσθέτει νέα, ισχυρά και αποτελεσματικά «όπλα» στα χέρια των επιστημόνων, στη μάχη ενάντια στον καρκίνο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας. Η ιατρική έρευνα, που έχει ως στόχο τα παιδιά που νοσούν με καρκίνο να πετυχαίνουν ίαση, χωρίς απώτερες επιπλοκές και προβλήματα, φέρνει απτά αποτελέσματα, τα οποία ενισχύουν τον καθημερινό αγώνα που δίνουν γιατροί, νοσηλευτές, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, φυσιοθεραπευτές, διατροφολόγοι, ώστε οι μικροί ασθενείς να λαµβάνουν τη βέλτιστη θεραπεία μέσα στις καλύτερες συνθήκες περίθαλψης.

Μέγιστο επίτευγμα της ιατρικής αποτελεί το γεγονός, ότι οκτώ στα δέκα παιδιά με λευχαιμία σήμερα γίνονται καλά.

Πρόκειται όχι απλώς για μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας, αλλά για μήνυμα βεβαιότητας ότι οι περισσότερες μάχες που δίνουμε μπορούν πλέον να κερδηθούν.

Η προσπάθεια αυτή δεν είναι, βέβαια, εύκολη και απαιτεί τη συμβολή όλων: ο καθένας μπορεί να συνεισφέρει στον αγώνα ζωής των μικρών ασθενών, με το να γίνει εθελοντής αιμοδότης και εθελοντής δότης μυελού των οστών και με το να στηρίξει τους συλλόγους και φορείς υποστήριξης των παιδιών και των οικογενειών τους, που είναι καθημερινοί αρωγοί στο κλινικό έργο των επιστημόνων.

Η εικόνα στα Γιάννενα

Τον δύσκολο αυτό αγώνα, δίνουν αρκετά παιδιά, μαζί με τις οικογένειες τους και στην πόλη μας, τα οποία στηρίζει ο Σύλλογος.

Χάρη σ’ αυτήν τη στήριξη, οι οικογένειες δεν έχασαν την αξιοπρέπειά τους, ούτε το κουράγιο τους. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει παιδοογκολογικό τμήμα στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων, δεν υπάρχει άλλη λύση από τα νοσοκομεία των Αθηνών. Αν δεν υπήρχαν οι τέσσερις ξενώνες της «Φλόγας», μια οικογένεια θα ήταν εντελώς μόνη της εκεί –ψυχολογικά, συναισθηματικά αλλά και οικονομικά.

Ο βασικός ξενώνας σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Η Φλόγα», Παράρτημα Ιωαννίνων, Ευανθία Καρρά, η οποία μίλησε στα «Πρωινά Νέα», παρέχει στέγη σε 24 οικογένειες από την περιφέρεια για όσο καιρό το παιδί από 0 έως 18 ετών υποβάλλεται σε θεραπεία. Και ο καιρός αυτός δεν είναι λίγος. Μια οικογένεια φιλοξενείται από 9 έως 22 μήνες. Ο ξενώνας που εγκαινιάστηκε το 2004 και στη δημιουργία του, συνέβαλαν πολλοί Ηπειρώτες, μετατρέπεται σε δεύτερο σπίτι τους.

Την ίδια ώρα βέβαια στο σπίτι τους πίσω, οι υποχρεώσεις τρέχουν, δημιουργώντας επιπρόσθετα άγχη στην οικογένειά, τα οποία και αυτά ξεπερνιούνται χάριν στη «Φλόγα».

Έτσι, οι γονείς γίνονται οι καλύτεροι πρεσβευτές του έργου της.

Μάλιστα, απέναντι από τον ξενώνα, δημιουργήθηκαν και τέσσερα διαμερίσματα που φιλοξενούν παιδιά με καρκίνο, τα οποία έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού των οστών και στα οποία, επίσης παρέχεται εξειδικευμένη φροντίδα.

Στο ίδιο κτίριο, λειτουργούν τα γραφεία της «Φλόγας» και συνεδριακό κέντρο, ενώ πέρυσι ένας ακόμη ξενώνας εγκαινιάστηκε πέρυσι και εξοπλίστηκε από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Παράλληλα, στο Χαλάνδρι, υπάρχει και ένα «σπίτι» για τα μεγαλύτερα παιδιά, από 18 έως 25 ετών.

Μια σωτήρια κίνηση

Η κα Καρρά, στέκεται στην στήριξη του κόσμου η οποία είναι διαρκής, παρά τις δύσκολες εποχές και με αφορμή τη σημερινή ημέρα στέλνει μήνυμα ευαισθητοποίησης για τη δωρεά μυελού των οστών, μια απλή κίνηση που σώζει ζωές.

Δυστυχώς, οι ασθενείς στη χώρα μας αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην εύρεση συμβατών δοτών, καθώς η Ελλάδα μετρά μια εξαιρετικά μικρή δεξαμενή εθελοντών δοτών που αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών της. Μάλιστα, διαθέτει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά δοτών ανά πληθυσμό, σε αντίθεση πχ. με την Κύπρο όπου 10% του πληθυσμού έχουν εγγραφεί ως εθελοντές δότες (130.000).

Ωστόσο, υπολογίζεται ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εξασφαλίσει, με πιθανότητα 80%, ένα συμβατό δότη για κάθε ασθενή που έχει ανάγκη, αν διέθετε περίπου 150.000-200.000 εγγεγραμμένους εθελοντές δότες.

Κύριος παράγοντας στο μικρό αριθμό εθελοντών δοτών μυελού των οστών, αποτελεί η έλλειψη ενημέρωσης, τόσο σε τοπικό, όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο, με την κα Καρρά να τονίζει τη σημασία του ρόλου της ιατρικής κοινότητας προς την κατεύθυνση αυτή.

Το ρεπορτάζ αυτό, είναι αφιερωμένο σε μια φίλη, μια μητέρα που ο γιος της διαγνώστηκε με καρκίνο το περασμένο καλοκαίρι και καθ’ όλη τη διάρκεια αυτού του μεγάλου «αγώνα» δεν έσβησε η φλόγα της ελπίδας μέσα της…

 

papastratos300x250